Vzhůru na Tasmánii nejen za Tasmánskými čerty


V České republice se docela často setkávám s označením „Austrálie a Tasmánie". Přitom ale Tasmánie je součástí Austrálie. Je jedním z australských států.

Austrálie je rozdělena do 6 států a 2 teritorií. Každý z nich má své hlavní město, vládu, ale také vlajku, symbol.

Tasmánie je australským státem nejmenším a zároveň ostrovním.
 
Rozloha Tasmánie je 68 401 km². Takže je o něco menší než Česká republika, která má rozlohu 78 871 km². (Překvapilo mně, že se údaje o rozloze malinko liší. Možná to bude tím, že někde je uvedena rozloha samotného ostrova Tasmánie a někde i s ostrovy, které k Tasmánii patří.)

Tento ostrov objevil nizozemský obchodník a mořeplavec Abel Tasman už v roce 1642 a pojmenoval jej Van Dieme´s Land. V roce 1856 byl ostrov přejmenován právě po svém objeviteli na Tasmania.



Hlavním městem je Hobart. Byl založen v roce 1804 jako trestanecká kolonie a je po Sydney druhým nejstarším hlavním městem v Austrálii. Své jméno získal po britském ministrovi kolonií, lordu Hobartovi.



Jak jsem se již zmínila, každý australský stát a teritorium má svou vlajku, emblém, … Také neoficiální zvířecí a rostlinný symbol.

Ptát se, kdo ze zvířecí říše je tím tasmánským symbolem, je asi zbytečné. No ano, je to on. Tasmanian Devil.



Symbolem z říše flory je Tasmanian Blue Gum.


Vzhledem k poloze Tasmánie tam nečekejme žádná velká vedra. V Austrálii platí, že čím jižněji jsme, tím je chladnější podnebí. „Nedaleký" Jižní Pól zkrátka dělá své.

Tasmánie je díky podnebí hodně zelená. Dobře se tady daří také vinné révě. Tasmánské víno je známé a oblíbené po celém světě a získalo mnohá ocenění. Za jednou skvělou značkou stojí i český rodák, Josef Chromý.



Tasmánie má mnoho zajímavých a krásných míst. Poznala jsem jen velmi malou část tohoto australského státu, ale napadlo mě, co kdyby byl celý měsíc říjen ve znamení právě Tassie?!

Přidám několik tasmánských zajímavostí:
  • Tasmánie je 26. největším ostrovem světa.
  • Právě tady je nejčistší vzduch na světě. Nedostatek znečištění je způsoben polohou Tasmánie.
  • Hobart je hlavním městem Tasmánie a nejdeme jej na jihu ostrova. A i když je známo, že Tasmánie je jedním z nejvlhčích států v Austrálii, může překvapit informace, že Hobart je vlastně druhé nejsušší hlavní město v Austrálii. Tím prvním je Adelaide, hlavní město South Australia. V Hobartu každý rok naprší průměrně 614 mm srážek, na rozdíl od Brisbane, kde naprší 1.021 mm ročně.
  • Tasmánie má husté deštné pralesy a najdeme tady také nejstarší stromy světa, borovice Huon (Huon Pine, Lagarostrobos franklinii). Rostou velmi pomalu. Dvacetimetrový strom může být starý tisíce let. V rezervaci Mount Read v nadmořské výšce asi tisíc metrů roste právě tato borovice Huon. Její stáří je až neuvěřitelné. Odhaduje se až na deset tisíc pět set let! Kdyby tyto stromy mohly vyprávět!
  • Tasmánský ďábel je největší masožravý vačnatec na světě.
  • Na Tasmánii ale žil ještě jiný masožravý vačnatec, a to Tasmanian Tiger (Vakovlk tasmánský). Původně žil na území Austrálie a také Nové Guineje. Je znám také jako tasmánský tygr, tasmánský vlk nebo zkráceně pouze vakovlk. Farmáři ovšem tyto jedinečné tvory stříleli, protože napadali jejich stáda. Došlo to tak daleko, že v roce 1936 byli Tasmánští tygři prohlášeni za vyhynulé.


Foto z knihy Austrálie, země a život, vydané v roce 1973
 
  • Sníh není na Tasmánii ničím výjimečným. V zimě sněží zejména na centrálních vysočinách a v horských oblastech.
  • Tasmánie má přes 2 000 km pěších tras a 18 národních parků.
  • Nejvyšší horou je Mount Ossa. Nachází se v národním parku Cradle Mountain a Lake St Claire a je vysoká 1 617 metrů.
  • Severozápadní Tasmánie je posetá více než 4.000 jezery.
  • Dešťová voda je na Tasmánii neuvěřitelně čistá. Zdravotnické organizace daly svolení zdejším producentům balené vody k prodeji této dešťovky. Nevím kolik míst na světě v dnešní době je takto nezasažených „výdobytky" naší údajně vyspělé civilizace!
  • Jako domov tulipánů všichni známe Holandsko. Ovšem věřte nevěřte, tulipány se do Holandska dovážejí z Tasmánie.
    Na drsném severozápadě Tasmánie, na místě vyhaslé sopky, tak tam je to tulipánové království, tj. největší tulipánová farma v Austrálii. Ráda bych na vlastní oči viděla tu barevnou krásu o rozloze 85 hektarů plnou tulipánů, narcisů, hyacintů, …
    Většina tulipánových plantáží se nachází u pobřežního městečka Waratah-Wynyard. Každé jaro, tj. od poloviny září do poloviny října, se město promění v tulipánový ráj, hrající neuvěřitelnou barevnou škálou. V tuto dobu se tady totiž koná tradiční festival Bloomin' Tulips.
  • Kdo byl v pražské ZOO, tak zná Darwinův kráter. Tato část ZOO, věnovaná australské fauně, nese jméno podle stejnojmenného místa na Tasmánii. Podle Darwin Crater. Ten vznikl před 820 000 lety, kdy na západní Tasmánii dopadl meteorit. Dopad meteoritu doprovázel obrovský žár, který roztavil horniny. Jejich opětovné ztuhnutí vytvořilo křemičité sklo zvané Darwin Glass. Myslím si ale, že hlavním důvodem, proč si pražská ZOO vybrala pojmenování právě po tomto místě, bude tamní výskyt Tasmánských čertů.
  • Sydney to Hobart! Tento závod nesmím vynechat! Slavný tradiční závod jachet Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Start je v Sydney 26.prosince., cíl v Hobartu 2.ledna. Závodní vzdálenost je přibližně 630 námořních mil (1 163 km).

Takto bych mohla pokračovat ve vyjmenovávání zajímavostí a také encyklopedických informací dál a dále. Vybrala jsem ty, podle mě, nejzajímavější. Ale věřte, že Tassie, jak Australané říkají, je další úžasné místo australského kontinentu. Jsem ráda, že jsem navštívila alespoň malou část.



Pro tento článek mi přispěchaly na pomoc se svými informacemi prospekty z infocentra v Hobartu, občas přiložil ruku k dílu Mr Google a nezahálela ani má oblíbená kniha Amazing Facts about Australia.

Komentáře