Vánoce 2019: Pavlova


Advent. Vánoce na dosah. Vlastně už klepou na dveře. Přicházejí.


Přípravy jsou jistě v plném proudu. Cukroví, koledy, zima a možná sníh. V Austrálii je to ale „malinko“ jinak. Naštěstí žádný sníh, žádná zima. Krásné léto. Teplo, sluníčko, pláž, moře.


Je tedy praktičtější mít stromeček umělý. V tom teple by živý moc dlouho živým nezůstal. Dárky se rozbalují 25. prosince ráno. Vánoční zvyky vycházejí z britských tradic. Stejně je to i s vánočními dobrotami. Např. vánoční puding. Jinak ale už i díky počasí došlo k obměně jídelníčku. Je léto, tak to chce něco studeného a osvěžujícího.
Tradiční je vánoční šunka, dezert White Christmas. Většina rodin dává přednost BBQ. Grilování je v Austrálii vůbec velmi oblíbená činnost, a to nejen o vánocích. Je to vlastně australský národní zvyk. Hlavními vánočními dobrotami jsou teda BBQ, krevety, zmrzlina, čerstvé ovoce. A Pavlova.

Pavlova

Co že to Pavlova vlastně je? 

Anna Pavlova byla ruská primabalerína. Co ale může mít tanečnice společného s moučníkem? A proč tento dortík nese její jméno?

V roce 1926 a 1929 Anna navštívila Austrálii a Nový Zéland. Šéfkuchař, který dort připravoval, se údajně inspiroval baletní sukní (TUTA) a vytvořil tento lehký nadýchaný dort. Austrálie a Nový Zéland vedou spor o to, odkud vlastně tato dobrota pochází. A vzhledem k tomu, že jsem australský patriot, tak se samozřejmě přikláním na australskou stranu. Pavlova je tedy australský dort. 



Opustíme historii. Zkrátka a dobře, Pavlova je dort z bílků, cukru a škrobové moučky. Něco na způsob českých pusinek nebo laskonek. Musí se péct, resp. sušit, velmi pomalu, aby byl uvnitř vlhký a na povrchu křupavý, ale měkký. Zdobí se šlehačkou a čerstvým ovocem, nejčastěji je to kiwi a jahody. Ale pro co se rozhodnete, už záleží jen a jen na vás.

Vzhledem k tomu, že dnešní doba je nakloněná kuchařkám a blogům na téma vaření a jídlo, tak proč nepřidat – zvláště v době předvánoční – jeden australský recept i sem. Ostatně jídlo je základ všeho. Takže se občas asi ani já nevyhnu nějakému tomu vaření a pečení a povídání o australských dobrůtkách.

Tradiční Pavlova

  • 6 bílků
  • 300 g cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

nebo 

Jednodušší a rychlá varianta Pavlova (menší dortík)

  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžička vanilinového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Na ozdobení: šlehačka, ovoce

Troubu předehřejeme na 150°C

Bílky se solí ušleháme, nejdříve šleháme pomalu, potom šlehání zrychlujeme a postupně přidáváme cukr. Škrobovou moučku a ocet nebo citronovou šťávu a vanilkový extrakt přidáme až na konec. Vzniklé těsto musí být velmi husté.

Na plech dáme pečící papír, který potřeme máslem, položíme na něj dortovou formu, ovšem bez dna. Formu naplníme těstem, opatrně urovnáme a formu odebereme. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme, resp. sušíme, při teplotě 80°- 120° C cca 30 minut. Doba pečení i teplota se v receptech rozchází (někde dokonce uvádějí teplotu až 150° a dobu sušení i hodinu nebo dokonce hodinu a půl, což mně přijde hodně dlouhá doba a vysoká teplota. Záleží také na tom, jak která trouba peče.) Upečený korpus by měl být lehce růžový. Troubu vypneme, dort v ní necháme dojít.

Po vychladnutí dort ozdobíme šlehačkou a ovocem. Dáme dobře vychladit. 



Dobrou chuť, a ať už jste kdekoliv:

Krásné vánoční svátky






Komentáře