Co byste řekli trochu pohádkovému nahlédnutí do říše rostlin země OZ?



Už dlouho si říkám, že zatím úplně opomíjím říši australských rostlin. A že je to nádherná říše, to mi věřte! A tak dnes do ní malinko nahlédneme. Vstoupíme tam ale nezvykle. Pohádkově.



Dnes to tedy nebude žádný strohý či botanický popis jedné vybrané květiny či stromu. Nic takového. Půjde o pozvánku do říše pohádek jedné slavné australské autorky dětských knih, kterou není nikdo jiný než May Gibbs. V České republice asi její pohádky moc známé bohužel nejsou. A to je velká škoda. Jde totiž o poutavé pohádkové příběhy s roztomilými obrázky.

Než se pustím do vyprávění – jedna malá vysvětlivka: Gum tree = Eukalyptus = blahovičník. 

Gum tree je místní australský výraz pro tyto nádherné stromy



Slíbila jsem ale pohádku. A tak dnes něco o autorce a jejich knihách. Skutečné stromy si necháme na příště. Toto bude takový pohádkový úvod.

May Gibbs

Jak jinak začít než - bylo nebylo – žila jednou jedna skvělá dáma – May Gibbs.



Mohla bych napsat, že tato australská autorka knih pro děti, ilustrátorka a karikaturistka se narodila 17.1.1877 v Kentu, ve Velké Británii a zemřela 27.11.1969 v Sydney.

Když pohádkové vyprávění – tak to zkusím takto:

V zemi zvané Anglie žili Herbert a Cecila. Oba byli velmi talentovaní umělci. Jejich druhé dítko dostalo jméno po mamince. Ale všichni ji říkali "Mamie". Jednou se rodina rozhodla, že se přestěhuje do jedné hodně, hodně vzdálené země zvané Australia. Mamie ale onemocněla spalničkami, a tak nejdříve odjel jen tatínek a strýc. Maminka záhy zjistila, že do rodiny přinese čáp další děťátko. Mamie se uzdravila a maminka se s oběma dětmi vydala lodí na dlouhou předlouhou cestu. A tak se stalo, že třetí děťátko spatřilo světlo světa právě na této lodi.

Mamie – naše hrdinka May – byla velmi nadaná holčička, která velmi ráda a krásně malovala. Hodně ji inspirovala okolní příroda. Bush. Když bylo May 10 let, její rodiče se rozhodli opustit farmu a přestěhovali se do města kdesi na západě Austrálie. Město nese jméno Perth. Zde se May pilně učila a stále malovala. Její otec byl jedním ze zakládajících členů Australian Sociaty of Artists v Greenmount v Západní Austrálii. Jak May rostla, začala malovat také olejem a připravovala pro místní amatérské divadelní inscenace návrhy kulis.

Několikrát navštívila i zemi, kde se narodila. Británii. I tady pilně studovala výtvarné umění. A tak se stalo, že si jejího talentu všimli. A když se May vrátila do Austrálie, začaly se její krásné ilustrace a karikatury objevovat v časopisech a novinách. Věřte nevěřte, ale z naší hrdinky se stala jedna z prvních žen-karikaturistek v Austrálii.

Jednoho dne roku 1907 se jejich 5 akvarelů dostalo i na 1. australskou čistě dámskou výstavu v Melbourne.

A když se čísla v letopočtu změnila v rok 1913, naše hrdinka se natrvalo usadila v městě nejkrásnějším, v Sydney. Kdybyste dům hledali, napovím, že jej najdete na nádherném místě Severní Sydney, v Neutral Bay. Kouzelný domeček tam stojí dodnes. Jen May už nepotkáme. Ale zanechala pro nás krásné obrázky a knížky.



Hrdinku té mé dnešní „pohádky – nepohádky" nejvíce proslavily postavičky „gumnut babies". Přemýšlím, jak by se daly nejlépe pojmenovat česky – že by „děti z eukalyptů"? Lepší než doslovný překlad ale možná bude - „eukalyptoví skřítci".



První knížka s těmito postavičkami se jako mávnutím kouzelné eukalyptové větvičky rozletěla ke svým čtenářům v roce 1916.

Pohádka se mění v klasické informace typu: 3. srpna 1924 byl poprvé zveřejněn v Sydney Sunday News její kreslený seriál Bib a Bub, který se zde objevoval až do roku 1967.

Jak všichni víme, i v pohádce není vše sluníčkem zalité. A tak se stalo, že velká hospodářská krize zasáhla do života naší hrdinky a velmi ovlivnila jednání o prodeji jejich prací do Anglie a USA.

Velkou ránou osudu byla smrt jejího manžela v roce 1939. May zůstala sama v Nutcote. Úplně sama tam ale nežila. Měla své pohádkové hrdiny a také pejsky – většinou to byli skotští teriéři. May pilně pracovala a svými knížkami dělala radost dětem po celé Austrálii.

Každá pohádka musí mít jednou konec. Naše hrdinka May zemřela bezdětná v roce 1969. Pohádka by ale přece neměla končit smutně. Jak už víme, May neměla děti. Ale celý svůj život dětem věnovala. Rozhodla se jim dělat radost i v době, kdy ona už bude kdesi tam v tom světě jiném. Její kouzelné příběhy přinášejí radost dalším a dalším pokolením. Ale May chtěla, aby i nemocné a zmrzačené děti měly lepší život a tak autorská práva odkázala NSW společnosti pro zmrzačené děti (nyní Northcott Disability Services) a Spastic Centra New South Wales. Dětem věnovala i ostatní část svého majetku, a to Mezinárodní dětské OSN Emergency Fund (UNICEF).

Austrálie má svou May velmi ráda. Dne 3. prosince 2016 byla ve Státní knihovně NSW v Sydney uvedena výstava k 100. výročí zveřejnění její první knihy.





Kdo byl v Sydney tak ví, že ferries nesou jména po významných osobnostech Austrálie. V lednu 2018 byla v Sydney jedna z nich pojmenovaná právě po této legendární spisovatelce.

A zazvonil zvonec a dnešnímu vyprávění je konec. No jo – konec – a kde jsou ty eukalypty? Pohádka se snad mění v detektivní pátrání?

Ne, ne – to jen pohádka vyprávěla o autorce, která psala o skřítcích ze stromů gum tree. Už víme, že „gum tree" je australský výraz pro eukalyptus. A v knížkách, které May psala a sama ilustrovala, se objevují eukalypty na každičké stránce. Pro ty z vás, kdo tyto pohádky neznáte, předkládám pár obrázků. Někdy můžu přidat i ukázku pohádky.



Eukalyptoví skřítci žijí v australské bushi – v Gumnut Land (Eukalyptové Zemi), jsou veselí, malinko zlobiví, hodně zvídaví. Trochu mají strach z ještěrů a hadů. Baví je rozesmát paní Kookaburru. Zažívají mnohá dobrodružství a spoustu legrace.




Že jsou ty obrázky krásné? Postavičky jejich knih jsou milovány Australany napříč generacemi.



Dnes jsme měli eukalypty pohádkové a někdy příště – slibuji – to budou ty skutečně. Neméně krásné a vlastně díky své kráse a jakési tajemnosti - také pohádkové.

A na kolika obrazech australských malířů se tyto stromy objevují!!!! Jeden strom a kolik témat. Pohádka, obrazy, botanické termíny. Už se vlastně téma gum tree objevilo i ve vyprávění o koalách. No není to úžasné?

Ale teď už ale opravdu zazvonil zvonec a dnešnímu vyprávění o May Gibbs je konec. Dobrou noc a sladké sny s omamnou vůní eukalyptů.


Komentáře