Písmeno J jako jeskyně



Kam se z H-obartu (TAS) v dalším abecedním cestování přesuneme?
 
A, B, .., G, H, I. Které australské město či místo se ukrývá pod písmenem I? Těch bude! Třeba jen v Queenslandu je měst začínajících písmenem I docela dost. Jen tak namátkou: Ilfracombe, Ingham, Injune, Innisfail, Irvinebank. A mohla bych pokračovat dál.

Queensland, tedy zkráceně QLD, ale dnešním cílem nebude. Vlastně ani písmeno I. V malém australském abecedním cestopise dnes dostává slovo písmeno J, jako např. jeskyně.

Jeskyně? No proč ne.
Jedny skutečně kouzelné se nacházejí asi 170 km od Sydney, v Blue Mountains.
Jenolan Caves. Tak se jmenují.

Jenolan Caves



Vím, Česká republika nabízí velké množství zajímavých a turisty vyhledávaných jeskyní. Nebude tedy dnešní povídání trochu nošením dříví do lesa? Vlastně, krápníků do jeskyní? Ale co, risknu to.



Jenolan Caves jsou největšími, nejokázalejšími a také nejznámějšími jeskyněmi v Austrálii.



Jde o jeskyně vápencové, které se nacházejí v Jenolan Karst Conservation Reserve. Řadí se mezi nejstarší objevené a veřejnosti přístupné jeskyně světa. A tak asi nepřekvapí, že zde byly nalezeny silurské mořské fosilie.

Jeskyněmi protéká podzemní část stejnojmenné řeky.



Jenolan Caves byly pro místní domorodce známy po mnoho tisíc let.

Evropská či chcete-li přistěhovalecká historie jeskyní se datuje až od roku 1838. Právě v tomto roce se místní pastevec James Whalan stal jejich prvním objevitelem.

Zda byl skutečně první, to je ale otázka. Říká se totiž, že tím prvním Evropanem, který jeskyně spatřil, byl James McKeown. Podle legendy tento bývalý trestanec a možná i psanec jeskyně využíval jako svůj úkryt. Kdo ví, jak to všechno bylo.

James Whalan, potom už společně se svým bratrem Charlesem, oblast dále prozkoumávali a narazili na nové otvory a postupně tak odhalili další z jeskyní.

Samozřejmě nebyli jedinými objeviteli. Dalšími jsou Nicholas Irwin a George Whiting, kteří v roce 1860 objevili jeskyni, později pojmenovanou Lucas. Ta je největší ze současných veřejnosti přístupných jeskyní v Jenolan oblasti.

Pod kontrolu a záštitu vlády se jeskyně dostaly v roce 1866. V prvních letech ale tato ochrana vůbec nebyla dostatečná. Návštěvníci tak mohli beztrestně jeskyně ničit a odnášet si „suvenýry". Poškození je patrné dodnes.

Teprve v roce 1872, a to především zásluhou místního poslance Johna Lucase, se toto ničení stalo nezákonným. Jenolan Caves se tak staly prvními jeskyněmi na světě, kterým byla poskytnuta právní ochrana.

Jak už víme, jedna jeskyně nese jméno Johna Lucase. Připomíná tak jeho zásluhy na záchraně a zachování tohoto tak křehkého a jedinečného místa.



Objevování a prozkoumávání jeskyní je vždy nekonečný příběh. K dalším objevitelům patří jeskyňář Jeremiah Wilson.

Říkám si ale, zda mám vyjmenovávat a chrlit další a další jména a letopočty. Odborníci a také milovníci jeskyní si vše již dávno našli v odborné literatuře.

Vezmu to tedy jen stručně. Je jasné, že Wilson má následovníky. Např. v roce 1903 James Carvosso Wiburd inicioval jedno z nejúspěšnějších období průzkumu. Objevy učiněné Wiburdem povýšily Jenolan na prvotřídní jeskynní systém. V roce 1963 se objeviteli stali také průvodci Ron Newbould a John Culley. Atd., atd., atd.

Veškerý průzkum se prováděl pouze při osvětlení svíčkami. Klobouk dolů!

Kolik jeskyní ještě objeveno nebylo? Tak na tuto otázku asi není vůbec snadné najít odpověď. A to je asi dobře. Stejně si myslím, že by některé měly zůstat lidem utajeny napořád.



Jako klasická turistická destinace jsou Jenolan Caves prezentovány od 80. let 19. století.

Jeskyně vznikaly v průběhu milionů let důsledkem eroze a přirozeného zvětrávání.

Aby byly jeskyně a jejich křehká krása co nejlépe chráněny, byla postupně budována síť cest pro návštěvníky. Vybudování těchto stezek a dodržování pravidel uvnitř jeskyní je pomáhá chránit. Čas a eroze ale neúprosně pracují dál.



Domorodým obyvatelům jsou tyto jeskyně známy po tisíce let. Jenolan Caves je součástí území lidu Burra Burra, což je klanová skupina národa Gundugurra. Pamatujete? Ano, Three Sisters a Legenda o Třech sestrách.

Lidé klanu Burra Burra nazývali Jenolan Caves velmi příznačně, Binoomea. A to znamená Temná místa.

Dnes známé jméno jeskyní, Jenolan, bylo přijato v roce 1884. Jde taktéž o slovo domorodých obyvatel a znamená high mountain (vysoká hora).

A je to tady! Další zajímavé téma: aborigines - Jenolan Caves - Blue Mountains.

Jenolan Caves je rozlehlý komplex jeskyní, které mají kolem tří set vstupů. Jeskynní chodby mají více než 40 km. Pro návštěvníky je zpřístupněno 11 z nich, takže jen malá část tohoto tak rozsáhlého jeskynního komplexu.

Dnes jsou Jenolan Caves jednou z nejpopulárnějších turistických destinací v NSW. Ročně je navštíví více než 230 000 návštěvníků, kteří si užívají neopakovatelnou a tajemnou nádheru podzemního světa.

Prohlídky trvají 1 až 2 hodiny. Jeskyně, jak známo, žádným vedrem neoplývají. Jeskynní svět má svou téměř neměnnou teplotu, a to přibližně 15 stupňů Celsia. Což je v horkých dnech australského léta příjemná změna. Teplé oblečení a neklouzavá pohodlná obuv je na místě. Rozhodně se nedoporučuje jít v botkách na podpatku. Teď si říkáte „To je přece jasné!" Jenže divili byste se, kolik zejména asijských „turistek" si na různé bushwalks vyrazí v lodičkách a šatičkách.



V roce 2000 byly Jenolan Caves zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.
Svět jeskyní je světem krásy ukryté do černočerné tmy kam sluneční paprsky neproniknou.



Ze tmy a chladu jeskynní říše a od písmene J se příště vrátíme k „íčku". Protože písmenko I se nikam nezatoulalo. Jen se spojí s písmenem K.

„I" to by totiž mohl být pobřežní region Illawara. Indicie pro cíl příštího cestování jsou následující: písmeno K, Illawara, oslňující slunce, teplo, modré nebe, moře, vlny a…

Komentáře