Čas borůvek a malin (ne)zralých nastal


Umíte si to vůbec představit? Léto bez borůvek?! Těch dobrých lesních. Ale i těch kanadských, které mnozí máte na svých zahradách. To by přece vůbec nebyla ta pravá letní nálada a s tím spojená modrá pusa a mnohdy i namodro obarvené ošacení.



No jo - ale je čas borůvek také v Austrálii? To je slovo do pranice.

V tom českém slova smyslu asi ne. Ty lesní tam totiž známy nejsou. Ale jinak samozřejmě Australané borůvky znají a milují.



O banánech a jejich souvislosti s Austrálií jsem již psala. Teď přišly na řadu právě borůvky. Léto už sice pomaloučku předává štafetu podzimu. Ale pár letních dní máme ještě před sebou. A v těchto končinách přece léto a borůvky patří neodmyslitelně k sobě. A co ještě nesmí chybět? Jakou laskominu mám na mysli? Ano, správně – koláč! Borůvkový koláč, rozumí se samo sebou.

Stručně a jasně se dá říct, že v české kotlině čas letní = čas borůvkových koláčů.



Teď už ale rychle na jih. Čerstvé borůvky se na pultech australských obchodů a tržnic objevují hlavně v době jejich tamní sezony, tj. od července do dubna. To je ale delší období vynikajících modrých kuliček. To teda jo!

Pěstují se v chladnějších oblastech Austrálie – zejména ve Victorii, na Tasmánii, v Jižní Austrálii, v jižní části NSW a ve Western Austrálii.

Ročně v Austrálii vypěstuje kolem tří set pěstitelů přibližně 15.000 tun borůvek, a to na více než 2.500 ha.

Kynuté borůvkové koláče, jako jsou známy v Čechách, tam nemají. Ono vůbec kynuté těsto se moc v Austrálii neobjevuje. Ale lahodné modré bobulky se samozřejmě s velkou oblibou jedí a také se využívají při přípravě nejrůznějších dezertů.



Jeden takový australský borůvkový moučník předkládám:


Banánový chlebíček s borůvkami

  • 2 hrnky mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mix spice (nemusí být, stačí skořice)
  • 2 lžičky tahini (také není nutné přidávat, ale dodá těstu šmrnc)
  • ½ hrnku cukru
  • 2 banány
  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička Vanilkového extraktu
  • 1 hrnek borůvek mražených nebo čerstvých
Smícháme sypké hmoty. V druhé misce rozmačkáme banány, přidáme vajíčka, vanilkový extrakt, změklé máslo, tahini. Vše promícháme. Potom přidáme sypké hmoty spolu s borůvkami a opět dobře promícháme. Těsto vložíme do chlebíčkové formy o rozměru 10 x 20 cm.

Pečeme v předehřáté troubě na 160° C cca 50 minut.



Chlebíček je vynikající. Příprava je rychlá a jednoduchá. Jenže - jak rychle se připraví tak ještě mnohem rychleji se sní.



A když borůvky nevmícháte přímo do těsta, ale… např. do formy vložíte část těsta, pokladete borůvkami a zakryjete zbylým těstem – tak se z borůvek stanou umělci, kteří vytvoří v moučníku jakousi abstraktní „kresbu". Přímo borůvkové umělecké dílo.



Věřte, že obě varianty chutnají výborně. Při přípravě chlebíčku se zkrátka vaší fantazii meze nekladou. Potom už jen připravit kávičku (je přece letní den, tak proč ne třeba se zmrzlinou) a dát se do mlsání.

Komentáře