Mistr australského impresionismu



Thomas William „Tom" Roberts byl anglicko-australský malíř a klíčový člen uměleckého hnutí Heidelberg School, známého také jako australský impresionismus.



Tom Roberts se narodil 8. března 1856 v anglickém Dorchesteru. Ano, letos uplynulo 165 let od jeho narození. Dobrý důvod si jej připomenout.

Kolem data jeho narození se vznáší jakési tajemství. V jeho rodném listě je totiž uvedeno 8. 3. 1856. Ovšem na náhrobku je 9. 3.! Kdo udělal chybu, už dnes asi nezjistíme. Co ale znamená 1 den?!

Rodina se přestěhovala do Austrálie v roce 1869. To bylo Tomovi 13 let. Žili na předměstí Melbourne.

Tom pracoval jako asistent ve fotoateliéru a současně po večerech a nocích studoval malířství u Louise Buvelota. Spřátelil se zde s dalšími studenty, kteří se později stali významnými umělci, zejména s Frederickem McCubbinem.

Tomova matka se znovu provdala. S jejím novým mužem Tom nevycházel, a tak se v roce 1881 vydal zpět do Anglie. Zde studoval na Royal Academy Schools.

V roce 1883 cestoval po Španělsku, kde se setkal s malíři Lorreanem Barvou a Ramonem Casasem, kteří ho seznámili s principy impresionismu.

Do Melbourne se vrátil v roce 1885. Zde inicioval a založil malířské tábory a pracoval tady s Frederickem McCubbinem, Arthurem Streetonem a Charlesem Conderem. Věnovali se zejména malbě v plenéru.

V roce 1896 se oženil s Elizabeth Williamson. Měli syna, Caleba. Mnoho z jeho nejslavnějších obrazů pochází právě z tohoto období.

První světovou válku strávil v Anglii, kde pomáhal v nemocnici. Po svém návratu do Austrálie se usadil v Kallista, nedaleko Melbourne, kde postavil dům. V roce 1927 bohužel jeho žena Elizabeth zemřela. O rok později se Tom znovu oženil s Jean Boyes.

Tom Roberts zemřel 14. 9. 1931, tedy před 90 lety. Je pohřben na Tasmánii v Longfordu.



Patří k nejvýznamnějším australským malířům. Jeho obrazy zachycují jedinečnou australskou přírodu, život na farmách a vůbec lidi při práci. Maloval také portréty.

Byl pověřen namalováním obrazu prvního zasedání parlamentu v Austrálii. Tento obraz, kterému se říká „The Big Picture" je nyní vystaven v Parlamentu v Canberra. Obraz má rozměry 3,04 m x 5,09 m. Takže jde skutečně o „velký obraz". Mimochodem, je na něm zachyceno více než 250 osob!



Tento obraz a „Shearing the Rams" (Stříhání ovcí), ke kterému ho inspirovala návštěva ovčí farmy, patří k jeho nejslavnějším.





V roce 2016 se v National Gallery of Australia v Canberra konala velká retrospektivní výstava. Měla jsem to štěstí a navštívila ji. Bylo to úžasné.



Právě na této výstavě jsem zjistila, že Tom Robert maloval také květiny. Velmi působivý je např. obraz „Poppies" (Vlčí máky).



Kde jinde dnešní povídání zakončit než na Coogee beach!

A proč právě tady? V roce 1888 se totiž Tom setkal s Charlesem Conderem v Sydney. Společně malovali právě na Coogee Beach. Každý z nich zachytil zdejší atmosféru svým osobitým způsobem.

Tom Roberts se zaměřil na krajinu. Jeho obraz Holiday sketch at Coogee zachycuje sluneční světlo na jasně modrém moři, písek, suchou tráva a vegetaci kolem. Právě tento obraz patří k mým nejoblíbenějším. Když jsem v Sydney a jdu kolem Art Gallery of NSW, zastavím se zde a běžím se kochat obrazy australských mistrů. Mohla bych vlastně parafrázovat slova jedné z hrdinek filmu „Světáci": „Jednu dobu jsem se na tento obraz chodila dívat denně." Abych nelhala, denně to nebylo. Ale často ano.



Vlastně vůbec nevím, zda někdy byla v České republice či Evropě vystavena díla nejen jeho, ale i jiných australských malířů? Budu si muset zahrát na detektiva. Nebo mi pomůžete? Víte o nějaké výstavě australských malířů?

Informace a fotografie k tomuto článku jsem čerpala z materiálů, které mám z výstavy v National Gallery of Australia, Canberra a z Art Gallery of NSW, Sydney.

Komentáře