Austrálie a opály k sobě nerozlučně patří



Austrálie oplývá velkým nerostným bohatstvím. Současně je jeho významným světovým exportérem (zemní plyn, bauxit, železná ruda, hliník, zlato, stříbro, uhlí, nikl). Základnou těžebního průmyslu je Západní Austrálie, významná je také těžba v Queenslandu a Novém Jižním Walesu.
 
Zlato, stříbro, bauxit, uhlí, … A opály.



Jedno australské opálové království se nachází v Novém Jižním Walesu a jedná se o Lightning Ridge. Právě povídání o tomto městečku bylo inspirací pro tento ryze opálový článek (viz L jako The Black Opal Capital).

Někde jsem narazila na rozhovor s jedním Slovákem, který se před lety rozhodl pro život právě v Lightning Ridge. Mimo jiné řekl: „Můžeš být doktor, nebo jsi sotva prolez učňákem. Nemusíš být vůbec nic. Nula. Lidská troska. Dojedeš do Lightning Ridge, a je z tebe milionář. Kde na světě se ti to podaří?". Ale tak snadné to samozřejmě není. O tom by mohlo povídat mnoho, a ještě více, hledačů opálů a dobrodruhů. Ne z každého se totiž stal milionář.


Foto z brožurky Lightning Ridge, NSW, Australia

Austrálie je skutečně opálovou velmocí. Opály se těží ve třech státech, a to v Queenslandu, Novém Jižním Walesu a v Jižní Austrálii.

Např v Lightning Ridge lze najít černé opály, v Coober Pedy zase ty bílé. To jsou ta asi nejznámější a nejvýznamnější naleziště v Austrálii, zdaleka ne však jediná.

Opál. Co je vlastně opál?

Odborník by o opálech uměl psát možná i romány. Já ale tím odborníkem, bohužel, nejsem.

Moudré knihy říkají, že opál je minerál, jehož chemický vzorec je SiO2·nH2O. Voda zde bývá zastoupena nejčastěji mezi jedním až třemi hmotnostními procenty, ale v některých případech může dosahovat až 20 %. Opál vzniká z vychladlých postvulkanických roztoků vysrážením křemičité substance. Úplná alchymie!



Předpokládá se, že název opál je odvozen od slova opale (nebo latinsky oplaus), což znamená „drahý kámen". Někdy se význam tohoto slova přepisuje jako „vidět změnu barvy".

Až mě překvapilo, kolik je druhů opálů. Zahrála jsem si na takovou hledačku, ne tedy přímo opálů, ale informací o nich. Tady je výsledek mých snah:
  • Nejčistší formou opálu je, jak jsem vypátrala, hyalit, který je bezbarvý a čirý a vždy bez barvoměny. Název je odvozen z řeckého slova hialos (sklo).

  • Dalším druhem je tzv. mléčný (bílý) opál. Ten je, překvapivě, mléčně bílý a neprůhledný, jen na okrajích průsvitný. Pokud je s barvoměnou, pak se jedná o drahý opál. Naleziště jsou na Slovensku, ale také v Austrálii.

  • Dále např. opál dendritický, který je bílý, neprůhledný a bývá prostoupen sítí jemných černých dendritů (oxidů či hydroxidů železa nebo manganu). Vždyť jsem psala, alchymie.

  • Ohnivý opál je hyacintově červený a průsvitný, zabarvení kolísá mezi žlutou, světle hnědožlutou, oranžovo-červenou až tmavě hnědočervenou. Bývá i s barvoměnou a potom už se jedná o drahý opál (Mexiko).

  • Dalším je opál modrý, který je průsvitný. Nazývá se také andský díky místu nálezu. Růžový opál charakterizuje růžová barva. Je neprůhledný, jen na okrajích průsvitný. Nachází se především v Peru. Prasopál je zelený (zbarvený niklem, případně chromem). Tzv. voskový opál je neprůhledný žluto-hnědý.

  • Existuje také dřevitý opál. Jde o zkamenělé dřevo prosycené opálem a má různé barvy. Nebo tzv. tabašir, což je opál s obsahem zkamenělých stébel.

  • Ani to není zdaleka všechno. Kašolong je křídově bílá směs opálu s chalcedonem a ze všech opálů obsahuje nejméně vody. Nebo menilit, což je vrstevnatý sedimentární opál. Gejzírit je pro změnu zase opál vysrážený z termálních pramenů. A obecný opál je přírodní opál bez opalizace.

