Kdo zná a ví, ten odpoví na otázku: Co to jen může být, ta černá pasta?



Napoví text dětské písničky s příznačným názvem Happy Little Vegemites.

We're happy little Vegemites,
As bright as bright can be.
We all enjoy our Vegemite
For Breakfast, Lunch and Tea.
Our mummies say we're growing stronger
Every single week.
Because we love our Vegemite
We all adore our Vegemite
It puts a rose in every cheek.

Volně přeloženo: Jsme šťastní a všichni si užíváme náš Vegemite. Máme jej k snídani, obědu i k čaji. Naše mámy říkají, že díky Vegemitu lépe rosteme. Zkrátka Vegemite je zázrak pro naše zdraví. A všichni jej zbožňujeme.

Je to tak, v Austrálii tuto černou ňaminu „opěvuje" i dětská písnička. Aby taky ne, když tato černá možná trošku zvláštně vypadající, vonící a chutnající věc je australskou národní gastro ikonou.



Text songu vlastně řekl vše. Co ještě dodat?

Vegemite buď milujete nebo nenávidíte. Nic mezi tím. I když! Vím o … posuďte sami:

Jedna má skvělá kamarádka, která měla nějaký čas možnost a štěstí žít v Austrálii, v Adelaide, se o Vegemite nevyjadřovala zrovna v superlativech. Své první setkání s tímto černým čímsi popsala takto:

„Když jsem psala, že bych si tu moc přála Šumavu, tak jsem myslela chleba. Jo a posílám foto místního blivajzu. Nevím, co přesně to je, ale v množství menším než malém, si to mažou na pečivo. Asi to bude strašně zdravé, ale taky absolutně nechutné."

Tuto citaci samozřejmě uvádím s laskavým svolením autorky. Evi, děkuji.



Je vidět, že názor na Vegemite může být i negativní. Ale chápete to? Já tedy ne! Jsem na Vegemite téměř závislá. Umíte si představit to zděšení v mých očích, když vidím, jak černá dobrota ze skleničky mizí?!



Zkrátka někdo má rád Šumavu, někdo zase Vegemite.

Musím ale dodat, že … stalo se jednoho dne, myslím, že to bylo na akci, kdy pražská zoo otevírala Darwinův kráter, kam jsem se obě vydaly. Když už se jednalo o otevření australské části, napadlo mě připravit malinké občerstvení v aussie stylu. V piknikové taštičce nemohly chybět ani Cheesemite scrolls. Taková má česká náhrada těch pravých australských scrolls.



A ejhle, ze zapřisáhlé odpůrkyně se jako mávnutím kouzelného proutku stala milovnice.

Dost možná, že tento můj pokus o náhradu cheesemite scrolls připravený v českých podmínkách Eva poprvé ochutnala u mě na návštěvě. Proto jsem už do zoo přinesla občerstvení, o kterém jsem věděla, že potěší. To ovšem není podstatné. Hlavní je, že chutnalo. A tak jsem možná to dnešní povídání mohla nazvat i takto: … aneb jak jsem přivedla českou dívku na Vegemite cestu.

Ještě jedna vzpomínka. Dávnější. Různé agentury, které se zabývaly (a snad ještě zabývají) cestami a studijními pobyty v Austrálii, pořádaly akce, kde představovaly sovu činnost, australské školy a Austrálii. Pamatuji si, jak na jedné z nich kdosi z pořadatelů informoval o programu a nám, sedícím v sále, mimo jiné sdělil, že je připravena ochutnávka něčeho velmi zvláštního, a ne moc jedlého. Přiznávám, že jsem se docela těšila. Malinko jsem totiž doufala, že třeba ochutnám brouky či jinou australskou havěť. Jaké bylo mé překvapení, když nám nabídli krekry namazané Vegemite. Asi jsem byla jedna z mála, komu to chutnalo. To je pravda. Jak jsem byla udivená já, že zvláštní australskou pochutinou nejsou brouci, ale Vegemite, tak asi stejně byli udiveni pořadatelé, když viděli, jak mi nabídnuté občerstvení chutná a znám jej.

Už ale opustím okénko mých vzpomínek a zpět k původní otázce. Kdo to ví, odpoví mi na otázku, co to jen může být ta černá pasta. Co to tedy Vegemite je?


Vegemite je: Hustá, tmavě hnědá až černá, slaná australská „pomazánka". Z velké části obsahuje kvasnicový extrakt.




Vegemite je velmi zdravý. Je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů řady B, konkrétně obsahuje thiamin, riboflavin, niacin a kyselinu listovou.

