Golden Wattle, květinový symbol Austrálie



Acacia, Wattle, česky akácie, mimóza nebo též kapinice. Kolik názvů tato rostlina vlastně má?
 
Ostatně rod akácie zahrnuje asi 1 200 až 1 300 druhů! Jen v Austrálii jich roste více než 900. Některé prameny dokonce uvádějí až tisíc!

V Evropě není žádný druh akácie původní. Některé australské a v menší míře i africké či americké druhy jsou vysazovány ve Středomoří jako okrasné dřeviny.

Akácie jsou keře a stromy, které kvetou drobnými květy bílé, krémové nebo žluté barvy.



Na první pohled jde možná o docela obyčejný keř či strom. Ale jen co se oblékne do záplavy zářivých žlutých květů, změní se ve výjimečnou rostlinu.

Záplavou zlatých květů se zcela určitě pyšní Golden Wattle, který je jedním z nejznámějších australských druhů akácie.



Že jde o neznámější a nejoblíbenější druh akácie dokazuje i to, že právě Golden Wattle je květinovým symbolem Austrálie.

Je rozšířený zejména v okolí Canberry, v jižní části New South Wales, v Adelaide Hills, ve Victorii a na Tasmánii.



První použití Golden Wattle jako květinového symbolu Austrálie se datuje snad už do roku 1838.

A proč se symbolem Austrálie stal právě Golden Wattle?

Jako jeden druh velkého rodu flóry rostoucí po celé Austrálii je jakýmsi symbolem jednoty. Odolává náročným povětrnostním podmínkám včetně sucha a požárů. Svou houževnatostí tedy představuje ducha australského lidu.

A tak se na oficiálním symbolu Australského společenství od roku 1912 objevuje snítka Golden Wattle, která rámuje klokana, emu a štít reprezentující šest států země.



Za první světové války hrál Golden Wattle významnou symbolickou roli při utváření národní identity. Větvičky byly prodávány za účelem získání peněz, stalo se tradicí posílat lisované květy v dopisech zraněným vojákům v Evropě a padlí vojáci byli velmi často se snítkou Golden Wattle pohřbíváni.

Vlajku Austrálie sice tvoří červená, bílá a modrá barva, ale australské sportovní týmy nosí dresy zeleno žluté. Právě tyto dvě barvy tak typické pro Golden Wattle byly oficiálně uznány jako australské národní barvy myslím v roce 1984. Dokonce je o snítce Golden Wattle zmínka i ve vítězné písni kriketového týmu: "Under the Southern Cross I stand, a sprig of wattle in my hand, a native of my native land, Australia you f***ing beauty!"

Věděli jste, že královna Alžběta II. měla na oficiální korunovační róbě při svém nástupu na trůn 2. června 1953 také Golden Wattle? A k nejznámějším australským portrétům patří portrét z roku 1954, na kterém je mladičká královna v nádherných šatech s vyšívanými větvičkami Golden Wattle.



Už v úvodu jsem zmínila, že tato rostlina má docela dost názvů. V Austrálii se akáciím říká Wattles.

Anglické slovo „wattle" v překladu znamená proutí, proutěné pletivo (wattle fance = proutěný plot) a také splétat, proplétat.

Wattle bylo označení pro rychlou a snadnou metodu stavby domků nebo spíše chatrčí prvních osadníků Austrálie. Nařezané větve propletli na dřevěné rámy a tím vytvořili jakési panely zvané „wattles". Mezery v těchto panelech vyplnili blátem. Chatrče se daly postavit velmi rychle, třeba i za den. V počátcích osídlování Austrálie šlo o běžné stavby. Pro tuto práci byly ideální různé druhy akácií, protože jich byl dostatek a jejich nařezané větve byly pružné.



Wattle tedy akácie byla po tisíciletí významnou rostlinou australských domorodců.

Jak domorodí obyvatelé tyto stromy a keře využívali?

Dřevo zručně proměňovali na nejrůznější nástroje, oštěpy, bumerangy, štíty, … a také hudební nástroje.
Semínka, která jsou velmi výživná, sloužila mimo jiné také k výrobě určitého druhu mouky.
Dalo by s říct, že desítky tisíc let byl strom akácie jejich lékárnou, zdrojem potravy a dodavatelem potřebných surovin.



Golden Wattle je stálezelený strom nebo keř. Roste neuvěřitelně rychle. Že není žádný drobeček dokazuje i jeho výška, která se pohybuje od tří do osmi až deseti metrů.

Třetina všech australských druhů Wattle kvete v zimě. Ovšem Golden Wattle svým vodopádem jasně žlutých krásně vonících květů ohlašuje začátek jara.



Wattles jsou velmi odolné rostliny. A i když samotnou rostlinu zničí požáry, semena jsou dokonale ukrytá v tvrdém a odolném plášti. Díky tomu jsou schopna přežít a po dostatečném dešti růst.

Akácie se samozřejmě pěstují také jako okrasné dřeviny.

Jsou to vskutku mnohostranně využitelné rostliny. Každá jejich část se dá nějakým způsobem použít.

Mnohé druhy mají využití v medicíně. Zejména ale poskytují dřevo, třísloviny a vonné extrakty. Při poranění vytéká z akácie pryskyřice, která je známá jako arabská guma, která se hojně používá v potravinářském a také kosmetickém průmyslu.



O Wattle tedy akácii by se dalo psát ještě dlouze. Jen všechny ryze botanické informace by zabraly mnoho stran!

A kdybych se rozepsala na téma „Wattle" či „Golden Wattle" v uměleckých dílech, vznikl by téměř nekonečný seriál. Básně, písně, romány, výtvarné umění, ale také poštovní známky a pohlednice, …

Golden, tedy zlatý Wattle kvete na australském kontinentu už 35 milionů let, je odolný vůči suchu, větru i požárům... jinými slovy, je to dokonalý symbol australského národa.

Komentáře