Zvířecí ráj, i tak lze nazvat Australia ZOO



Přesně takto na mě Australia ZOO totiž působila. Jako zvířecí ráj. A aby ne, když za tím vším stojí … No ano, Steve Irwin a jeho rodina.



S dnešním povídáním si ale vůbec nevím rady. Jak začít? Mám zvolit strohý popis nebo předložit „jen" fotografie? Toto místo si ale zaslouží mnohem více pozornosti. Místo a zejména lidé, kteří za tím vším stojí.

Australia ZOO rovná se Irwinova rodina. Ano, ovšem. Ale bez svých spolupracovníků by toho tolik nedokázali. Když o tom přemýšlím a vybaví se mi vše, co jsem v ZOO viděla a zažila, tak vlastně jde o jednu velkou rodinu. Rodinu nadšenců, milovníků přírody a bojovníků za její ochranu.



Australia ZOO najdeme v Queenslandu, na tzv. the Sunshine Coast. Pokud se sem vydáme ze Sydney, je rozhodně lepší zvolit jako dopravní prostředek letadlo. Vzdálenost ze Sydney do Maroochydore je kolem 1.050 km. Autem může tedy cesta trvat až 11 hodin. Letadlem jsou to asi 4 hodiny. A z Maroochydore (krásné městečko mimochodem) už je to asi jen 34 km.



Tato dnes již proslulá ZOO byla otevřena 3. června 1970 jako Beerwah Reptile and Fauna Park. Založili ji Bob a Lyn Irwin. Je to tak, zakladateli jsou rodiče Steva, známého po celém světě jako Crocodile Hunter.

Bob Irwin je světově proslulým herpetologem. Lyn byla jedním z prvních, kdo se začal starat a ošetřovat zraněná volně žijící zvířata v Queenslandu. Oba svou lásku a úctu k přírodě předali také svým dětem.

Steve od dětství pomáhal svým rodičům starat se o krokodýly a plazy.

V roce 1982 byla ZOO přejmenována na The Queensland Reptile and Fauna Park a jeho rozloha byla zdvojnásobena.

V devadesátých letech se Park stal velmi populárním také díky programu, který seznamoval návštěvníky s životem krokodýlů. Součástí a asi hlavním lákadlem samozřejmě bylo jejich krmení. Hlavní význam ale byl a stále je záchrana zraněných krokodýlů z volné přírody.

Devadesátá léta přinesla mnoho změn. Vedení převzali Steve a Terri. Reptile park přejmenovali na Australia ZOO. Všechny peníze, které Steve a Terri získali z natáčení pořadů, vložili do ochrany zvířat a budování nových prostor. Vytvořili manažérský tým a najali asi 50 zaměstnanců.

Součástí Australia ZOO je samozřejmě „zvířecí" nemocnice. Ročně se zde postarají přibližně o 6.000 zvířat. Při děsivých požárech v průběhu roku 2019 a počátkem roku 2020 v Australia ZOO Wildlife Hospital ošetřili kolem 90.000 požáry zraněných zvířat.

Australia ZOO získala několik ocenění. Např. Australian Tourism Awards za rok 2003-2004 v kategorii Hlavní turistická atrakce nebo Qantas Australian Tourism Awards v roce 2006.

Rok 2006 ale nebyl jen šťastným. Je to totiž rok, ve kterém tragicky Steve zemřel. I po této tragédii pokračuje Australia ZOO ve své práci se stejným nasazením.

Dnes se ZOO rozprostírá na ploše kolem 300 hektarů (pro představu např. pražská ZOO má asi 58 hektarů). O zvířata a chod ZOO se stará přes 500 zaměstnanců, kteří společně pokračují v tom, co Steve začal, tj. "Conservation Through Exciting Education". „Ochrana přírody prostřednictvím vzdělávání zajímavou strhující formou".



Čas uhání. Bindi a Robert už jsou dospěláci. Jsou stejně nadšení a zapálení pro ochranu přírody, jako byl jejich tatínek.

Bindi se vdala a stala maminkou malé Grace. Vypadá to, že roste další generace nadšenců, milovníků a ochránců přírody. A to je dobře.

Jestlipak Australia ZOO stále ještě zdobí tato fotografie, kdy Bindi byla ještě malá slečna?



Ale dost povídání. Pomyslně otevřeme vstupní bránu a užijeme si zvířata, tak typická pro Austrálii. Ale nejen je. Zástupci zvířecí říše ze všech koutů světa tady našli svůj domov.



