Jede se na výlet – cíl Port Macquarie


Port Macquarie – v Austrálii bylo toto nádherné městečko na přelomu roku 2019-2020 často zmiňováno. Co bylo důvodem? V té době, jak víme, sužovaly velkou část Austrálie ničivé požáry a právě v Port Macquarie je Koala Hospital, ve kterém zachraňují a vracejí zpět do volné přírody právě tyto roztomilé vačnatce. Pomoci jsme mohli všichni, a to nejen v Austrálii, třeba peněžním příspěvkem ve formě adopce. A tak jsem si také já vybrala 2 zraněné koaly a poslala penízky. Adoptovala jsem Paula a Tashu. Když se ohnivé peklo zmírnilo a už bylo bezpečné cestovat, vydala jsem se do Port Macquarie, abych ty „mé" koaly navštívila. Samozřejmě že nejen je. A také abych poznala další místo nádherné Austrálie.

Tak nasedat a jede se na výlet.




Port Macquarie leží na Central Coast asi 390 km severně od Sydney. Není to zas tak daleko. Na této trase ale nejezdí rychlík, proto ne moc dlouhá cesta přece jen zabere více času. Je to ale cesta velmi příjemná a po celou dobu je čím se kochat. A když vedle sebe máte milého souseda, tak to uběhne ani nevíte jak. Vzhledem k nedávným požárům vlak nemohl jet úplně podle jízdního řádu. Mé obavy, že nestihnu návazný autobus, byly ale naprosto zbytečné. „No worries", autobus v Wauchope čeká vždy. Tak šup - přesedat.



A za malou chvilku už jsem v cíli. Teď jen stačí se ubytovat a potom už hurá prozkoumat okolí. Podařilo se mi zajistit ubytování v centru, takže všude to mám blízko. Nádhera.

Hned následující den se vydávám do Koala Hospital navštívit ty „své" koaly. Tomuto místu se ale chci věnovat v samostatném příspěvku. Zaslouží si totiž větší prostor. A tak jestli máte koaly rádi, již brzy to bude jen a jen o nich a také o těch, kteří jim pomáhají.




Dnes si užijeme Port Macquarie.

Port Macquarie


Je to přístav, který leží při ústí řeky Hastings do Tichého oceánu a dnes je známý a turisticky vyhledávaný zejména díky svým neuvěřitelně nádherným plážím, kouzelnému a dramatickému pobřeží a vůbec dokonalé poloze. Město a jeho okolí proslavila také populace koal a již zmíněný Koala Hospital.



Pro začátek něco málo „encyklopedických" informací o historii tohoto městečka.
Své jméno nese po guvernérovi Nového Jižního Walesu, Lachlanu Macquarie. Bylo založeno v roce 1821 jako osada pro trestance. Prvním velitelem se stal Francis Allman, nechvalně proslulý svou krutostí.
V městečku se mimo jiné nachází anglikánský kostel St Thomas. Jeho stavba probíhala v letech 1824 až 1828 a kostel patří k těm nejstarším v Austrálii.

V roce 1855 se zde narodil spisovatel George Lewis Becke.
Právě zde se začalo s pěstováním cukrové třtiny v Austrálii, a to v roce 1823.

Po roce 1830 se z trestanecké kolonie stala osada, která se velmi rychle rozrůstala. Rychlému rozvoji města pomohla jeho příznivá poloha. Moře, tj. možnost rybolovu. Pastviny, lesy, tj. farmářství, pastevectví, zdroj dřeva. Ideální podmínky pro život.

Encyklopedie je jedna věc. Ale být přímo na místě - to je jiná! Věřte mi, je tam tak krásně! Byla jsem naprosto nadšená. A i když předpověď počasí pořád vyhrožovala bouřkami a deštěm, nakonec jsem měla nádherné letní počasí. Teploty kolem 30 C a téměř pořád sluníčko. Co si přát více? Deštík sice taky přišel, ale to vůbec nevadilo.



Posuďte sami – jedna pláž krásnější než druhá.




Jedna skála dramatičtější než ta další.



Sluníčko, teplo. Rozpálený písek, úžasné pláže, coastal walk, hukot vln, krásné procházky kolem řeky, pelikáni, skvělá káva a vůbec dobroty, (...)




Nezbývá než říct - no ano, právě to velmi často v Austrálii používané slovo, které vše vystihuje a nepřehání – a to je - „amazing". Musela jsem ho v duchu vyslovit často. Toulání tou nádherou bylo něco skvělého a nezapomenutelného.

Slova jsou zbytečná, stačí se kochat:





Jedinou chybou je čas. Proč pořád někam spěchá? Tady je tak krásně. Ještě jsem všechno nestihla objevit a pořádně si užít. Třeba zase někdy.

 

A protože se nemůžu rozloučit a hlavně vybrat z toho množství krásných fotek, které jsem udělala, pár pro tento článek – tak ještě tradiční krátký videobonus.

Videobonus


Komentáře