Naděje


Bohužel mi v současné době moc nejde psát o krásách Austrálie. A že jich tady je! Ráda bych, ale vše zastiňují všudypřítomné požáry. Situace je pořád hodně děsivá. Pozitivní zprávy se ale v tom smutku už také začínají objevovat.



Nemyslím jen to, že slavné osobnosti posílají velké částky na obnovu Austrálie (nejen Nikol Kidman, Pink, Celeste Barber, Ash Barty, Nick Kirgios, Kylie, ……)





Nebo že se samozřejmě do záchrany zapojila rodina Steve Irwina – a Australia ZOO se postará o tisíce zvířat, které potom vrátí do přírody. Rostliny tady tu zázračnou schopnost se po požárech obnovit mají. Zvířata bohužel ne. Universita v Sydney předpokládá 500 mil požárem usmrcených zvířat! Neuvěřitelné číslo. Děsivé. Ekologická katastrofa.

Penězi samozřejmě přispíváme i my „obyčejní" lidé – každý dolar je dobrý. Pomoc přichází i jinak – např. Indická rodina, která vlastní restauraci v Gippsland, Victoria, pomáhá svým spoluobčanům postiženým požáry tím, že mají u nich jídlo zdarma. Také krásná pomoc.




Ráno (6.1.2020) mně v televizi dojala reportáž o muži, který se mohl vrátit domů. Vůbec netušil, co ho čeká. Reportéři to věděli a připravili mu krásné překvapení. On utekl před požáry a stihl zachránit i svá domácí zvířata – kozy, slepice atd. Dojalo mě to, jak byl neskutečně a „obyčejně" šťastný, když našel svůj dům, který tam stojí již 100 let, celý a dokonce objevil, že přežila i jedna ze zapomenutých slepiček. Úplně jsem se bála, že pán to štěstí ani nepřežije.





Záchrana koal pokračuje ve velkém. Nejen v Port Macquarie Koala Hospital. A nejen koal, samozřejmě.



Já jsem se už v minulém povídání zaměřila, jak jste si asi všimli, na některá místa více. Ano. Jsou to místa mému srdci hodně blízká. Batemans Bay, Eden, Tomakin. Je to logické, že člověk vše ještě více prožívá, když se jedná o místa nebo osoby nebo cokoliv co zná a miluje.

Proto tady nyní dám ještě pár fotografií z těchto míst jak je znám já ze začátku roku 2019 a jak to tam je nyní.

Eden - malé nádherné městečko na South Coast - jméno je správné – Eden – Ráj:




Tomakin – neskutečně nádherná – vlastně část – Batemans Bay – pro mě také ráj:



A nakonec mé milované Batemans Bay:





Koalas – Austrálie je zachrání – jsem o tom přesvědčená – věřím tomu. Všichni pro to dělají maximum.




A hurá – 6.1.2020 večer pršelo v Sydney – amazing. Tou zprávou jsem šokovala mé české přátele – že slyší resp. čtou ode mě- milovnice slunce - „hurááá prší". Ale přece musím přát své zemi to, co je pro ni v dané situaci nejlepší. A to je nyní déšť. A pršelo i v Batemans a jinde na South Coast. Ne asi mnoho – ale každá kapka dobrá – stejně tak, jako je dobrý každý dolárek.



News 7.1.2020:





Ovšem 7.1.2020 ráno ve zprávách říkali, že ve Western Austrália řádí cyclone – další extrém. Uvidíme, co se bude dít dále.




Ale nebudeme smutní – já věřím, že se brzy vše opět promění v ten nádherný ráj, který je dobré vidět, navštívit, zažít. A to nemyslím jen přímo Eden - Ráj, ale celou „amazing" Austrálii.

Zkrátka

With courage let us all combine
To Advance Australia Fair.




BONUS NA KONEC

Naděje volá akademika

Nedá se nic dělat - neodpustím si malý bonus - a hlavně i trochu odlehčení - proto jsem bonus nazvala "Naděje volá akademika" -  děsu a hrůzy je všude kolem až až - a humor je potřeba jako koření.

Komentáře