Pětadvacátý duben tentokrát jinak



Proč je na fotografii Mel Gibson, australská vlajka, Canberra a mistička se sušenkami? Kde je nějaká souvislost? Ne, ne. Není to náhoda. Následující fotografie napoví.



Anzac biscuits. Pamatujete? Před rokem jsme společně pekli tradiční sušenky, které neodmyslitelně patří k nejvýznamnějšímu australskému státnímu svátku. ANZAC Day.

Canberra je hlavní město Austrálie a na obrázku je Australian War Memorial, kde se každý rok 25. dubna koná stěžejní vzpomínková akce.

Možná si říkáte: „Ano, to dává smysl. Ale proč Mel Gibson?" Vše souvisí se vším. V lednu letošního roku Mel slavil půlkulatiny. A jeden z prvních filmů, který jej proslavil, má s ANZAC Day hodně společného.

Film „Gallipoli". A věřte nevěřte, v kinech byl poprvé uveden v roce 1981!!!



Natočil jej australský režisér Peter Weir. Příběh filmu se, jak už název napovídá, věnuje právě této smutné události, kdy na poloostrově Gallipoli byly zdecimováno armádní sbory Austrálie a Nového Zélandu (ANZAC).

Kvůli značným finančním nákladům byla realizace filmu dlouho odkládána. Jak se opět ukázalo, všechno zlé je pro něco dobré. Dlouhé odkládání a přípravy, a hlavně režisérova neústupnost a tvrdohlavost, se vyplatily.

Vznikl tak jeden z nejpůsobivějších protiválečných filmů vůbec.

Jde o příběh dvou kamarádů, mladých australských kluků, kteří si žijí svůj bezstarostný život. Do něj však zasáhne válka, o které mají samozřejmě velmi naivní představy. Krutým způsobem jsou však velmi brzy z této naivity vyvedeni. Ačkoliv se film důsledně drží historických faktů, jsou jednotlivé postavy dobře a jedinečně vykresleny.

Emotivnost příběhu podtrhuje a znásobuje citlivě zvolená hudba. Podle mého názoru také plakáty nezůstávají pozadu a velmi emotivně film představují. Pár jsem jich objevila, a tak je dnes předkládám.

Film Gallipoli získal řadu australských filmových cen, mj. za režii, mužský herecký výkon (Mel Gibson), mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Bill Hunter), také za kameru, scénář, zvuk, střih a samozřejmě výpravu.

A to už se pomalu dostáváme k herci, kterého právě tento film, jako jeden z prvních, proslavil.



Mel Gibson. Narodil se 3. ledna 1956. A máme další výročí „do sbírky". Narodil se sice v USA, ale v jeho 12 letech se rodina přestěhovala do Austrálie. Tady vystudoval National Institute of Dramatic Art. Je držitelem celé řady filmových ocenění. Filmy, ve kterých hrál, jsou známy po celém světě. Před filmovou kamerou debutoval v roce 1977 ve filmu Summer City. První titulní roli mu přinesl film Mad Max (1979).

A potom už je tady rok 1981 a slavný film Gallipoli.



V roce 1993 Mel debutoval také jako režisér, a to filmem Muž bez tváře. Režie se ujal i ve filmu Braveheart (Statečné srdce). V obou si také zahrál hlavní role. Film Statečné srdce získal řadu ocenění včetně Oscara, a to za nejlepší film, masky a režii.

V roce 1991 (jak vidíme na titulní stránce časopisu New Idea) Mel mimo jiné hovořil o své práci na filmové adaptaci Shakespearova Hamleta.



Vypisovat se s celou jeho filmografii by bylo nošením dříví do lesa. Ale určitě bych měla připomenout alespoň Bounty, Smrtonosná zbraň 1, 2, 3, 4 (kolik jich vlastně je?!), již zmíněné filmy Muž bez tváře, Statečné srdce, Hamlet a dále např. Po čem ženy touží, Výkupné, Moje letní prázdniny, Znamení, Ve jménu krve, (...)
Takto bych mohla pokračovat ještě dlouho. Myslím, že těch hraných filmů bude kolem 50 až 60. Na řadě filmů se podílel nejen jako herec, ale také jako režisér či scénárista.

Jeho jméno najdeme také v titulcích seriálů a dokumentárních filmů. Ani zde jej nehledejte jen v hereckém obsazení. Na mnohých je opět podepsán také jako režisér či scénárista.

Že se objevil jako host v řadě televizních talk show asi nemusím dodávat.

Zatím jeho posledními filmovými počiny jsou filmy Boss Level či Fatman (oba z roku 2020). I v letošním roce by se měl objevit hned v několika filmech (např. Last Looks, Black Flies nebo Dangerous).

Jak je vidět, Mel je nejen akční hrdina ale také akční tvůrce.



Souvislost úvodní fotografie a ANZAC Day je nyní zcela rozklíčovaná.

Závěr by přece jen měl patřit alespoň traileru k filmu, který vzdává hold všem, kteří položili své životy vlastně ve všech válkách. Krutých, nesmyslných. Zbytečných.



Komentáře