A jako … Alice Springs? Proč ne?! Los ale padl na Adelaide



A jako Adelaide, B jako Batemans Bay, C jako Canberra… To je nápad! Cestování napříč Austrálií podle abecedy. Jo! Když Hercule Poirot mohl řešit případ „vraždy podle abecedy", proč my bychom nemohli poznávat různá místa kouzelné Austrálie také abecedně. Jde se na to.
 


První je písmeno A. Která města, začínající tímto písmenem, nám Austrálie nabídne? Adelaide, Alice Springs, Albany, Armadale, Ararat, …

Los ale vybral hlavní město South Australia. A tím je Adelaide. Nejlidnatější město Jižní Austrálie a současně páté největší město v Austrálii.



Adelaide má rozlohu 3 260 km² a asi 1,3 milionu obyvatel (kde ovšem všichni byli ukryti při mé návštěvě, to je mi dodnes záhadou).

Město bylo založeno 28. prosince 1836 a bylo pojmenováno po královně Adelaide, manželce britského krále Viléma IV.

Elegantní město Adelaide navrhl plukovník William Light Úhlednou síť pravoúhlých ulic soustředil kolem náměstí a zahrad. Centrum obklopuje zeleň parků.



Díky bohatství, které městu přineslo zemědělství a hornictví, zde vyrostlo mnoho krásných viktoriánských domů.

V roce 1900 byly ulice města elektrifikovány. Do roku 1909 byla zavedena veřejná doprava. Elektrické tramvaje. Tramvajové linky byly během padesátých let ale zrušeny a nahrazeny linkami autobusovými. Jedna přece jen zachována zůstala. Vede z centra Adelaide na předměstí Glenelg, které láká svou nádhernou dlouhou písečnou pláží.

V polovině 20. století se rozvinul zpracovatelský průmysl, zejména výroba motorových vozidel a domácích spotřebičů.

Celá oblast je díky srážkám a zavlažení řekou Murray nejúrodnější částí Austrálie. Řeka Murray je největší australská řeka, která tvoří hranici států New South Wales a Victoria a dále protéká Jižní Austrálií. Je dlouhá 2.570 km.

Řeka Torrens (Karrawirraparri) je nejvýznamnější řekou Adelaide Plains. Právě ona byla jedním z hlavních důvodů pro založení města Adelaide v těchto místech. Je dlouhá 85 kilometrů. Od svého pramene v Adelaide Hills poblíž Mount Pleasant přes Adelaide Plains pokračuje kolem centra města. Vlévá se do zálivu Gulf St Vincent mezi Henley Beach South a West Beach. Řeka městu zajišťuje významnou část zásobování vodou.


Adelaide nikdy nebyla trestaneckou kolonií. Mezi prvními obyvateli byli zejména Britové a Němci. Ti se také zasloužili o rozvoj vinařství v oblasti Hahndorf a Barrosa Valley. Zdejší vína jsou známá a vysoce ceněna po celém světě.

Adelaide je rodiště mnoha slavných a známých osobností. Narodila se zde např. herečka Judith Anderson (1898 – 1992), držitelka dvou cen Emmy a jedné ceny Tony.

Také zpěvačka Jo Lawry (* 1983) pochází z Adelaide, nyní žije převážně v New Yorku, zpívá se Stingem. Vydala CD "I Want To Be Happy" (2008), "Taking Pictures" (2015)).

Nebo zpěvačka a hudební skladatelka Sia Furler (* 1975) patří mezi zdejší rodáky.

A těch tenistů! Jen namátkou: Mark Woodforde (* 1965), Wayne Arthurs (* 1971), Lleyton Hewitt (* 1981) nebo Alicia Molik (* 1981).

Narodil se tady australsko-americký astronaut Andy Thomas (* 1951) nebo farmakolog, spoludržitel Nobelovy ceny za objev penicilinu, Howard Walter Florey (1898 – 1968).

Můj výčet slavných rodáků jistě není úplný. Myslím, že jich bude mnohem více.

Přemýšlím, zda se mám se svými osobními zážitky z Adelaide podělit v tomto příspěvku.

Ale ne, nechám to na jindy. Mám totiž nápad na takový „miniseriál".

Dnes závěrem jen dodám, že Adelaide je, jak už bylo řečeno, hlavní město Jižní Austrálie. A ačkoliv jde o město hlavní, žije si velmi poklidným životem.

Pro zajímavost, z Prahy to do Adelaide je asi 15.254 km. Blíže to mají z Perth v Západní Austrálii. To je pouhých 2.786 km. Stejnojmenné město, tj. Perth, je také ve Skotsku. Odsud je to 16.311 km. Ze Sydney do Adelaide je to pouhých 1.375 km. Takže skoro za rohem. No zase až tak blízko to není, ale na australské vzdálenosti to až taková hrůza není.

V Adelaide doporučuji:

Samozřejmě prohlídku centra města.



Kroky milovníků výtvarného umění by neměly minout budovu Art Gallery of South Australia. Galerie má sbírku téměř 45 tisíc uměleckých děl, což z ní dělá druhou největší státní uměleckou sbírku v Austrálii.



Zdejší ZOO zase potěší milovníky zvířátek, ...



... kdo si chce odpočinout mezi nejrozmanitějšími kytičkami a rostlinami ze všech koutů světa, neměl by vynechat Botanickou zahradu.



Jak jinak zakončit návštěvu města, které leží v centru vinařské oblasti, než u skleničky dobrého moku. Samozřejmě zdejší provenience.

Na zdraví a na Adelaide!



Komentáře