  • Hydrofán je označení, jak jsem našla, pro drahé opály, které vznikly pouze vulkanickou činností. Najdeme je např. na Slovensku nebo v Etiopii. Mají schopnost absorbovat vodu. Díky tomu se změní z neprůhledného nebo poloprůsvitného na zcela průsvitný nebo průhledný. Někdy absorpce vody zdůrazní hru barev. Po vyschnutí se opál opět vrací do původní bezbarvé nebo neprůhledné podoby.

  • Opály, to je vážně věda! Tušili jste, že existují boulder opály, což jsou opalizující hlízy limonitu? Já ne. Navíc jsem ještě musela vyhledat, že limonit je vodnatý oxid železitý. Boulder opál je druh australského drahého opálu, který opalizuje.

  • Černý opál je buď prostý černý opál (zbarvený manganem) anebo odrůda vzácného australského černého opálu, který opalizuje a nachází se ve vrstvách jílu.

  • Drahé opály. Ty jsou samozřejmě nejvzácnější, nejžádanější a také nejcennější. Jedná se o přírodní opály, které vznikaly procesem zvětrávání (ty najdeme Austrálii) nebo vulkanickou činností (a takové jsou např. v Etiopii nebo na Slovensku). Mají schopnost opalizovat.

Schopnost opalizovat.

Pořád se tady objevuje slovo „opalizuje" a „schopnost opalizovat". Ale co to je, to opalizovat?

Opalizace je, jednoduše řečeno, barvoměna čili hra barev.

Odborný výklad zní takto, cituji: Dopadající světelné záření se rozkládá ve spektrum monochromatických světelných záření, které lidské oko vnímá jako spektrální barvy (červená, oranžová, žlutá, modrá a fialová). Tato „hra barev" neboli barvoměna, jak se také lidově říká opalizaci, pak vytváří neuvěřitelný kaleidoskop barevných vzorů a proměn. Pro tuto vlastnost bývají přírodní drahé opály vyhledávané zejména ve šperkařství.

Někdy jsou opály schopny měnit barvu v závislosti na okolní teplotě, výjimečně i při kontaktu s lidským teplem.



Pomalu se dostáváme do světa šperků. Jenže cesta proměny kamene v krásný šperk není vůbec jednoduchá. Chce to minimálně zručné ruce. Oproti jiným drahokamům se ale většina opálů nedá brousit (kromě ohnivého opálu). Povrch opálu se proto opracovává pomocí zaoblování a vyhlazování.

Potom z něj mistr šperkař vytvoří malé umělecké dílo v podobě prstenu, náramku či náhrdelníku.

Nedoporučuje se opály omývat vodou. Na jejich údržbu se má používat měkký hadr napuštěný strojním olejem, protože z vody by opály do sebe mohly vytáhnout nečistoty a změnit tím svou barvu. Následně by se měly vyleštit.

Je to vážně, jak už jsem psala, úplná alchymie. Ovšem krásná a zajímavá.



Opál. Věda, záhada, krása. A samozřejmě bohatství. Ale ještě něco.

Že síla drahých kamenů působí na lidský organismu, je známo. Ani opály nejsou výjimkou.

Opály jsou velmi účinné proti únavě, podporují dobrý spánek. Dokonce prý i zamilovanost a intuici! Regulují funkci ledvin a močového měchýře, odstraňují premenstruační syndrom. Pomáhají při očních potížích, leukémii a epilepsii. Podporují látkovou výměnu, posilují pohlavní orgány, zmírňují horečky.

No panečku! Tak si říkám, jestli není lepší mít u sebe opál, než chytat bacily v čekárně u lékaře?!



Opál má schopnost vázat vodu a okolní nečistoty, což lze využívat v léčení a léčitelství.

Pozor! Dokáže do sebe vstřebávat energie. To ale znamená, že potom musí být náležitě očištěn, jinak umí vypouštět negativní energii zpět. Z toho důvodu se o něm někdy říká, že v nás probouzí naše skutečné já. Je-li správně naprogramován, může nám pomoci najít vůli k životu.

Někdy se opálu také říká karmický kámen, protože nás učí, že vše, co vyšleme ven, se nám také vrátí.

Hledači opálů je hledali a hledají, aby jim přinesly bohatství. Vypadá to, že tím pravým bohatstvím jsou léčivé síly tohoto nádherného minerálu.



Krása opálů, jejich barevnost nebo léčivá síla.

Opál měl a má svůj význam také pro domorodé obyvatelstvo Austrálie. Opály a Dreamtime, a další námět je na světě.

Komentáře