Neobsahuje žádný tuk, cukr a živočišné produkty. Obsahuje lepek. Ale už se na trhu objevila i bezlepková varianta.

Jde o australskou obdobou britského Marmite. Vegemite byl „vynalezen" v Melbourne v roce 1923, kdy australský výrobce potravin firma Fred Walker & Co. pověřila svého zaměstnance Cyrila P. Callistera, aby vytvořil pomazánku ze zbytkových kvasnic pivovaru Carltlon&United.

Tvorba obchodního názvu nového produktu proběhla prostřednictvím celonárodní soutěže a vypsané odměny pro autora vítězného názvu.

Jméno „Vegemite" vytáhla z klobouku dcera Freda Walkera, Sheilah. Autorkami vítězného názvu jsou sestry Hilda a Laurel Armstrongovy, kterým se pak po zbytek jejich života říkalo „The Vegemite girls".

Tato pomazánka se stala „australskou potravinou", přestože ji několik desetiletí vlastnila americká společnost Kraft.

V době, kdy licenci vlastnila americká firma, se na australském trhu objevily nové alternativy vyráběné australskými vlastníky, například AussieMite. (kupovala jsem zejména v době, kdy Vegemite patřil Američanům. No jo, Američani, chtěli by UGG botky, Vegemite, ... Ať si vymyslí něco svého!)



Značka VEGEMITE má za sebou 99 let a hrdě ji vlastní velká australská potravinářská společnost Bega Cheese Limited. Společnost Bega Cheese Limited koupila značku VEGEMITE v roce 2017 a po mnoha letech vrátila SPOLEČNOST VEGEMITE do australského vlastnictví. Třikrát Hurá!

Vegemite se dostal i do politiky. Bývalý Premiér Kevin Rudd ve své předvolební kampani v roce 2007 sázel na Vegemite, když prohlásil, že je „typ topinky a Vegemite".

Australané Vegemite skutečně milují a vozí si jej s sebou na své cesty po světě. Je to vlastně způsob, jak být stále ve spojení s domovem.



Mezi Australany a Angličany panuje rivalita ohledně Vegemite a Marmite, respektive ohledně chutě výrobků a osobních preferencí. Vyzkoušela jsem obojí. Vegemite u mě vítězí. Marmite není špatný, ale např pro pečení cheesemite scrolls se moc použít nedá, protože jeho konzistence je řidší a tím pádem vytéká z těsta.

Vegemite se objevuje na suvenýrech a také je zmiňován v písních. Nejen těch reklamních. Známá je skladba Down Under australské skupiny Men at Work. Videoklip stojí za vidění:


Píseň nazvaná Vegemite (The Black Death) napsala také americká zpěvačka a skladatelka Amanda Palmer.

Nevíte si rady, jak správně namazat Vegemite na toust? Kdo jiný může poradit s tímto „problémem", než australský herec Hugh Jackman:


Vegemite se tedy maže na toust.



Ale nejen to. Je součástí pečiva zvaného Cheesemite Scrolls.



To pořád není vše. Australská firma Arnott´s Shapes připravila vynikající krekry Vegemite and Cheese pro oslavy Australia Day v roce, myslím, 2017 nebo 2018. Už si nepamatuji přesně.

Mělo jít o jakousi jednorázovou akci. Jenže oblíbenost byla tak velká, že se výrobce rozhodl v jejich produkci pokračovat. A tak si tuto dobrůtku můžeme dávat i mimo oslavy Australia Day. Jen upozorňuji, že je silně návyková!!! Silně žravá! Jejda, moc moc moc žravá.



Vegemite samozřejmě lze použít i mnoha jinými způsoby. Při přípravě jídel z těstovin, brambor, masa, … Své o tom vědí skalní fanoušci a kuchaři.

Společnost Vegemite je také hrdým sponzorem nejrůznějších kulturních a sportovních akcí.

O partnerství s australskou tenistkou Ash Barty už jsem psala (viz Happy Birthday, our amazing Ash!)



  • Receptura výroby Vegemite zůstává nezměněná.
  • V říjnu roku 2008 byl vyroben její miliardtý kus!!!
  • Plastové žluté víčko, sklenička opatřená žluto-bílo-červenou etiketou. Uvnitř černá zdravá pochoutka. Přesně to je Vegemite.
  • Ročně v továrně v Port Melbourne vyrobí více než 22 milionů sklenic!

Vegemite = Tastes like Australia. Vegemite = Chuť Austrálie.




Milujete retro? Já ano. Na youtube jsem objevila zmíněný dětský song, jehož text jsem citovala v úvodu tohoto gastro povídání. Závěrem tedy Vegemite v obrazové, krásně černobílé retro podobě.

Komentáře