Království knih. Ráj čtenářů. Zkrátka Dymocks!



Prochází-li centrem Sydney milovník knih, určitě ho do svého království vtáhne Dymocks Booksellers. Upozorňuji, že pokud do této nádherné budovy vstoupíte, ven se hned tak nedostanete. Knižním příznivcům je jasné, o čem píšu. Nádherné prostory a regály s knihami všech žánrů vás naprosto pohltí a vy přestanete vnímat čas a svět kolem.



Dymocks je australský soukromý řetězec knihkupectví. Dnes zde najdeme samozřejmě nejen knihy, ale také CDs, DVDs, Blu-ray disky, e-knihy, dárkové předměty a papírnické zboží. V současné době má 65 místních obchodů a několik poboček na Novém Zélandu a v Hongkongu. Od roku 2006 provozuje také internetový obchod. Ten firma založila jako reakci na rostoucí vliv internetových prodejců, jako je Amazon apod., na australský knižní trh.

A kdo za tímto australským knižním rájem stojí? Kdo ho založil?

Knihkupec a nakladatel William Dymock



Obchody s knihami již v Austrálii samozřejmě byly. William Dymock byl ale prvním rodilým Australanem, který ve své vlasti založil knihkupectví. A to knihkupectví, které funguje až do současnosti!

William se narodil v Melbourne 11. května 1861. Jeho rodiče byli přistěhovalci ze Skotska. Ještě když byl William dítě, rodina se z Melbourne přestěhovala do Sydney.

Po studiu na Cleveland Street Public School postupně pracoval v knihkupectvích Johna Andrewse na Pitt Street, dále James Reading and Company a nakonec pro George Robertson and Company.

Po návštěvě Anglie, kde se setkal s knihkupcem a sběratelem Bernardem Quaritchem, se William vrátil do Sydney a zde založil vlastní knihkupectví nesoucí jeho jméno, Dymock's Book Arcade. Knihkupectví bylo otevřeno v roce 1879 na Market Street. Několikrát se prodejna stěhovala. Na poslední adrese, tj. 424-430 George Street, ji najdeme dodnes.



Knihkupectví se postupem času značně rozrostlo. Již v prvních letech působení se na reklamách objevovaly slogany typu: „největší knihkupectví na světě nabízející více než jeden milion knih".

Dymock prodával knihy jak široké veřejnosti, tak i sofistikovaným sběratelům knih. Prodával nejen nové, ale také antikvariátní knihy. Za éru svého podnikání se mu podařilo získat řadu významných knihoven i antikvariátů, včetně knih sira George Wigrama Allena a doktora George Bennetta. Tím se zasloužil o podporu a propagaci starých australských knih. Tato činnost mu pomohla při budování jeho podniku.

William byl svobodný. Žil se svou sestrou Marjory Forsyth a jejím manželem Johnem na Randwicku (čtvrť v Sydney).

Byl svobodným zednářem a členem mnoha společenských a sportovních sdružení.

V prosinci 1898 William kandidoval ve volbách do městské rady v Sydney a byl zvolen radním. Tuto funkci zastával až do října roku 1900.

Dne 5. října 1900, ve věku 39 let, náhle zemřel na záchvat mrtvice.

Vedení knihkupectví přešlo na Forsythovu rodinu, která pokračovala ve Williamově odkazu. Povedlo se jim rozšířit značku Dymocks tak, že dnes jde o největší australský knihkupecký řetězec.



Dymocks zkrátka není jen minulost. Je to společnost s dlouholetou tradicí. Jak jsem již zmínila, dnes má v Austrálii 65 poboček. Pravidelné katalogy, internetové stránky a sociální média jsou samozřejmostí.

Provozuje také program „Dymocks Children's Charities" (DCC), umožňující přístup ke knihám také dětem ze slabých sociálních skupin. A samozřejmě má věrnostní program pro své čtenáře s názvem „Dymocks Booklover Rewards".

Je úžasné, že značka Dymocks stále žije. Zakladatel a náš dnešní jubilant by byl na své pokračovatele jistě hrdý.

11. května 1861 se William Dymock narodil. A 160. výročí, to už je pořádný důvod, si jej připomenout alespoň tímto malým „knižním" příspěvkem. No ne!?


Komentáře