Holky z farmy, to jsou McLeod's Daughters



Rok 2021 se nese ve znamení výročí a tím pádem oslav a receptů. Jde nejen o narozeniny významných australských osobností, ale také například výročí otevření té či oné budovy nebo premiéra filmu či seriálu.

Tentokrát seriálové hrdiny z týmu vodní policie Sydney vystřídají holky z farmy.



McLeodovy dcery. Ano. Také Austrálie má své „nekonečné" seriály. K těm nejdelším patří určitě Neighbours (Sousedé), který se poprvé na televizních obrazovkách objevil 18. 3. 1985. Umíte si představit, kolik se za ta léta v seriálu vystřídalo postav! Jednu z nich si v letech 1986-1988 zahrála také tehdy začínající Kylie Minogue. Pro české patrioty dodám, že si tady střihla roli i Dáša Bláhová.


Foto z knihy „Kylie Minogue" od Liz Kilbey

Palm Beach, to je nádherné místo na severu Sydney. Už od roku 1988 je domovem dalšího seriálu. Ten se jmenuje Home and Away a dodnes je stálicí televizní stanice Seven. Myslím, že bylo odvysíláno přes 7.600 epizod.



Nyní už opouštíme sousedy, za zády necháme pláže a velkoměsto. Australský venkov čeká. Nebude to ale žádná legrace. Bude se farmařit, a to je vážně velká dřina.



Australský televizní seriál původně vysílaný společností Nine Network. První díl byl odvysílán 8. srpna 2001, ten poslední 31. ledna 2009. To jsou McLeod's Daughters. McLeodovy dcery.



Poise Graeme–Evans přišla na myšlenku McLeodových dcer na začátku roku 1990. Inspirovaly jí historky přátel, kteří vyrůstali na venkově a také láska k Jižní Austrálii.

Graeme-Evans předložila projekt televizní společnosti Nine Network, která souhlasila s natočením televizního filmu. Hlavní roli ztvárnili: Jack Thomspon jako Jack McLeod, Kim Wilson jako Tess a Tammy McIntosh jako Claire.

Film byl vysílán 11. května 1996. To byl Den matek. Stal se nejlépe hodnoceným televizním filmem a toto prvenství si drží dodnes. Zároveň šlo o pilotní díl televizního seriálu McLeod's Daughters.

Společnost Nine Network poté totiž souhlasila s natočením 22 dílů. První epizoda byla vysílána v srpnu 2001. Dívalo se na ni 1,89 milionů diváků. Díky divácké oblíbenosti se natočily další série.

Druhá série byla rovněž úspěšná a McLeodovy dcery se staly třetím nejpopulárnějším dramatem v australské televizi.

Lisa Chappell, která hrála Claire McLeod, opustila seriál v říjnu 2003 z důvodu své herecké a pěvecké kariéry. V Austrálii totiž buď hraješ v seriálu, nebo v divadle.

Seriál měl nakonec 8 řad, celkem bylo natočeno 224 dílů. Česká televize zakoupila 202 z nich.

Ukončen byl během roku 2009.



Příběh začíná ve chvíli, kdy Jack McLeod zemřel a zanechal svoji zadluženou farmu Drovers Run svým dvěma dcerám.

Před mnoha lety byl Jack ženatý s Prudence. Měli spolu dceru Claire a syna Adama. Při porodu syna však matka i dítě zemřeli. O několik let později Jack potkal dívku z města Ruth Silverman, se kterou se oženil. Narodila se jim dcera Tess. Tess a Claire spolu vyrůstaly, matka však pětiletou Tess odvezla zpátky do města.

Ruth zemřela. Její dcera Tess se na Drovers Run vrací v naději, že svůj podíl z dědictví prodá a za peníze si ve městě otevře restauraci. Finanční situace na Drovers Run ale není příznivá a Claire nemá peníze na to, aby Tessin podíl odkoupila.

Tess ale nakonec na farmě zůstává. Spolu se sestrou se za vydatné pomoci hospodyně Meg, její dcery Jodi a místní dívky Becky snaží farmu zachránit.

Nebudu ale vyprávět celý příběh farmářské rodiny. Možná jste seriál viděli, byl totiž kupodivu vysílán i Českou televizí a Primou. Reprízován byl myslím vloni, tj. v roce 2020.



Významnou složkou seriálu je i hudba. Autorem je Posie Graeme-Evans a Chris Harriot, písně nazpívala Rebecca Lavelle. Byla vydána 3 soundtracková alba.

Seriál McLeod´s Daughters získal řadu ocenění.



Seriál je samozřejmě o vztazích a objevuje se zde řada postav a často i až nepravděpodobných propletenců. A tak se mohlo zdát, že je nereálné vlastnit tak rozlehlou farmu. Zejména v evropském či českém měřítku. Myslím ale, že život na australské farmě byl zachycen dost dobře. Není to vůbec jednoduché farmařit v extrémních povětrnostních podmínkách. Boj s přírodními živly ostatně zažívají a znají i farmáři v české a moravské kotlině. Ti australští je mají jen „malinko" dramatičtější: vedro, sucho, extrémní teploty, požáry, jindy naopak záplavy, …

Vlastnit a starat se o farmu v Austrálii tak vyžaduje hodně lásky k farmářskému životu a asi ještě více odvahy a sil.

Komentáře