Co tu kytek rozkvétá od jara do léta aneb jedenáctý listopad



Je tady další zajímavé spojení čísel v datu. 11. 11. 2020. To by nám mohlo přinést štěstí, co říkáte? Všichni ho už moc potřebujeme.

Jestlipak se v Austrálii událo něco zajímavého právě 11. 11.?
Jak by ne!

Mimo jiné se v tento den v roce 1966 v Melbourne narodil herec Vince Colosime. Mohli jsme jej vidět např. ve filmech Lantana nebo Velký Gatsby.

Když se podíváme hlouběji do historie, tak tento den ale nebyl vždy a pro všechny jen veselý. Rozhodně ne pro Ned Kellyho. To byl „slavný" australský zbojník. Pro něj to totiž byl den poslední, protože ho za jeho zločiny právě 11. listopadu 1880 v Melbourne pověsili.



Co k tomuto datu najdeme v novodobější historii?
Je to den ve znamení rudých vlčích máků!!!



V roce 1918 se 11. listopad stal Dnem příměří, tj. dnem oficiálního ukončení 1. světové války.

Po 2. světové válce australská vláda souhlasila s návrhem Spojeného království, aby byl Den příměří přejmenován na Den válečných veteránů neboli Remembrance Day. Vzpomínka na všechny, kteří padli v obou světových válkách.

V Canberra byl právě 11. listopadu roku 1941 slavnostně otevřen památník „Australian War Memorial".



Ve stejný den, ale už v roce 1934 byl takovýto památník otevřen v Melbourne.

A proč je to den ve znamení vlčích máků?

Rudý vlčí mák se stal symbolem padlých vojáků. K světovému rozšíření tohoto symbolu pomohla báseň kanadského podplukovníka Johna McCrae „Na flanderských polích". Není náhoda, že jsou zmiňovány právě vlčí máky. Ty jsou totiž velmi odolné a tisíce jich každý rok rozkvetly i na válečných polích.

Při psaní tohoto článku se mi vybavila i píseň „Where have all the flowers gone". Známe ji i s nádherným českým textem Jiřiny Fikejzové „Řekni, kde ty kytky jsou". Historie této skladby by vydala na samostatný článek.

Pojďme si poslechnout třeba tuto protiválečnou píseň nebo přečíst báseň „Na flanderských polích" a vzpomeňme na ty, kteří své životy položili ve všech těch strašných a vlastně nesmyslných válkách, které si vymysleli mocní světa.



Kde jinde zakončit tuto vzpomínku než v Sydney na Martin Place. A proč tam? Zde najdete jeden z nejstarších památníků padlým vojákům v Sydney. Památník The Cenotaph zde stojí od roku 1927 a každoročně se tady konají vzpomínkové akce na padlé hrdiny.

"Lest We Forget" & "To Our Glorious Dead"


Pro foto Ned Kellyho jsem použila knížku „Australia Everything You Ever Wanted To Know" 

Komentáře