Krásné Velikonoce neboli Happy Easter


Velikonoce, svátky jara, jsou tady. Jarní svátky jsou to ovšem na Severní Polokouli. V Austrálii se Velikonoce slaví na podzim. A podzim se přihlásil již 1.3. Nechybělo ani pouštění draků...


Zatímco v Sydney se pouštěli draci, v Čechách se příroda začala probouzet k životu.


Velikonoční zvyky v České republice a Austrálii se liší. V anglosaských zemích, tedy i v Austrálii, je jednou z velikonočních tradic hledání dárků od Velikonočního zajíčka. Ten v neděli naděluje čokoládová vajíčka, která jsou různě poschovávaná po domě či zahradě. Jenže v Austrálii je zajíc vlastně vetřelec, kterého tam přivlekli Evropané při osídlování země. A dělá více škody než užitku na zdejší přírodě. A tak daleko oblíbenější je pro Australany Bilby, který v mnoha rodinách nastupuje právě na místo velikonočního zajíčka. (Bilby je malý vačnatec. Je to noční tvor asi 38 cm velký, jeho ocas je dlouhý asi 20 cm. Živí se hmyzem, ještěrkami, červy, ovocem, semeny rostlin apod.)

Bilby

Velikonoce samozřejmě i v Austrálii začínají Velkým pátkem a končí na Velikonoční pondělí. Nejen čokoládová velikonoční vajíčka patří k australským oslavám Velikonoc. Tradičním a oblíbeným pokrmem je pečivo z kynutého těsta - Hot cross buns. V poslední době se stal oblíbeným Hot cross buns upečený se sušeným ovocem nebo čokoládou.

Letos je vše jinak, protože na všech stranách Zeměkoule naše životy ovlivnil coronavirus. Ale Velikonoce se stejně slavit budou, jen jinak než je to běžné. Proto mě napadlo, proč nevyzkoušet i jiné velikonoční laskominy, než ty tradiční české.
Co si třeba místo mazance upéct právě Hot cross buns? Dáme se do toho?

Hot cross buns

Na těsto si připravte:
  • 200 ml teplého mléka
  • 2 a 2/3 hrnku mouky (smíchala jsem 2 hrnky polohrubé a zbytek hladké)
  • 7 g sušeného droždí
  • ¼ hrnku cukru
  • 2 celá vejce
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • sušené ovoce (nemusí být)
  • ½ lžičky muškátového oříšku a 1 lžička koření – např. skořice (v Austrálii se přidává kromě toho také Mixed spice (směs koření, která obsahuje např. hřebíček, zázvor, koriandr)
na polevu - kříže:
  • mouka
  • voda
  • meruňkový džem a rum na potření upečených bochánků


Vše připraveno, můžeme se dát do práce. Z přísad vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom z něj tvoříme bochánky, které klademe vedle sebe na pekáček nebo vyšší plech, na kterém máme pečící papír. Na bochánky „namalujeme" kříže z kašičky připravené z mouky a vody.

Pečeme v předehřáté troubě na 150 C cca 20 až 30 min. Upečené bochánky ještě horké potřeme džemem smíchaným s rumem.

Mně se nějak nepovedly kříže – asi jsem kašičku neměla dost hustou. Před pečením byly krásně vidět a po upečení se ztratily. A ještě doplňuji, že je lepší bochánky dát na pekáček těsně vedle sebe, aby byly vyšší (stejně jako tradiční české buchty).

Mně se tvarově nepovedly, protože jsem je neměla na pekáčku, ale chuťově byly vynikající. Nejlepší jsou teplé, s marmeládou a kávičkou – mňam.



Tak co – povedly se? Už pečivo krásně voní bytem? Skvěle. Na chvíli se ještě podíváme na jednu zajímavou velikonoční tradici, a to přímo do Sydney. Nedílnou součástí Velikonoc tam je každoročně se konající „Royal Easter Show".

Royal Easter Show


První Sydney Royal Easter Show se konala již v roce 1823. To bylo v Parramatta Park. Odsud se časem přesunula do Prince Albert Park, dále More Park a od roku 1998 se koná v Homebush.

Easter Show představuje nejlepší výrobky australských farmářů, zahradníků a zemědělských firem. Probíhá zde řada soutěží, přehlídek, výstav (např. výstavy psů, koček), rodeo, testy dovedností, ale také množství kulinářských a kulturních akcí. Je to oslava tradic i předvedení nových technologií. Měla jsem možnost v minulosti navštívit Easter Show a určitě nezapomenutelným zážitkem pro mě byla soutěž dřevorubců a neskutečné množství krásně naaranžovaných australských květin. Letošní ročník byl zrušen z důvodu pandemie coronavirusu. Takže na další se návštěvníci a obyvatelé Sydney a vůbec Austrálie mohou těšit v roce 2021.



Easter show nám letos zrušili, a tak si čas můžeme zkrátit upečením ještě jedné dobroty. V Austrálii je tento moučník oblíbený zvláště o vánocích. Své místo si ale našel i o velikonočních svátcích. Je to Fruit cake?


Fruit cake


Druhů je opět několik. My na ten náš dnešní potřebujeme:
  • 2 ½ hrnku mouky
  • ½ lžičky sody bikarbony
  • špetka soli
  • 1 lžička mixed spice – lze nahradit skořicí, muškátovým oříškem apod.
  • ½ hrnku cukru
  • 4 hrnky – mix nakrájeného sušeného ovoce a oříšků namočeného v citronové šťávě a rumu
  • 4 vejce
  • 250 g másla
Máslo s cukrem utřeme, přidáme vajíčka a postupně další ingredience a vše pořádně promícháme. Naplníme do formy na srnčí hřbet či do kulaté dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 min.

Hotovo. Nezbývá než popřát dobrou chuť a hlavně krásné a pohodové velikonoční svátky, a to ať už s českými či australskými dobrotami.



Hlavně si svátky krásně užijte a buďte zdraví a dobře naladěni. 




Bonusy - mňam, mňam




Komentáře