21. 2. 2021, tak to je hezká hra s čísly


2 + 1 + 2 + 2 + 0 + 2 + 1, uf, to je teda matematika! A výsledkem, když jednotlivé číslice tohoto data sečtu, je číslo 10 nebo také 1, pokud sečtu i číslice výsledku. Co to znamená kromě toho, že datum 21. 2. 2021 vypadá zajímavě?

Numerologie a číselná symbolika, to je velká věda. Ale rozhodně číslem 1 označujeme něco výborného. Také skvělého člověka. Říkáme přece: „Jsi jednička".

A co číslo 10? Ve filozofii, jak jsem se dočetla, desítka znamená dosažení dokonalosti. V judaismu zase představuje množství uspořádané do jednoho celku. A tak dále. Čísla a jejich význam, to je skutečně věda. Nemám na mysli jen numerologii či matematiku. Svůj význam a symboliku mají čísla také ve filozofii, náboženství, kultuře, astrologii.

Nejsem odborník v žádném z těchto oborů. Jen mně uspořádání čísel v dnešním datu zaujalo. A tak mně v této souvislosti napadlo, že se podívám, jaké významné či zajímavé události se vztahují právě k datu 21. 2. (vzhledem k tématu mého blogu samozřejmě hlavně v Austrálii).

Začnu ale v České republice. Tak například 21. 2. roku 1921 se narodil Zdeněk Miler. Autor nesmrtelného roztomilého Krtečka. Toho znají všichni. Myslím, že i dost dětí v Austrálii. Jen já vím o třech, které si Little Mole oblíbily, a když byly malinké, tak si o něm četly (knížky vyšly v mnoha jazycích a samozřejmě i v angličtině) a hrály si s ním. Pan Miler vytvořil hrdinu, který dobyl svět, a dokonce i vesmír.

Obrazně nás do Austrálie přenese cestovatel, který sice v Austrálii nebyl, ale stal se vlastně jakýmsi vzorem či symbolem českých cestovatelů. Ano. Není to nikdo jiný než Emil Holub, který se narodil 7. 10. 1847 a 21. února 1902 odešel na svou poslední cestu kamsi do jiných světů.

A co tedy Austrálie a 21. únor?

V Melbourne se v tento den, ale v roce 1937, narodil Ron Clarke. Australský atlet, nejlepší světový vytrvalec 60. let. Zemřel v roce 2015.
 
V roce 1906 byl na Bondi Beach v Sydney založen The Bondi Surf Bathers' Life Saving Club, první svého druhu na světě.



Výročí, vztahujících se k tomuto dni, bychom samozřejmě našli mnohem více.
Pomalu se už ale vydáme zpět do současnosti. Tak mně napadlo, zapátrat v paměti nebo raději ve fotoarchivu a zjistit co jsem dělala 21. února …. roku, hm …. třeba 2018?
 
Aha, to jsem byla v Sydney a šla za kulturou.
Capitol Theatre a muzikál Mamma Mia.



Po následující 2 roky byl pro mě 21. únor, jak to tak vypadá, ve znamení australských letišť.

21. únor 2919 to bylo malé Ballina Byron Gateway Airport. Vracela jsem se do Sydney z Byron Bay. Cyklon už se přiblížil a dosud krásná a klidná pláž v Byron Bay najednou zmizela ve vlnách rozbouřeného moře.



A tentýž den, ale v roce 2020, to byl Hobart...



...a návrat z tamního letiště domů do Sydney.



Zkuste i vy zapátrat v paměti či diáři a třeba také objevíte své vzpomínky související s 21. únorem. Nebo jiným datem. Někdy může být zajímavé zahrát si takovou hru: „co bylo v tento den ale v roce XY".

A je tady 21. únor letošního roku, tj. 2021.
 
V Melbourne je to závěrečný den letošního ročníku Australian Open.
Tenisoví fanoušci jsou informováni, tak jen dodám, že v Melbourne není žádné vedro, ale polojasno až zataženo a teploty jen 22 C.



Jen tak mimochodem, v Sydney je neděle 21. 2. zčásti slunečným dnem, občas odpoledne bouřka, teploty také jen průměrné, asi kolem 24 C.
Ale stále je léto.

To v České republice stále vládne zima.



21.2.2021 ale sluníčko už krásně hřeje a pomáhá s táním sněhových peřin. První kytičky nesměle vykukují.

Komentáře