Legenda o Třech sestrách


Bylo? Nebylo? Ale ano, bylo a já si dobře pamatuji, že jsem před časem slíbila Legendu o Třech sestrách. Jak všichni dobře víme, sliby se mají plnit a je úplně jedno zda jsou Vánoce nebo je jaro, léto, podzim či snad zima. Tady na Severní Polokouli máme právě jaro. Na té Jižní je podzim. Ale abych se do toho nezamotala více než je zdrávo a nevzniklo z toho takové bláznivé „včera, dnes a zítra" neboli „jaro, léto, podzim a zima" – tak se rychle vrátím do Blue Mountains. A tam je nádherný skalní útvar, který se jmenuje Three Sisters.

Hurá a už jsem se takto oklikou vrátila k dlouho slibované Legendě. No jo – ale kterou z mnoha verzí mám vybrat? Ano – tušíte správně. O skalním útvaru Three Sisters vzniklo, jak už to tak bývá, krásných legend hned několik.



Tak si dáme třeba tuto o Tyawanovi a jeho třech dcerách, která pochází z Gundugurra legends:

Bylo nebylo - Kdysi dávno pradávno žily v Modrých horách tři malé sestry. Jmenovaly se Meenhi, Wimlah a Gunnedoo. Jejich otcem byl Tyawan, který byl kmenovým šamanem. Uměl pomocí kouzelné kosti měnit podoby.
Vždy když odcházel dolů do údolí, nabádal své dcery, aby raději zůstaly na vrcholu útesu, kde jsou v bezpečí před mocným a nebezpečným Bunyipem, který žil v údolí v tůni.
Jednoho dne, když otec odešel lovit a dívky zůstaly opět samy, Meenhi zaklepala na skálu nad útesem. Tím ale spustila lavinu. To probudilo hrozného Bunyipa. Uviděl dívky, které se společně tiskly na skálu. Chtěl využít nečekanou situaci, a tak se ihned vydal za nimi. Tuto scénu spatřil z údolí Tyawan. Věděl, že se nedostane na místo včas, aby dcery zachránil a proto použil svou kouzelnou kost a dívky proměnil ve skály, takže Buryip jim nemohl ublížit.
Bunyip začal Tyawana pronásledovat. Ten ho mátl tím, že se proměňoval v různé bytosti. Naposledy se proměnil v Lyrebird. Jenže, v okamžiku kdy se jeho ruce změnily v křídla, upustil svou kouzelnou kost a ztratil ji.
Bunyip odešel s nepořízenou zpět do své tůně. A od toho dne starý Tyawan, v podobě Lyrebird, prohrabává listí a snaží se najít svou kouzelnou kost. A dokud ji nenajde, nemůže sobě a svým dcerám vrátit lidskou podobu.

Pokud budete v Blue Mountains a podíváte se na nádherný skalní útvar - Tři sestry, můžete zaslechnout Tyawana – Lyrebird, který marně volá své dcery a stále pokračuje v hledání své ztracené kouzelné kosti.




Tato legenda vyšla i v knížce o Blue Mountains slavného australského fotografa Steva Parishe.



A i tento příběh má několik variant s odlišnostmi – jména a místa zůstávají, ale v jiné verzi to zní takto:

…zatímco otec odešel na lov, dívky zůstaly samy a povídaly si na útesu. Najednou se objevila obrovská stonožka, která jednu z nich vylekala, ta vykřikla a hodila po stonožce kamenem. Kámen stonožku minul a řítil se dolů do údolí. Zvuk padajícího kamene se rozléhal po celých horách. Ptáci, zvířata a dokonce i víly se zastavily v úděsu na tím, jak se skály za třemi sestrami otřásaly, rozestoupily se a zanechaly je na tenké římse.
Bunyip, rozzlobený, že ho probudili, zařval a protáhl se škvíro ven. Uviděl vyděšené dívky, krčící se na římse. Jeho zlé oči se potěšeně rozšířily nad nečekanou hostinou, která se objevila před ním. Tyawan tuto děsivou scénu uviděl z údolí. Nechtěl aby Bunyip jeho dcery zabil, proto je proměnil ve skály. Věřil, že až Bunyip zmizí, vrátí dívkám jejich lidskou podobu.
Jenže Bunyip byl rozzuření tím, že přišel o svou hostinu, začal Tyawana pronásledovat. Tyawan se ocitl v pasti, proto se rychle proměnil v Lyrebird. Jenže tím, jak se mu ruce proměnily v křídla, upustil svou kouzelnou kost a ztratil ji.


No a dále už to znáte. Tyawan v podobě Lyrebird bloudí Modrými horami a hledá kouzelnou kost. A jeho dcery proměněné ve skály, jej mlčky a smutně sledují a doufají, že kouzelnou kost jednoho dne najde a ony se opět stanou aboriginskými dívkami.




Ale např. v novinách Blue Mountains Tourist jsem četla jinou verzi této legendy.
Tu, která pochází z Indigenous Australian Dreamtime...



Tři sestry, Meehni, Wimlah a Gunnedoo, žily v Jamison Valley. Byly z Katoomba kmene. Zamilovaly se do tří mužů ze sousedního kmene Nepean. Bohužel ale této lásce nepřálo dávné kmenové právo. Bratři ale nebyli ochotni tento zákon přijmout. Rozhodli se, že své vyvolené unesou. Tento čin vyvolal velkou kmenovou bitvu. Náčelník kmene Katoomba chtěl tři nešťastné sestry zachránit, a tak je proměnil ve skály. Byl ovšem v boji zabit. A protože nikdo jiný nemůže dívkám vrátit jejich lidskou podobu, můžeme dodnes v Blue Mountains obdivovat nádherný skalní útvar Three Sisters – Tři sestry.



Asi bychom verzí našli mnohem více. Každopádně všechny jsou krásné stejně, jako jsou krásné monumentální skály tyčící se nad malebným Jamison Valley. Skály, které známe jako Three Sisters.


*Pro vysvětlení:
Lyrebird je zpěvný pták, který žije pouze v Austrálii. Je výborný imitátor – viz. úžasný příspěvek Davida Attenborougha natočený pro BBC.



Lyrebird


A západ slunce na závěr...



Komentáře