Zelenina jako lék aneb několik důvodů, proč jíst mrkvový dort

Carrot Cake

Mrkev. Zdravá zelenina. Karotenoidy a z nich zejména betakaroten jsou z hlediska zdravotních účinků mrkve látkami nejcennějšími. Z karotenoidů lidské tělo syntetizuje vitamín A, který hraje stěžejní úlohu při fungování imunitního systému. A tak dále, a tak dále...



Teď mně ale napadlo, že vlastně nevím vůbec nic o původu tak známé zeleniny, jakou mrkev bezesporu je. Obrátila jsem se tedy na Mr Wiki(pedia) a ejhle - podal mi velmi zajímavé informace.

Věděli jste třeba to, že mrkev pochází z jižní Asie? Že původně měla fialovou barvu? Že se pěstovala hlavně kvůli semenům a listům? Až Římané znovuobjevili možnost jíst kořen této rostliny. První písemná zmínka o mrkvi pochází z 1. století po Kristu a je od řeckého léčitele Dioscorida. Ten už zmiňoval 3 různé druhy mrkví a také to, že je možné ji vařit a jíst. No a potom už začala její pouť a zdomácnění po celém světě. V 17. století byla vyšlechtěna oranžová varianta této vynikající kořenové zeleniny.

Do Austrálie se mrkev dostala s První flotilou v roce 1788.

A tak rozlehlé mrkvové plantáže dnes najdeme také v Austrálii, a to zejména ve státě Victoria kolem Murray River a severně od Perth ve Western Austrálii. Oba tyto australské státy ročně vypěstují téměř polovinu celé australské produkce mrkve.

Mrkovy dort

Že je mrkev zdravá, to už víme. A když je zdravá mrkev, tak přece musí být zdravý a dobrý i moučník z ní připravený.

Mrkvovy dort

Tady jsou důvody, proč si zamilovat a jíst mrkvový dort:
  1. Mrkev je zdravá
  2. Mrkev je dobrá
  3. Příprava dortu je jednoduchá
  4. Příprava dortu nezabere mnoho času
  5. Dort chutná skvěle
  6. Konzumace dortu je velmi rychlá
Carotcake

Vše zdravé, a ještě k tomu dobré! Jako bonus je tady jednoduchá příprava. Carrot cake je v Austrálii velmi oblíbený. A tak to vypadá, že máme před sebou další pečení. Není potřeba zdůrazňovat, že podle australského receptu.

Upeceny mrkvovy dort

Australský carrot cake

Připravte si:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 2 lžičky skořice
  • špetku soli
  • ½ nebo 1 hrnek cukru – podle toho, jak kdo má rád sladké
  • 1 hrnek oleje
  • 4 vejce
  • 2 hrnky strouhané mrkve
  • 250 g scezeného a na malé kousky nakrájeného kompotovaného ananasu
  • 1 hrnek pekanových nebo vlašských ořechů
Poleva:
  • 125 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 100 až 150 g moučkového cukru (já dávám podstatně méně)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava:

Do mísy dáme mouku, kypřící prášek, sodu, skořici, sůl a cukr. Dobře promícháme a přidáme olej a vejce. Opět dobře promícháme. Potom přidáme mrkev, ananas, a nakonec nasekané ořechy. A pořádně všechny suroviny promícháme. Vložíme do dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut na 180 C.

Necháme vychladnout a připravíme si polevu. Máslo, sýr (tvaroh) a vanilkový extrakt utřeme a přidáme po troškách cukr.

Po vychladnutí potřeme dort připraveným krémem a dáme chladit.

Můžeme také dort rozkrojit a krémem obě poloviny spojit a poté potřít na povrchu. Jak si kdo bude přát.

Carrotcake

Pokud máte raději muffiny než dort – tak šup s těstem do formiček na tyto malé bábovičky a je to. Bez polevy, a také dobré. Tato muffinová varianta je dobrá pro pikniky a výlety

Carrot Muffins

Ani není potřeba dávat do těsta ananas. Někdy si ho upečte s ananasem, někdy zase bez něj. Někdy jako dort, jindy jako chlebíček a na výlet v podobě muffinů. Možností je hodně.

Zkrátka a dobře další jednoduchý recept na skvělý moučník. Banana bread a carrot cake – to jsou mí dva favorité. Pro dnešek se loučím. Nevím jak vy, ale já zavírám notebook a žhavím troubu. Kafčo bude uvařené hned.

Komentáře