Seznamte se: Koala



Klokan, koala, wombat, tasmánský čert – tito všichni jmenovaní jsou typičtí představitelé australské zvířecí říše - rodiny vačnatců.

Tento díl se zaměří ale jen na jednoho z nich. Na toho hooodně roztomilého „medvídka" KOALU.
  • Ano, velmi často se mylně říká medvídek koala. Ale medvěd to rozhodně není. První osadníci jej tak pojmenovali na základě jakési vnější podobnosti. Koala je ale vačnatec, a to jediný žijící zástupce čeledi koalovitých. Koala se vzhledem malinko podobá wombatovi, který je vlastně jeho nejbližší nevyhynulý příbuzný.

  • Jak přišel koala ke svému jménu? Většina jmen a názvů v Austrálii vychází z aboriginského pojmenování. Ani Koala samozřejmě není výjimkou.Koala = ten, který nepije. Ano koala opravdu nepije. Vystačí si s vodou obsaženou v listech eukalyptů. V Koala Hospital jsem se ale dozvěděla, že dnes už to tak není. Ptala jsem se totiž, jak je možné, že koala znamená, „ten který nepije", a přitom dnes často vidíme, jak koaly pijí. A někdy vyloženě o vodu prosí. Bylo mi řečeno, že v dřívější době si skutečně koaly vystačily s vodou, kterou získaly z potravy. Dnes již ale bohužel listy eukalyptů neobsahují tolik vody jako dříve, a tak se i koala občas potřebuje napít.

  • Koala váží 5 a ž 12 kg. Velký je cca 69 až 78 cm.

  • Má hustou jemnou srst. Odstín barvy a délka srsti se liší podle místa výskytu. Např. ti ze státu Victoria, mají srst delší a hustší. Naopak ti z Queenslandu – tj. tropické oblasti, ji mají kratší a řidší. Jsou i menší.

  • Koala je dobrý ve šplhu po stromech. K tomu mu pomáhají velké a ostré drápky. Na každé končetině má 5 prstů. Na předních tlapkách má dva palce, které stojí proti ostatním třem prstům. To mu umožňuje dobře uchopit větev.

  • Koala, stejně jako člověk, má individuální otisk prstů.

  • Koala se živí pouze listy eukalyptů. Za den jich spořádá přibližně 500 g. Listy důkladně rozmělní až na kaši. Právě proto, že velmi pomalu a důkladně každé sousto žvýká, zabere mu krmení 3 až 5 hodin denně. A je to strávník vybíravý. Hned tak mu ale nějaký druh tohoto strom nechutná.

    Vědci zjistili, že přednost dává těm druhům eukalyptů, které obsahují nejméně taninů. Jen tak pro zajímavost, blahovičníků je 680 druhů. Listy blahovičníků mají nízký obsah proteinů. Jsou však díky vysokému podílu látek, které obsahují fenolické složky, pro většinu živočichů nestravitelné a jedovaté. Ale pro koaly je to jejich denní chléb.

  • Koaly stejně jako wombati mají velmi pomalý metabolismus. A tak – i díky složení potravy – 16 až 18 hodin denně prosedí téměř bez pohnutí ve větvích stromů. Většinu tohoto času prospí.



  • Druh stravy a také místo „ubytování", tj. ve větvích eukalyptů, způsobilo to, že koaly krásně voní.
  • Zdravá samice mívá jen 1 mládě ročně. Březost trvá 35 dní.
  • Mládě při narození váží jen 1/3 gramu. Vyšplhá do vaku v maminčině bříšku. Vak se otevírá směrem dozadu. Koalí miminko v něm zůstává prvních 6 měsíců svého života. Tady se živí mateřským mlékem a postupně mu roste srst a vyvinou se oči a uši. Později už samozřejmě vykukuje a začíná prozkoumávat svět kolem. Když už je mu mámin vak malý, tak se „vozí" na jejich zádech. Stále ale zůstává v mámině bezpečí.



  • Koalímu miminku, stejně jako tomu klokanímu, se říká „Joey"
  • Koalí dítko se osamostatní cca po 12 měsících. Samičky se většinou vydají pryč a usadí se v okolí. Koalí kluci zůstávají v matčině teritoriu klidně i do svých 4 let.
  • „Dvojčata" se rodí jen velmi vzácně – ale občas se to stane. První zaznamenaná koalí dvojčata na světě se narodila v roce 1999 v Queenslandu na zdejší univerzitě.
  • Ve volné přírodě najdeme koaly v pobřežních oblastech východní a jižní Austrálie.
  • Koaly se vůbec nevyskytují v Západní Austrálii a na Tasmánii.
  • Jde o tiché zvíře. Samci v době páření ale vydávají velmi hlasité zvuky. V případě nebezpečí či stresující situaci vydává koala zvuk podobný pláči dítěte.
  • V zajetí se koala dožívá až 18 let.



Začátkem 20. století došlo bohužel téměř k vyhubení koal. A jak jinak – příčinou byl jejich kožíšek. Miliony jich byly prodány do Evropy a USA.

Proč člověk vše jen ničí? Kdo jiný než právě člověk je tedy největším škůdcem na světě? Žádný jiný tvor nevraždí jen tak pro „radost" či peníze.

V současné době koaly ohrožuje zejména automobilová doprava a požáry. Tento nádherný a jedinečný tvor potřebuje ke svému životu rozsáhlé plochy zdravého, nepřerušeného eukalyptového lesa. Z jejich přirozeného prostředí ale díky těžbě, invazi plevelů, invazi developerů, zdivočelým zvířatům, dopravě atd. zůstávají jen malé „zbytky".


Nemohu ale přece končit takto smutně a pesimisticky. Najde se naštěstí spousta lidí, kterým jejich osud není lhostejný. Stěžejní místo zaujímá Australská nadace pro koaly. Ta dělá vše pro jejich záchranu. Ale samozřejmě nejen ona. To jsme ostatně všichni viděli při těch nedávných děsivých požárech.



Odhaduje se, že dnes ve volné přírodě žije pouze 100.000 koal

Zákon striktně zakazuje chov koalů a většiny původních australských zvířat jako domácích mazlíčků, a to jak v Austrálii tak kdekoli ve světě. Jediní lidé, kterým je dovoleno chovat koaly, jsou pracovníci v útulcích pro zraněná divoká zvířata a občas výzkumníci. Tito lidé obdrží speciální povolení opravňující je k péči o koaly. Musí je ovšem vrátit do volné přírody ihned, jakmile jsou opět v dostatečně dobré kondici či v případě mláďat ve chvíli, kdy se stanou soběstačnými.



Díky své specifické dietě je chov koalů v neaustralských ZOO velmi obtížný. Podmínkou pro jejich chov je pravidelné zajišťování dostatečného množství čerstvých větví eukalyptů. Jejich expozice by měla být dostatečně prostorná se zajištěním speciálního mikroklimatu.

Proto po celém světě mnoho ZOO, chovajících koaly, není. Pátrala jsem na internetu a objevila jsem (snad jde o správné informace), že koaly chovají v ZOO v Madridu. Dále také např. ve Vídni, Edinburghu, Budapešti, ve Wild Animal Parku v Belgii, ZooParc de Beauval ve Francii, v USA v San Diegu a v Jihoafrické republice v Pretorii.

Četla jsem, že také ZOO Praha s myšlenou chovu koal koketuje. Uvidíme, zda se i v České republice milovníci zvířat dočkají setkání tváří v tvář těmto kouzelným „plyšáčkům".




Komentáře