Když hvězdná filmová kariéra začala po čtyřicítce



Tak nevím, není to úplný nesmysl představovat tohoto pána? Asi to dnes bude ztráta času. Kdo by totiž neznal Pana herce, který dokonale zahraje vše: od bláznivého kapitána v pirátské filmové sérii přes skutečné postavy (herec Peter Sellers nebo Lionel Logue) až po např. tatínka v adaptaci románu Zlodějka knih. Tento Pan herec se jmenuje Geoffrey Rush.
 


Máme tady další oslavu.

Geoffrey Rush se totiž narodil 6. července 1951 v Toowoomba v Queenslandu.

Po rozchodu rodičů se Geoffrey, jako mladý kluk, vydal svou vlastní cestou. Přestěhoval se do Brisbane, kde vystudoval univerzitu. Už na škole se věnoval divadlu. První angažmá získal v Queensland Theatre Company. Ve dvaceti letech zde debutoval ve hře Wrong Side of the Moon.

Za dalšími studii se vydal do Evropy. V roce 1975 navštěvoval režisérský kurz v Londýně. Potom, pro změnu, studoval v Paříži pantomimu a pohybové divadlo, vedené Jacquesem Lecoqem.

Po návratu do Austrálie se opět věnoval divadelní práci. V roce 1979, společně se svým přítelem a spolubydlícím Melem Gibsonem, účinkoval v divadelním představení Čekání na Godota. Tehdy prý byli oba tak chudí, že neměli ani na nábytek a museli spát na zemi. Jo, časy se mění. Jestlipak si oba tuto životní etapu ještě pamatují?

Přišla 80. léta a Geoffrey začal hrát i ve filmech. Jeho debutem byl film Hoodwink, režiséra C. Whathama. Dále se však věnoval divadlu, a to i jako režisér.

Jako šéf Belvoir Street Theatre Company pomohl řadě talentovaných herců. První angažmá u něj dostala např. Cate Blanchett.

V roce 1996 natočil film Děti revoluce. Krátce na to přišel film Záře, režiséra Scotta Hickse, v němž ztělesnil klavírního génia Davida Helfgotta. Za herecký výkon v tomto filmu získal celou řadu ocenění včetně Oskara v kategorii nejlepší herec v hlavní roli.



Často slýcháme že, život začíná po … čtyřicítce, padesátce atd. Proč by tedy herec nemohl říct, že „Hvězdná filmová kariéra začíná po čtyřicítce". Ano, to zde platí na 100 %. Geoffrey byl známým a oblíbeným hercem na australských prknech, která znamenají svět. Ale až film Záře odstartoval jeho hvězdnou filmovou kariéru. To mu bylo 45 let. Od té doby se jméno Geoffrey Rush stalo nejen zárukou kvality ale také, jakmile se objeví na filmových plakátech, lákadlem pro diváky.

V roce 1999 byl Geoffrey nominován na Oskara v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli za postavu Philipa Henslowa ve filmu Zamilovaný Shakespeare, režiséra Johna Maddena. V roce 2001 přišla další nominace na Oskara, a to v kategorii nejlepší herec v hlavní roli, za postavu markýze de Sade ve filmu Quills - Perem markýze de sade, režiséra Philipa Kaufmana Po roce 2003 se proslavil v sérii filmů Piráti z Karibiku, kde ztvárnil postavu kapitána Hectora Barbossy.

Když pominu film Záře, tak mně asi nejdříve oslovil ve filmu Lantana. Jde o australský film z roku 2001. Dramatický příběh. Ale doporučuji.



Přehled všech ocenění a rolí uvádět nebudu. Jde totiž o dlouhý výčet a vše lze najít na webových stránkách. Filmů bude určitě kolem 50. Objevil se i v seriálech či dokumentech, byl hostem v mnoha televizních pořadech. Miluju scénku, kdy spolu s Cate Blanchet parodovali protagonisty australského televizního pořadu At the movie, Davida Strattona a Margaret Pomeranz (bohužel na youtube už video není k dispozici, škoda).

Jen tak, pro zajímavost, některé z filmů či seriálů (např. The Best Offer, Einstein) se natáčely v České republice.

Filmové role jsou jednou částí herecké práce. Pro mnohé herce je ale zásadní jejich práce v divadle. Právě do této herecké kategorie patří i Geoffrey, který se vždy rád a často vrací na divadelní podia ve své vlasti.

Měla jsem to štěstí vidět Geoffreyho na jevišti. Řeknu vám, to byl teprve zážitek! Proto jsem tento příspěvek začala slovy Pan herec. Právě to, co Geoffrey předvedl na prknech, která znamenají svět, předčilo veškerá má očekávání.

Bylo to v roce 2007, kdy se mi povedlo sehnat vstupenky na představení Exit the King v divadle Belvoir Street Theatre Company. A tam mě Geoffrey naprosto uchvátil. Od tohoto okamžiku je mých nejoblíbenějším hercem. To představení si dodnes pamatuji. A řekněte, u kolika divadelních představení se vám stane, že se vám dostane pod kůži tak, že na něj nikdy nezapomenete?



Broadway 2011 a opět tato Ionescova klasika. Geoffrey i zde triumfoval.



Jestli si pustíte tuto ukázku, možná stejně jako já dáte za pravdu Dáše Bláhové. Slyšela jsem, že Geoffreyho nazvala australským Bolkem Polívkou.

Dodávat, jak zahrál Krále Leara, je asi zbytečné. To bylo v Roslyn Packer Theatre, Sydney v roce 2016. Další herecký koncert, na který nezapomenu. Tím je, myslím, řečeno vše.


V roce 2012 Geoffrey získal ocenění Australian of the Year!
Aaaha, Geoffrey významně pokukuje na hodinky!



Zdá se, že je nejvyšší čas užít si některou filmovou roli hlavního hrdiny mého dnešního příspěvku. Filmografie je skutečně bohatá. Jen si vybrat.

K mým nejoblíbenějším patří asi filmy King´s Speech, Shakespeare in Love, Storm Boy, The Best Offer (jo, ten film je ale síla), The Book Thief, …. Jejda, to bude těžká volba. Jak jsem mohla napsat „Jen si vybrat". Hm. Dobrá, pomůže okamžitá nálada. Takže má film právě teď pobavit a zlepšit náladu nebo je vhodná doba na něco dramatického a na silný příběh?



Dear Geoffrey, Happy Birthday!!! 
Všechno jen to nejlepší!

Komentáře