V hlavní roli… iniciály NK jsou malou nápovědou


Fotografie odtajnila, kdo se skrývá pod iniciálami NK. Samozřejmě je to filmová hvězda světové velikosti, Nicole Kidman.

Co bych mohla já přinést nového o této skvělé herečce?! Osobně jsem se s ní nesetkala, neviděla jsem ji v divadle (vida, hraje Nicole divadlo?). Ale miluji filmy, ve kterých hraje. Myslím, že každý z vás viděl minimálně jeden, ve kterém se objevila. Vždy je to zážitek. Nicole zahraje naprosto dokonale a přesvědčivě každou roli.



Nicole Mary Kidman, takto zní celé její jméno, se narodila 20. června 1967 v Honolulu na Havaji. Nicole i její rodiče jsou ale Australané.

O jejím soukromém životě vyšlo neskutečné množství článků. Všichni vědí, že jejím prvním manželem byl Tom Cruise. Sblížili se spolu v roce 1990 při natáčení filmu Bouřlivé dny, a ještě téhož roku se vzali. Vlastní děti nemají, ale 2 adoptovali, Isabellu a Connora.

Mně se vybavuje film Navždy a daleko (Far and Away) z roku 1992. Ooooh, je to možné?! Už 30 let!



Manželství vydrželo do roku 2001. Tom Cruise, jak známo, podporuje scientologickou církev či sektu, jak chcete. Jeho peníze a sláva mají pro tuto sektu velký význam. Její vedoucí představitelé proto začali řešit „špatný vliv" Nicole na manžela. Byla označena jako PTS (Potential Trouble Source, tj. možný zdroj problémů). V roce 2015 vyšel dokument Going Clear, který praktiky scientologické sekty zkoumá. Podle tohoto dokumentu mezi jejich praktiky patřilo např. také nasazení štěnic do domu Nicole nebo zaměření se na její adoptivní děti a jejich štvaní proti ní. Nicole a zejména děti si musely projít šíleným obdobím. Nejen díky útokům ze strany sekty, ale také ze strany bulváru.

Nicole se s Tomem rozvedla během natáčení filmu Moulin Rouge.

Podruhé se vdala 25. června 2006 za country zpěváka Keitha Urbana. 7. července 2008 se jim narodila dcera Sunday Rose. Jejich mladší dcera Faith Margaret se narodila 28. prosince 2010, porodila ji náhradní matka.

Bulvár sice často hledá skulinku v tomto manželství (a nejen v tomto), ale zdá se, že mají smůlu. A to je dobře.


Foto z časopisu Yours, 2014

Za herce ale samozřejmě hovoří jeho tvorba. Nicole je herečkou, která zahraje cokoliv. Velkou dramatickou roli stejně jako tu komickou. O tom, že jde o skvělou herečku svědčí velké množství ocenění, Oscara nevyjímaje.


Foto je, myslím, z předávání Oscarů v roce 2003

V kolika filmech Nicole hrála? Další otázka, na kterou neznám odpověď. Stručně ale lze říct: Těch je!

Ale nejdříve zpět k otázce divadla. Našla jsem, že i Nicole je nejen filmovou, ale také divadelní herečkou. V roce 1988 ztvárnila roli Shelby ve hře Steel Magnolias v York Theatre v Sydney a v Melbourne Athenaeum. O 10 let později, tj. v roce 1998 hrála ve hře The Blue Room v The Donmar Warehouse v Londýně a v the Cort Theatre na Broadway. V The Noël Coward Theatre v Londýně si v roce 2015 zahrála roli Rosalind Franklin ve hře Photograph 51.

Od divadla zase zpět k filmu. Tam je Nicole jako ryba ve vodě. Kolik filmů mohla Nicole natočit? Hned v roce 1983 se objevila ve 4 filmech. Pro začátek kariéry to není malý počet! A potom už to jelo. Australský film Úplné bezvětří (Dead Calm) z roku 1989 se pro Nicole stal odrazovým můstkem. Poprvé si ji také všimlo mezinárodní publikum. Od té doby se z ní stala jedna z nejpopulárnějších hereček, opakovaně prokazující svůj herecký rozsah a mnohostrannost.
 
