![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRKpbznZjpZiGPxwKYu4yeL3wr0wAafvJt78i6WILT-14t7p0jYqt3Rqr0bwKmxold4050TF2DSFnqGhVv8a9Z2QD7W0tQz0_XzXveFB5WWg454PMKtxyzsH0h429MB1jmDuJzcYw-Jlo/s16000/2+l%25C3%25A9to.jpg)
No jo - ale je čas borůvek také v Austrálii? To je slovo do pranice.
V tom českém slova smyslu asi ne. Ty lesní tam totiž známy nejsou. Ale jinak samozřejmě Australané borůvky znají a milují.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghxxnYQQPZveoWb1arPM4_2nlxlHqyMsIIZfsIA47dHEl1hDkjf0J610V4PS-vylOeOanjVvJ_wDvmTmUyphkJD7EHkmBz-pElVpb0kObwlghKwJtszFrliOhV6a0EL1FYpGVAnR57Syo/s16000/3+bor%25C5%25AFvky.jpg)
O banánech a jejich souvislosti s Austrálií jsem již psala. Teď přišly na řadu právě borůvky. Léto už sice pomaloučku předává štafetu podzimu. Ale pár letních dní máme ještě před sebou. A v těchto končinách přece léto a borůvky patří neodmyslitelně k sobě. A co ještě nesmí chybět? Jakou laskominu mám na mysli? Ano, správně – koláč! Borůvkový koláč, rozumí se samo sebou.
Stručně a jasně se dá říct, že v české kotlině čas letní = čas borůvkových koláčů.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2mS_DtAQgogXLtYvn2TZqQHW1A7np1pWVPFJt-G783eHeF-JhuubkAmabp9P7jv8DF0m18KfDSNQx2FaxVtzfW9_qochIoo3-CYBTOUaXjkwKuY_G4DzNBHEYbxFpKaiE9ip6Jmwpjtc/s16000/4+kol%25C3%25A1%25C4%258D.jpg)
Teď už ale rychle na jih. Čerstvé borůvky se na pultech australských obchodů a tržnic objevují hlavně v době jejich tamní sezony, tj. od července do dubna. To je ale delší období vynikajících modrých kuliček. To teda jo!
Pěstují se v chladnějších oblastech Austrálie – zejména ve Victorii, na Tasmánii, v Jižní Austrálii, v jižní části NSW a ve Western Austrálii.
Ročně v Austrálii vypěstuje kolem tří set pěstitelů přibližně 15.000 tun borůvek, a to na více než 2.500 ha.
Kynuté borůvkové koláče, jako jsou známy v Čechách, tam nemají. Ono vůbec kynuté těsto se moc v Austrálii neobjevuje. Ale lahodné modré bobulky se samozřejmě s velkou oblibou jedí a také se využívají při přípravě nejrůznějších dezertů.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUt0tdT-yDrwo8q5KdjT2SkyA0Yl_4RReFwtLK8RfLTKFKwqO-upuPAFM5hFCB5mnE4HOB81e-YQWqwe14IlLYnvb_C_7EyMbgfzrG_msA4n5T_5nlFf22J4qUhM_hZfpFksmmqt87484/s16000/5.jpg)
Jeden takový australský borůvkový moučník předkládám:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzF6LNKBh7RRKiGcvVO_G-bsLbASQA7aXLZI8RJvBFCsC6epP3t52COLared02nx97kiinBGvry68v1yH59tCGV-lZ4KegJOpnlgnY2hkd5VQV_-UBSyCyMtH9Hd4_jlipMMJiAA699qY/s16000/6+chleb%25C3%25AD%25C4%258Dek.jpg)
Pečeme v předehřáté troubě na 160° C cca 50 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqzS1RiBRdITglzq5XIn5Zjj9qMbHYWj-Z6oHQ4aOZ7G-6Og7CIIRcm-M6esfxgMEbQwNPUheVnK-rtPsEgwScwlLI-V-CDRw7gyxi4OjvCo-oZor7VU1WsPLGfwMleJ7jU8L0lEpoPks/s16000/7+upe%25C4%258Deno.jpg)
V tom českém slova smyslu asi ne. Ty lesní tam totiž známy nejsou. Ale jinak samozřejmě Australané borůvky znají a milují.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghxxnYQQPZveoWb1arPM4_2nlxlHqyMsIIZfsIA47dHEl1hDkjf0J610V4PS-vylOeOanjVvJ_wDvmTmUyphkJD7EHkmBz-pElVpb0kObwlghKwJtszFrliOhV6a0EL1FYpGVAnR57Syo/s16000/3+bor%25C5%25AFvky.jpg)
O banánech a jejich souvislosti s Austrálií jsem již psala. Teď přišly na řadu právě borůvky. Léto už sice pomaloučku předává štafetu podzimu. Ale pár letních dní máme ještě před sebou. A v těchto končinách přece léto a borůvky patří neodmyslitelně k sobě. A co ještě nesmí chybět? Jakou laskominu mám na mysli? Ano, správně – koláč! Borůvkový koláč, rozumí se samo sebou.
Stručně a jasně se dá říct, že v české kotlině čas letní = čas borůvkových koláčů.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2mS_DtAQgogXLtYvn2TZqQHW1A7np1pWVPFJt-G783eHeF-JhuubkAmabp9P7jv8DF0m18KfDSNQx2FaxVtzfW9_qochIoo3-CYBTOUaXjkwKuY_G4DzNBHEYbxFpKaiE9ip6Jmwpjtc/s16000/4+kol%25C3%25A1%25C4%258D.jpg)
Teď už ale rychle na jih. Čerstvé borůvky se na pultech australských obchodů a tržnic objevují hlavně v době jejich tamní sezony, tj. od července do dubna. To je ale delší období vynikajících modrých kuliček. To teda jo!
