Záplavy na pobřeží New South Wales



Možná se vám vybaví, jak jsem vloni psala o ničivých požárech, ale také o druhém extrému. Neskutečných deštích v Sydney.

Přiznávám, že raději představuji krásy mé Austrálie. Někdy si ale situace vynutí ukázat i druhou stránku této výjimečné země. A tou druhou stranou je, ano, nádherná, ale mnohdy velmi drsná a nevyzpytatelná příroda. Farmáři by o tom mohli psát romány. Sucho, požáry, záplavy, cyklony, ….

Díky tomu, že bylo dost vláhy během roku (tím nemám na mysli tyto přívaly ničivých dešťů), ještě přišla pohroma v podobě přemnožených myši. Nebylo sucho, vše krásně rostlo, a tak o potravu neměly nouzi. A slovo „přemnožené" asi není ten správný a dostatečně výstižný výraz. Takové množství si asi nikdo neumíme představit.

Pokud nevěříte, podívejte se na:


Prostřednictvím sociálních sítí mám možnost sledovat australské zpravodajství i v době, kdy tam nemohu být. Posledních pár dní bohužel vidím, jaké děsivé záplavy postihly jihovýchodní část Austrálie.

Bohužel po ničivých požárech přelomu roku 2019 a 2020, tuto nádhernou a jedinečnou zemi, paradoxně sužuje jindy toužebně očekávaná voda. Záplavy zasáhly zejména pobřeží New South Wales.

Myslím, že se Austrálii česká média věnují vždy až díky katastrofám. Jinak tuto krásnou zemi většinou ignorují. A tak jste se možná už také měli možnost o této přírodní katastrofě na východě Austrálie dozvědět.
Port Macquarie na severu NSW už znáte díky koalí nemocnici. Patří k místům, která jsou těmito povodněmi také silně zasažena.

A nejen Port Macquarie, ale např. také vynikajícím vínem proslavená oblast Hunter Valley, Sydney, Wollongong, Ulladulla, …..

Mr Google mi říká, že vzdálenost po pobřeží z Port Macquarie do Ulladulla je přibližně 720 km. Když jsem zadala dotaz, jaká je vzdálenost vzdušnou čarou z Chebu do Ostravy, tak jsem se dozvěděla, že jízdní trasa je asi 540 km a letecká něco málo přes 400 km. Uvádím jen pro představu, o jak rozlehlé území se jedná.



Většinou i v době sucha zelená a úrodná místa kolem řek, která je radost vidět a navštívit, jsou nyní místy velmi smutnými až depresivními. Hnědá vodní masa se valí a nelítostně ničí vše, co se jí postaví do cesty. Někde více, někde méně.

Řeka Hawkesbury se vylila z břehů.
Také Sydney, zejména ta Západní, zažívá dosti krušné chvíle.



A tak jindy životadárná a mnohdy toužebně očekáváná voda tentokrát přišla v podobě bohužel velmi ničivé.



Věřím, že proudy vody už brzy ustanou a že se jindy tak krásné východní pobřeží, opět postaví na nohy. Předpověď hlásí deště ještě pro další dva dny. To není dobrá zpráva.



Ale naděje je vždy. Od středy má přijít prudká změna počasí a šedou na nebi má vystřídat neuvěřitelně krásná modrá. A slunce! Teploty se údajně mohou vyhoupnout z 19 °C někde až na 30 °C.



Jak ráda bych své zemi pomohla, jen vědět jak.

Doufám, věřím, držím palce. Snad sluníčko ve středu skutečně přijde a pomůže svými paprsky vysušit a napravit, co voda napáchala.

A že opět bude takto krásně. Pohled z okna tento příspěvek uvedl, tak proč nekončit podobě. Tentokrát ale Sydney nahradí Port Macquarie.


V příspěvku jsou repro fotografie obrazovky při sledování zpravodajství na sociálních sítí.

Komentáře