Energii je potřeba doplnit (i když právě nepracujeme na farmě)



Práce na farmě je hodně vyčerpávající a jak už víme, není žádná legrace vlastnit a starat se o farmu, která má mnohdy až nepředstavitelnou rozlohu. To je potom potřeba doplnit energii. Třeba banánovým chlebíčkem se spoustou oříšků.



Kdo nevěří, že farmy v Austrálii jsou skutečně velmi rozlehlé, může se podívat na pořad francouzské televize S kuchařem kolem světa. Fred si užil jak velkoměsto (pláž v Sydney) tak např. vnitrozemí s domorodci. Nakonec se vydal na západ Austrálie. Na svou farmu jej pozval Mark. Jeho farma je tak velká, že když ji chce obhlédnout, musí použít letadlo! Letadlem mu obhlídka farmy a hledání dobytka zabere 3 hodiny, autem by mu to trvalo 2 a půl dne. Zkrátka taková „malá farmička" o rozloze 3 330 km² (např. rozloha Prahy je 496 km², Londýna 1 572 km²).



Přesvědčil vás Fred Chesneau? A navnadil na něco dobrého australského? Steak ale dnes nebude. I když vlastně pro ne! K tomu australské pivko. Nechte si ale místečko na sladkou tečku. Kdo se přejedl steakem, tak si chlebíček může dát k snídani. Vyřešeno.

Člověk ani nemusí mít rozlehlou farmu, aby potřeboval doplnit energii. Někdy vyčerpá i práce na zcela malé zahrádce.

Venkovský styl mi připomíná právě tato dobrota. Možná to dělají oříšky a semínka, které jsou zdrojem energie. A špaldová mouka. Posuďte sami.



Obavy z toho že „co je zdravé není dobré" mít vůbec nemusíte. Je to jen jakýsi, pro mě nepochopitelný, mýtus. Ostatně, vyzkoušejte a posuďte sami.


Banánovo-jogurtový chlebíček ze špaldové mouky

  • 4 velmi zralé banány
  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 a ¼ hrnku směsi semínek a oříšků (např. slunečnicová, dýňová, lněná, lískové oříšky, vlašské, makadamové apod. – dle chuti) – oříšky rozdrtíme
  • 1/3 hrnku ovesných vloček - můžeme také rozdrtit, nebo nechat celé
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky mixed spise
  • ½ hrnku cukru
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • ½ hrnku jogurtu řeckého stylu
V míse smícháme mouku, sodu, vločky, skořici, koření, připravenou směs oříšků a semínek (asi 2 lžíce si necháme na posyp).

V druhé míse rozmačkáme banány, smícháme s cukrem, olejem, vajíčky a jogurtem. Potom do této hmoty vmícháme připravenou sypkou směs a těsto vlejeme do chlebíčkové formy. Povrch posypeme zbytkem semínkové směsi (můžeme také položit na dlouhé plátky nakrájený banán).

Pečeme v předehřáté troubě asi 40-45 minut.



Tento chlebíček skvěle chutná jak studený, tak také opečený podávaný s tahini máslem.

Tahini máslo připravíme jednoduše, smícháme 150 g másla se 2 lžicemi tahini. Lze přidat i lžičku medu.

Všem moc chutnalo, a tak nezůstalo u jednoho pečení dle tohoto australského receptu.
Chyběly nám doma makadamové oříšky, a tak jsem při dalším pečení vyzkoušela malou obměnu.


Do těsta jsem přidala sušené brusinky (může být i jiné sušené ovoce). A koláč jsem, místo oříšky, ozdobila na plátky nakrájenými hruškami. Výsledek byl vynikající.



Fantazii se meze nekladou, a to nejen při výběru oříšků či přidaného sušeného ovoce. Když těsto vložíme do kulaté formy, tak se rázem promění v dobrý dortík.

A např. home-made dárek k narozeninám je na světě.



A nyní již krásný relax a dobrou chuť!

Komentáře