Mark Webber


Pole position, mávnutí vlajky, řev motorů, nadšení davů. Příznivci Formule 1 pozor! Dnes, obrazně řečeno, pole position získal náš další oslavenec. A tím není nikdo jiný než Mark Alan Webber.

Narodil se 27. srpna 1976 v Queanbeyan, v Novém Jižním Walesu.



Mark měl k motorismu blízko už od dětství. Jako své dětské idoly on sám udává světového šampióna F1 Alaina Prosta a motocyklového závodníka, Kevina Schwantze.

Mark nejdříve závodil na motocyklech. Později ale přesedlal na 4 kola.

V Sydney mimo jiné také pracoval jako závodní instruktor.

Vzhledem k tomu, že dnešní příspěvek je narozeninovou „aktualitou", tak tady nebudu dlouze vyjmenovávat všechny Markovy závody, týmy, za které jezdil či porážky a vítězství. Jisté je, že byl po delší době dalším Australanem ve F1.



Mark už závodní okruhy a kokpit F1 opustil. Náruživým sportovcem ovšem zůstal. Rád hraje např. tenis a už třikrát vyhrál každoročně pořádaný tenisový turnaj F1 Pro-Am v Barceloně.

Své zkušenosti automobilového závodníka a pilota F1 zúročil za mikrofonem. Stal se totiž součástí týmů sportovních reportérů, a to, myslím, pro Channel 4 (Velká Británie) a Network Ten (Austrálie).

Věnuje se také charitativní činnosti.

Mark vyrostl na farmě v Austrálii. Miluje zvířata. Nevím, zda ještě všechna tato zvířátka má, ale před časem jsem četla, že do jeho zvířecí party patří dva pejsci a kočičky, ale také oslíci a alpaky.

Získal licenci na pilota helikoptéry, protože jeho další vášní je létání.

Miluje horskou cyklistiku.

Mnohem více o Markovi najdete na: http://www.markwebber.com/

Do světa F1 už neodmyslitelně patří bublinky. Čím jiným tedy připít na zdraví dnešního oslavence než šampaňským?! Happy Birthday dear Mark!



PS: Bohužel jsem neměla šanci a možnost potkat se s Markem osobně. Pro tyto případy tady mám fotografie pořízené při sledování televize a z muzea Madame Tussauds v Sydney. Tam si každý může zahrát také např. na sportovního fotografa.

Komentáře