Where the sea makes a noise



Ze tmy podzemní říše zvané Jenolan Caves se přesouváme do oslnivé záře slunečního svitu.

Where the sea makes a noise. Moře dělá hluk na mnoha místech. Město, kterému se tak říká, je ukryto pod písmenem K. A je to Kiama.

Proč místo, kde moře dělá hluk? A kde leží?
Vezmu to hezky popořádku:

Kiama

Kiama se nachází v region Illawarra v australském státě Nový Jižní Wales.

Oblast Illawarra najdeme jižně od Sydney a zahrnuje jak zmíněné pobřežní městečko Kiama, tak také Wollongong a Shellharbour.

Rozloha 13,9 km² prozrazuje, že Kiama je opravdu městečkem malým.



„Nerušené pláže, vlny světové úrovně, slavné blowholes, prastaré deštné pralesy a vřelé přivítání. Ať už je to vaše první návštěva nebo jste dlouholetý fanoušek, náš mix přírodních krás a uvolněná atmosféra slibuje pro každého něco... jen 90 minut jižně od Sydney, NSW, Austrálie!"

Takovýmito slogany zve Kiama turisty k návštěvě.



V žádném případě se nejedná o reklamu klamavou. Vše je to pravda pravdoucí, ať se propadnu do Západního Německa. Jejda, tam neee! To je možná tak akorát varianta pro Škopkovou nebo Kelišku z Hoštic (kterápak to byla?). Já bych se raději propadla do Austrálie. A klidně i té západní.

Vše je přesně tak, jak se píše v turistických průvodcích. Zářící slunce na blankytně modré obloze, klid, pohoda, dobré jídlo, milí lidé. Kiama nabízí hned několik oblíbených surfovacích pláží a také karavan parků. Samozřejmě nechybí četné kavárny a restaurace či místa pro pikniky.



Toto přístavní město leží v místě dvou silných sopečných toků. Ostatně barva skalisek sopečný původ nezapře.


V této oblasti vznikly v první polovině 20. století lomy. Co zde před miliony let vytvořily sopečné erupce? Co se tady těžilo a co se potom používalo k dláždění silnic v Sydney? Odpověď je stručná. Čedič. Ostatně aktivní lomy v této oblasti stále existují.

Své významné místo bezpochyby má také mlékárenský průmysl, a to již od roku 1883, kdy zde byla založena firma KIAMA PIONEER. A mimochodem, tato továrna byla první továrnou v Austrálii, která vyrobila zásilku másla pro Velkou Británii.

Pro město je samozřejmě velmi důležitý cestovní ruch.

Nádherné pláže poskytují jedinečné místo pro odpočinek. Ani surfaři nepřijdou zkrátka. Dokonce se tady konají surfařské soutěže.

Nepřehlédnutelnou dominantou je zdejší maják. Kiama Lighthouse byl postaven v roce 1887.



V tomto malebném přístavním městečku nejsou ošizeni ani kultury chtiví návštěvníci. O malé galerie tady totiž není nouze.



Jednou z hlavních turistických atrakcí je Kiama Blowhole.

Co znamená slovo Blowhole?
Je to snad pojmenování pro otvor v horní části hlavy velryby?

Ano je to tak. A v okolí přístavu Kiama se opravdu skupiny velryb objevují.

Nebo slovo blowhole v překladu znamená jakousi díru v zemi nebo v ledu?

I to je pravda. Jeskynní otvory, které svou podívanou lákají do městečka tisíce návštěvníků, tady jsou. Když z nich do velké výšky stříká voda, rázem je tady také podobnost s velrybami. Vždyť velryby si většina z nás spojuje s tryskajícím proudem vody.

Co způsobilo vznik Kiama Blowhole?

Pobřeží Kiamy je tvořeno sopečnou horninou. Během milionů let v ní eroze vyhloubila jakési tunely. V podzemní komoře se tvoří tlak a ten vystřeluje vodu z otvorů ven. Vítr a vlny potom vytvářejí dramatické přírodní vodotrysky. Proudy vody někdy stříkají až do výšky 20 až 25 metrů. Údajně jde o největší blowhole na světě.

V Kiamě je kromě Big Blowhole ještě druhá „díra". Je méně slavná. Říká se ji, překvapivě, Little Blowhole. Jak název napovídá je sice mnohem menší, ale díky svému úzkému tvaru je spolehlivější a při dobrých podmínkách může být stejně velkolepá.

Blowholes byly vytvořeny přibližně před 260 miliony let.



Tato přírodní podívaná přitáhne do Kiamy ročně až 900 000 návštěvníků.

Bohužel ne všichni se chovají tak, aby neohrozili sebe nebo ostatní. V roce 1992 zde zahynulo sedm lidí, když velká vlna srazila dvě afghánské rodiny.

I přes všechna možná varování se ale stále najdou, a to nejen tady, neukáznění turisté. Těm v jejich hazardu s životem nezabrání žádná zábradlí, ploty, varování a zákazy. Často jen kvůli tomu, aby získali zřejmě tu nej fotografii, se musí stůj, co stůj, dostat nebezpečně blízko na okraj skály. Myslí si, že jim se nikdy nic stát nemůže. Jim že rozhodně nikdo nebude přikazovat, kam až mohou zajít. Že nesmyslně riskují nejen svůj život, to jim nevysvětlíte.

My ostatní se potom díky bezohledným hazardérům musíme smířit s tím, že naše kochání přírodními krásami ruší různá, více či méně povedená, zábradlí a ploty.

Při mé návštěvě Kiamy počasí přálo. Slunce, teplo, blankytně modré nebe. Jenže ouha! Jeden háček tady přece jen byl. Blowhole lenošila a žádné „vodotrysky" se nekonaly. Nemám tedy ty správné turistické fotografie, kdy voda stříká z Blowhole do závratné výše a zmáčení turisté fotí jako o závod.

Pokud si ale otevřete tento odkaz, uvidíte vše, o čem jsem tady psala v celé kráse: Kiama: World famous ‘whoosh’

Díky odlivu jsem sice nezažila tu nej podívanou na Blowhole. Občas nějaká voda trošku šplíchla ven. To ano. Ale jen tak, aby se neřeklo. Navzdory „stávkujícímu" přírodnímu vodotrysku tam bylo krásně a výlet jsem si neskutečně užila.



Miluju atmosféru malých přímořských městeček na South Coast, od Kiama přes Berry až po Batemans Bay či Eden. Jejich typická architektura, ale hlavně atmosféra, mě vždy dostane. Klid, žádný spěch, pohodička, fish and chips nebo potvůrky z moře vytažené, kávička, vínko, relax. Co si přát více?!



Málem bych zapomněla!

Jméno Kiama, jak jinak, vychází z domorodého slova "Kiarama", což znamená "místo, kde moře dělá hluk". Nárazy vln o skály, to je, jak známo vážně mnohdy až ohlušující záležitost.

Ale bylo tam krásně! Jo, tam jo! Tam totiž JE KRÁSNĚ!

Komentáře