Křehká vodní víla, její láska a zklamání. Měsíc, který se tentokrát zrcadlí ve vodní hladině přístavu zvaného Port Jackson


Kdo že je ta víla? Kde je ten přístav? Vodní žínkou je samozřejmě Rusalka a jmenovaný přístav najdeme v Sydney a zdobí jej budova Sydney Opera House.
 


Hudba: Antonín Dvořák, libreto: Jaroslav Kvapil. Nejkouzelnější česká opera: Rusalka.

Poprvé byla opera Rusalka uvedena, kde jinde než v Národním divadle. Bylo to v březnu roku 1901 a vůbec první představitelkou Rusalky se stala Růžena Maturová.

Server Operabase uvádí, že co do počtu uvedení je v Čechách Rusalka na pátém místě, a to před Janáčkovými Příběhy Lišky Bystroušky a za Smetanovou Prodanou nevěstou, která je na místě prvním. Pro úplnost dodám, že Verdiho La Traviata a Nabucco jsou na druhém a třetím místě a Mozartova opera Le Nozze di Figaro na místě čtvrtém. Ve světě je Rusalka na třicáté druhé příčce. To je, podle mého názoru, krásné umístění, když vezmeme v potaz všechny světově uváděné opery.

Once upon a time. Bylo nebylo. Křehká vodní víla společně se svými družkami a tatíčkem vodníčkem jednoho dne opustila českou kotlinu a prkna Zlaté kapličky.



Vydala se vyzpívat ze svého smutku a zklamání do daleké předaleké Austrálie.



Měla jsem to štěstí, že jsem v době uvedení Rusalky v Sydney Opera House, byla právě na místě „činu". Uznejte, to jsem si nemohla nechat ujít. Návštěva mé milované Opery a jako bonus Rusalka. Opera, kterou mám nejraději.



Scéna a kostýmy se tentokrát nesly v naprosto jiném duchu, než jaký jsem znala z českých uvedení.

V Austrálii české vodníky neznají. Proto jeho kostým nebyl ten tzv. tradiční, zelený kabátek, botky rudé, pentličky, mašličky.

Také scéna byla zcela odlišná. Hlavní dominantou byly jakési ledové krychle.

Jsem milovník tradic na divadle. Ale musím uznat, že tady mi to jiné scénické provedení vůbec nevadilo. Nebyla to totiž moderna v tom smyslu, že by Rusalka nebo vodník přijeli na motorce či podobné šílenosti. Scéna, ač moderní a jiná, rozhodně nerušila romantiku pohádkového příběhu. A Rusalka? Tak ta byla nádherná, křehká, pohádková. Krásné šaty, dlouhé plavé vlasy. Zkrátka Rusalka, jak má být!



Autorkou kostýmů a dekorace byla Niki Turner, světově proslulá návrhářka a také designérka, která pracuje zejména ve Velké Británii. Namátkou vyberu např. The Royal Opera House, The English National Opera nebo The Royal Shakespeare Company. S její tvorbou se ale mohli setkat umělci a diváci, kromě již zmíněné Sydney Opera House, také na divadelních scénách v Dánsku, Norsku, Americe či Jižní Africe.

http://www.turnerdirectory.com/nikiturnerdesigns/

Opera byla uvedena v češtině s anglickými titulky. A věřte nevěřte, abych textu opery rozuměla tak dobře, jako při tomto, australském, provedení, tak to jsem ještě nikdy před tím nezažila. Klobouk dolů. Naprosto dokonale česky zazpívané.

O přestávce jsem občas zaslechla hlasy zejména ze stran českých starousedlíků, kteří reptali, jak to bylo hrozné. „Ta scéna! No a kostýmy! Darmo mluvit." Každý má samozřejmě právo na svůj názor a každý také má jiný vkus. Možná je i chápu. Jistě se těšili na Rusalku, jakou znali z českých divadel. V typické dekoraci a kostýmech.

Shodou okolností se v Národním divadle v Praze nedávno konala premiéra Prodané nevěsty. Přestavení jsem neviděla, sama tedy posoudit nemohu. Ale četla jsem, že dokonce při premiéře diváci opouštěli hlediště. Viděla jsem fotografie z tohoto nového nastudování. Přiznávám, že na takovéto představení bych do nádherné historické budovy ND nešla. Bohužel.

Ale to jsem odbočila. Dnes je na programu sydneyské uvedení Rusalky.

Australská představitelka Rusalky, Cheryl Barker, zařadila árii Měsíčku na nebi hlubokém na své výběrové CD.



Cheryl Barker se narodila v Sydney 22. dubna 1960.

Na mezinárodní úrovni ji proslavila zejména role Madama Butterfly, se kterou se představila v The English National Opera, De Vlaamse Opera, Hamburg State Opera, Deutsche Oper, Berlin, Netherlands Opera a Houston Grand Opera.

Pravidelně spolupracuje s Operou Australia, kde ztvárnila titulní role v operách Madama Butterfly, Tosca, Její pastorkyňa (v zahraničí je opera známá pod názvem Jenufa) a Rusalka. Diváci ji zde mohli vidět také např. jako Mimì v oceněné produkci La Bohème.

Kdo se nespokojí s mým, přiznávám, velmi stručným představením této australské sopranistky, více informací najde např zde: https://opera.org.au/artist/cheryl-barker/

Jak jinak zakončit povídání o Rusalce, než textem jedné z nejslavnějších operních árií:

Moon high and deep in the sky 
Your light travels far,
You travel around the wide world,
and see into people's homes.
 Moon, stand still a little while 
and tell me where is my dear. 
Tell him, silvery moon, 
that I am embracing him. 
For at last momentarily 
Let him recall dreaming of me. 
Illuminate him from far away 
and tell him, tell him who is waiting for him.

Měsíčku na nebi hlubokém
Světlo tvé daleko vidí,
Po světě bloudíš širokém,
Díváš se v příbytky lidí.
Měsíčku, postůj chvíli
Řekni mi, kde je můj milý.
Řekni mu, stříbrný měsíčku,
mé že jej objímá rámě,
aby si alespoň chviličku
vzpomenul ve snění na mě.
Zasviť mu do daleka,
řekni mu, řekni mu, kdo tu naň čeká!



Jenže, jde o operu. Mnohem lepší než pouhé čtení textu, je samozřejmě poslech árie nebo rovnou celé opery.

Australské uvedení opery Rusalka bylo vydáno také na CD, resp. na třech CDs: Rusalka, Antonín Dvořák (Composer), Richard Hickox (Conductor), Opera Australia (Orchestra), Format: Audio CD, EAN: 0095115144923, vydavatel Chandos, vydáno 21.12.2007.

Pokud si chcete užít Rusalku v interpretaci australské operní divy, přikládám ještě jeden odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=daJ12XUzkUk

Komentáře