Kde jinde ale začít než u krokodýlů.

The Crocoseum, krokodýlí show, tak to je skutečně velký tahák. Nevím jak vy, ale já jsem něco podobného před tím a ani potom nikdy nikde neviděla. Nezapomenutelný zážitek. Přiznám, že se mi často tajil dech.

Nejdříve ošetřovatelé nám, zvědavým divákům, sdělili mnoho zajímavých informací o krokodýlech. Potom se na scéně objevil krokodýl. Jeden z ošetřovatelů zadupal ve vodě aby tohoto prehistorického tvora přilákal. Jinak by se krokodýl asi vůbec neobtěžoval. Jak jsme se dozvěděli, krokodýl má u tlamy jakési receptory, které reagují na pohyb vodní hladiny. Takže krokodýl nehybně číhá těsně pod hladinou. Sama budoucí oběť jej na sebe upozorní, když se jde napít. Krokodýl, jak známo, nepatří k oblíbeným zvířatům. Pravdou ale je, že jde o velmi zajímavého tvora. Určitě stojí za samostatný příspěvek.



Africa
Ano, další část ZOO je věnována Africe. Zde jsou mimo jiná africká zvířata také žirafy. A ty mně nikdy neomrzí. Nádherná elegance.



Tiger Temple
Stalo se vám někdy, že jste si prohlíželi některou ze ZOO a najednou si to proti vám vykračují ošetřovatelé např s tygrem „na vodítku"? Zkrátka takové tygří „venčení". Procházka. Proč ne!



Procházky nemilují zřejmě jen tygři, ale i gepardi. Vzhledem k teplému letnímu dni si během vycházky zahradou ještě pochutnávali na speciální gepardí zmrzlině. Vždyť jsem to psala. Zvířecí ráj.



Další části ZOO se věnují např slonům (Elephantasia) či asijským zvířatům (South-East Asian Precinct).

Mně ale přece jen vždy nejvíce láká jedinečná australská fauna. Klokani, koaly, wombati, echidny, dingové... Tady bych vydržela hodiny a hodiny.



Nesmím zapomenout na důležitou informaci. Na procházku se svými girls neboli ošetřovatelkami, se vydal i roztomilý wombat. Pro případ, že by jej rozbolely nožičky, jedna z nich táhla vozíček, nazvaný Wombat Vagoon.

Řeknu vám, to by byl job! Ani bych z práce nemusela chodit domů. Brala bych takovou pracovní kombinaci: krmení klokanů a koal, vycházky s wombatem. Nádhera. Práce snů!



Asi 150 zástupců australské ptačí rodinky, tak to je Rainforest Aviary. Nesmí chybět hlasití cockatoos nebo mí oblíbenci, „smějící se" kookaburras.

A tak další program, kterého jsme se zúčastnili, bylo představení australské ptačí říše. Nejdříve to byli dravci, následovalo vystoupení s krásným black-cockatoo. Černí kakadu, jak jsme zjistila, tak česky kakadu havraní, jsou skutečně nádherní.



Nemohlo chybět veselé číslo. Znáte zlobivé papoušky kakadu! Já bych mohla povídat (ostatně už jsem se zmínila o jednom darebovi z Batemans Bay).

Jeden dobrovolník z řad diváků se postavil a držel v natažené ruce pětidolarovku. A ejhle, než jsem se vzpamatovala, tak mě něco „šmrnclo" o hlavu. Papoušek proletěl těsně nade mnou a našemu milému dobrovolníkovi „ukradl" zmíněnou bankovku. Ale nebojte, australští papoušci jsou sice zlobiví a někdy i trochu zlomyslní, ale peníze nekradou. Zase samozřejmě rychlostí blesku prolítl nad našimi hlavami a bankovku vrátil. Bylo to velmi rychlé, takže bez fotodokumentace.

Součástí ZOO je Bindi's Island. Myslím, že takový ostrov je snem všech dětí.



Musím brzdit. Australia ZOO je téma na několik článků. Zdaleka jsem se nevěnovala všem zdejším zvířecím obyvatelům. A to nemluvím o přírodě všude kolem.

A tak se zase někdy společně do Australia ZOO vydáme.
Jak známo, příklady táhnou, a tak proč si nyní nedat takovýto hezký relax:



https://www.australiazoo.com.au/

Komentáře