Hmmm že by výlet? A snad i vínko! To vypadá na Hunter Valley!



Hunter Valley je vinařská oblast. Protože ze Sydney to sem není daleko, jsou pořádány i jednodenní výlety (nejen) za vínkem. Taky jsem se jednoho před časem zúčastnila a řeknu vám, že to stálo za to. I když nádherná oblast Hunter Valley by si zasloužila více času. Najdeme tady mimo nádhernou přírodu také malá „turistická" městečka, která jsou plná obchůdků s předměty, které sice vůbec nepotřebujeme, ale které jsou tak krásné a vždy potěší. Už jen ta vůně, která se z nich line a láká k jejich návštěvě a často i nákupu. Já ta městečka miluju. Vždy tam mám pocit, že jsem na dovolené. Asi je to i tou lenivou náladou, která tam vládne. Nikdo nikam nespěchá. Naprostá pohoda.



Hunter Region má rozlohu 29 145 km². Leží asi 120 km severně od Sydney.


Čím je právě tato oblast známá? Určitě jsou to zejména vinice. Právě ty zdejší patří k nejznámějším a nejstarším v Austrálii. Najdeme tady kolem 150 vinařství, která si získala své příznivce po celém světě. Vinná réva zde pěstovaná a z ní vyráběná vína jsou vysoce ceněná.



Nejen ale vínem je oblast Hunter Valley živa. Stalo se a také průmysl tuto malebnou oblast zasáhl. Jde zejména o těžbu uhlí. Vzhledem ke klimatu se zde nejvíce daří přece jen zemědělství: chov skotu a s tím spojené mlékárenství, chov koní, ke kterému už neodmyslitelně patří i cestovní ruch, na který navazuje odvětví služeb. A opět jsme tam, kde jsme začali. Na vinicích.



Někde jsem četla, že první vinná réva byla zde vysázena už někdy kolem roce 1830.

Zdejších asi 150 vinařství (jak už jsem uvedla) nabízí své mistrovské odrůdy, jako jsou Shiraz, Semillon, Chardonnay a Verdelho. Když se podíváme do historie, tak to byl James Busby, který je známý jako otec australského vinařství. V roce 1825 sem přivezl první řízky vinné révy z více než 500 vinic Evropy. A v 50. letech 19. století si vysloužil celosvětový ohlas.

Co k vínu neodmyslitelně patří? No ano, dobrý sýr. Tak toho tady je také velký výběr. Je jasné, že 1 den je málo. No řekněte, to by byl víkend!!! Krásná krajina, vynikající víno a lahodný sýr. Co si přát více?!



Že by na stole scházely už jen ústřice?! Žádný problém. Právě oblast kolem Hawkesbury River je známá svými ústřicemi! „Famous for its oysters!"



V této vinařské oblasti jsem poprvé viděla golf na vodě! Aqua golf. Znáte to? Já jsem o tomto druhu golfu neměla vůbec potuchy. Nebo že bych až moc ochutnávala a zdálo se mi to?

Kdepak, je to pravda. To jen já jsem sportovní „neználek".
https://huntervalleyaquagolf.com.au/

A jaký byl ten můj výlet za hranice Sydney? Výlet za vínem. Výlet za dalšími krásnými místy kouzelné Austrálie?

Ano, byl „amazing". Proběhl nějak takto:

Ze Sydney jsme vyrazili hned ráno. Směr Hunter Valley. Jak už víte, je to severně od Sydney. A tak jsme museli jet přes Harbour Bridge a to já si vždy krásně užívám.



V Sydney bylo krásně slunečno. Ale jak jsme se vzdalovali, tak se také sluníčko více a více schovávalo za mraky.

Cesta probíhala krásnou australskou přírodou, to miluju. Šedé těžké vodou nacucané mraky ale už byly všude. A je to tady. Prší. Co prší. Už leje. V úkrytu dopravního prostředku to ale nevadilo.

V Hunter Valley sice bylo pod mrakem, ale naštěstí nepršelo. Vedro ovšem také nebylo. Jak jsme se dozvěděli, tak před pár dny tady bylo 40 stupňů. No degustovat víno v takových teplotních podmínkách by bylo velmi zajímavé. To by nemuselo dopadnout nejlépe.

Nejdříve jsme měli zastávku na malé soukromé vinici. Vínko mají ale moc dobré. Vážně.



A pořád jsme ochutnávali a ochutnávali a …..Hm, tak to bude zajímavé. Vzhledem k tomu, že to jsou kvalitní vína, žádný bolehlav ale nenásledoval. Hurá. Sláva.

Škoda, že klokan, který si to na vinici také užíval (nebo že by to byl majitel?!) mi utekl a nestihla jsem ho „ulovit" objektivem fotoaparátu. Asi se nerad fotil.

Mírně ovínění jedeme na oběd, následuje další menší vinice a potom nás už vítá vinice McGuigan. Tak tady je ovšem velmi, velmi úúžasnééé víno! Ročník 1999! Musím říct, že tak dobré víno jsem do té doby nepila. Aby ne. Toto víno získalo řadu ocenění. Vína z této vinice mají ocenění nejlepších vín světa!!! Právem!!!



McGuigan je synonymem kvality. Víno produkuje už čtvrtá generace rodiny McGuigan.

Vynikající víno!!! Cena odpovídá kvalitě. Lahvinka od „pouhých" AUD 40.

Hunter Valley je oblast dobrého vína, skvělých sýrů, ústřic a také čokolády. Vzhledem k tomu, že všechny tyto dobrůtky mám moc ráda, tak jsem zvažovala možnost zabydlet se tady. Jooo, tady by se krásně žilo.

Kde ale bydlet!!!! Aha, co tato chaloupka? Takže se uvidíme v Austrálii, NSW, Hunter Valley.



Kéž by to bylo tak jednoduché. To by byla nádhera. Jenže skutečnost je složitější. Proto je potřeba si každý den nějak zpříjemnit. Proč ne také skvělým australským vínkem?! Důvod dát si skleničku se vždy najde. Vždyť jen kolik tady na blogu připomínám výročí a narozenin!

Na zdraví! Cheers!



Komentáře