Pěstují se v chladnějších oblastech Austrálie – zejména ve Victorii, na Tasmánii, v Jižní Austrálii, v jižní části NSW a ve Western Austrálii.
Ročně v Austrálii vypěstuje kolem tří set pěstitelů přibližně 15.000 tun borůvek, a to na více než 2.500 ha.
Kynuté borůvkové koláče, jako jsou známy v Čechách, tam nemají. Ono vůbec kynuté těsto se moc v Austrálii neobjevuje. Ale lahodné modré bobulky se samozřejmě s velkou oblibou jedí a také se využívají při přípravě nejrůznějších dezertů.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUt0tdT-yDrwo8q5KdjT2SkyA0Yl_4RReFwtLK8RfLTKFKwqO-upuPAFM5hFCB5mnE4HOB81e-YQWqwe14IlLYnvb_C_7EyMbgfzrG_msA4n5T_5nlFf22J4qUhM_hZfpFksmmqt87484/s16000/5.jpg)
Jeden takový australský borůvkový moučník předkládám:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzF6LNKBh7RRKiGcvVO_G-bsLbASQA7aXLZI8RJvBFCsC6epP3t52COLared02nx97kiinBGvry68v1yH59tCGV-lZ4KegJOpnlgnY2hkd5VQV_-UBSyCyMtH9Hd4_jlipMMJiAA699qY/s16000/6+chleb%25C3%25AD%25C4%258Dek.jpg)
Banánový chlebíček s borůvkami
- 2 hrnky mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mix spice (nemusí být, stačí skořice)
- 2 lžičky tahini (také není nutné přidávat, ale dodá těstu šmrnc)
- ½ hrnku cukru
- 2 banány
- 125 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička Vanilkového extraktu
- 1 hrnek borůvek mražených nebo čerstvých
Pečeme v předehřáté troubě na 160° C cca 50 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqzS1RiBRdITglzq5XIn5Zjj9qMbHYWj-Z6oHQ4aOZ7G-6Og7CIIRcm-M6esfxgMEbQwNPUheVnK-rtPsEgwScwlLI-V-CDRw7gyxi4OjvCo-oZor7VU1WsPLGfwMleJ7jU8L0lEpoPks/s16000/7+upe%25C4%258Deno.jpg)
Chlebíček je vynikající. Příprava je rychlá a jednoduchá. Jenže - jak rychle se připraví tak ještě mnohem rychleji se sní.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgR1VEfk609zlfglvuwuR2BsDAmWSfXaNqrWa6jUK987orWKnrN02XHLnUIRkuihNhL2MYV4SpKZBbwYRd1uhoO5KhLDGTdBnF6fmKvjsPEW0cfCwyB8IOswGKkN2r7Hgxj7Pz0Jl531Q8/s16000/8.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgR1VEfk609zlfglvuwuR2BsDAmWSfXaNqrWa6jUK987orWKnrN02XHLnUIRkuihNhL2MYV4SpKZBbwYRd1uhoO5KhLDGTdBnF6fmKvjsPEW0cfCwyB8IOswGKkN2r7Hgxj7Pz0Jl531Q8/s16000/8.jpg)
A když borůvky nevmícháte přímo do těsta, ale… např. do formy vložíte část těsta, pokladete borůvkami a zakryjete zbylým těstem – tak se z borůvek stanou umělci, kteří vytvoří v moučníku jakousi abstraktní „kresbu". Přímo borůvkové umělecké dílo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqoGN6xDN2xQDmfRKNaMofwV-Xi39WAbNj5U2nk3PdLhJSluxnG1LBtx5YJ80C9KW6kX8_yCLR9pWCEfdvQNhyphenhyphenLD12q_WJUSEB5DTZK-M0E550j59DRBEnVVbLboTJwQK7vZf4qqML1yc/s16000/9+kresba.jpg)
Věřte, že obě varianty chutnají výborně. Při přípravě chlebíčku se zkrátka vaší fantazii meze nekladou. Potom už jen připravit kávičku (je přece letní den, tak proč ne třeba se zmrzlinou) a dát se do mlsání.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqoGN6xDN2xQDmfRKNaMofwV-Xi39WAbNj5U2nk3PdLhJSluxnG1LBtx5YJ80C9KW6kX8_yCLR9pWCEfdvQNhyphenhyphenLD12q_WJUSEB5DTZK-M0E550j59DRBEnVVbLboTJwQK7vZf4qqML1yc/s16000/9+kresba.jpg)
Věřte, že obě varianty chutnají výborně. Při přípravě chlebíčku se zkrátka vaší fantazii meze nekladou. Potom už jen připravit kávičku (je přece letní den, tak proč ne třeba se zmrzlinou) a dát se do mlsání.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgev586RoJ8w5j4d57_ARun3WrEOQuchd5ID73rg46YMf01iynSKZLPUd4ZF2M_mx0aiWVUVB4jODvzt3oKqEWAIEqikqejUum9KHqtODBGfHxkUh5CJ4By1-I3mxMOZIudUpaMcYpPqUg/s16000/10.jpg)
Komentáře
Okomentovat