 
Do rozsáhlé filmografie Nicole Kidman patří filmy Tlumočnice, Dogville, Eyes Wide Shut, Portrét dámy, Lion nebo film Australia, který miluju (její skvělá Mrs Boss).
Těch filmů na svém kontě má určitě kolem 60, možná i 70. Za mnohé role získala ta nejprestižnější ocenění.
Za roli v muzikálu Moulin Rouge byla nominována na Oscara a získala Zlatý glóbus. Jenže těch cen, které Nicole obdržela, je možná stejný počet jako filmů, které natočila. Za mnohé role totiž posbírala cen hned několik. Jen za Moulin Rouge má celkem 9 nominací a cen. Velký úspěch jí přinesla role Virginie Woolfové ve filmu Hodiny. Za tuto jedinečně ztvárněnou postavu získala 4 nominace a 4 ceny včetně Ceny britské akademie filmového umění, Oscara a Zlatého Glóbu.
V oscarovém animovaném muzikálu Happy Feet namluvila postavu Normy. Namluvila také komentáře k dokumentárnímu filmu God Grew Tired of Us (získal cenu festivalu v Sundance) a biografii Simona Wiesenthala, I Have Never Forgotten You.

Nicole hrála také v televizních filmech a seriálech. A také zde sklízí úspěchy a odnáší si mnohé televizní ceny. Namátkou za postavu Celeste Wright v úspěšném seriálu Sedmilhářky získala Nicole kromě ceny Emmy ještě další 3 a myslím 5 nominací. Na tomto seriálu se podílela nejen jako herečka, ale také jako výkonná producentka.
V roce 2006 jí bylo uděleno nejvyšší možné australské ocenění Companion in the Order of Australia.
Je velvyslankyní dobré vůle Rozvojového fondu OSN pro ženy (UNIFEM). Stala se první předsedkyní Fondu pro zdraví žen na kalifornské univerzitě.

Pár zajímavostí o Nikole


  • Nicole má svou voskovou dvojnici v sydneyském muzeu Madame Tussauds. A pak že jsem se s ní nesetkala!
  • Její IQ je 132! Zkrátka nejen krásná, ale také inteligentní.
  • Na rozdíl od svých australských kolegyň Kylie Minogue a Jacki Weaver je Nicole vysoká. Měří 180 cm.
  • Je známá svou panickou hrůzou z motýlů. Hadi ani pavouci ji ale nevadí.
  • Jako dítě byla vášnivou rybářkou, a to díky dědečkovi, se kterým chodila na ryby.
  • V teenagerovském věku založila kapelu, ve které působila jako zpěvačka. Že zpívat umí dokázala i ve společné nahrávce písně Something Stupid s Robbie Williamsem (vznikl i krásný vánoční klip). Natočila videoklip nejen k této písni, ale také k písničce australské zpěvačky Pat Wilson, Bop Girl.
  • Píše krátké povídky a doufá, že je vydá.
  • Vlastní potápěčskou licenci.
  • Je majitelkou soukromého tryskáče, který sama pilotuje.
  • Její nejlepší přítelkyní je herečka Naomi Watts.
  • Během natáčení jedné taneční scény filmu Moulin Rouge si zlomila žebro. Natáčení muselo být zastaveno, a to až do chvíle, kdy se uzdravila a vrátila na plac.
  • Do svých rolí dává vše. Zmíním jen to, že po natáčení filmu Portrét dámy zůstala 2 týdny ležet. Diagnóza? Silný dlouhodobý emoční stres.
  • Od roku 2002 má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.
  • Žije velmi zdravě. Stala se také tváří australské značky Swisse.


Jednou při čekání na letišti v Sydney jsem viděla reklamu, ve které se objevila Nicole. Tak jsem se díky ní mohla podívat, jak se cestuje v první třídě. Hm, nebránila bych se! Snad je to tato reklama, nevím proč, ale myslela jsem si, že to byl Qantas. Ale jde o Etihad Airways.


Že je Nicole nadaná, pracovitá, všestranná herečku a krásná ženu asi není třeba dodávat.

Komentáře