Dvě australské hvězdy a první listopad


Které hvězdy? Proč právě první listopadový den? Hvězdami jsou herečka Toni Collette a zpěvačka Tina Arena. Obě se narodily právě 1. listopadu.

Mám začít Tinou nebo Toni? Rozhodnout musí příjmení. To abych byla spravedlivá a taky aby se holky nepohádaly.

Abecedu zahajuje písmeno A, nejprve se tedy vydáme do světa hudby. I když...


Tina Arena

Vlastním jménem Filippina Lydia Arena je australská zpěvačka, skladatelka, muzikálová herečka a producentka.

Tina se narodila 1.listopadu 1967 v Keilor East, což je čtvrť v Melbourne, do rodiny sicilských přistěhovalců.

V roce 1995 se Tina provdala za svého tehdejšího manažera Ralpha Carra. Manželství skončilo v roce 1999 rozvodem.

Koncem 90. let Tina přesídlila z Austrálie do Paříže. V roce 2000 se zde setkala s francouzským umělcem Vincentem Mancinim, se kterým má syna Gabriela Josepha.

V roce 2012 se rodina přestěhovala zpět do Melbourne. Jak Tina řekla: „Byl čas. Byla jsem pryč 20 let. Prostě jsem cítila, že je čas vrátit se domů." Chce strávit co nejvíce času s rodinou, včetně rodičů a sester Nancy a Silvany. „Chci být se svou rodinou a chci, aby syn poznal, jaké to je vyrůstat v Austrálii", říká, „Je to pro mě opravdu důležité".


Její pozoruhodná kariéra začala v roce 1974, kdy se objevila jako soutěžící v oblíbené australské televizní show Young Talent Time. Rychle si, nejen díky svému jedinečnému hlasu, získala přízeň publika.

Tina Arena je jedinou australskou umělkyní, která získala zlatou či platinovou desku za původní vydání alb, a to v každém desetiletí od 70. let až do dneška. Vlastně každé album v její kariéře se stalo zlatým, platinovým nebo multiplatinovým.

Hned její druhé studiové album Don't Ask mělo rekordní prodejnost. Celosvětově se prodalo přes 2 miliony kopií a v Austrálii získalo toto album rekordních 10 platinových desek. Za toto album si Tina v roce 1995 odnesla ocenění Australian Record Industry Awards za nejlepší album roku.

Tina je nejen vynikající zpěvačkou. Představila se také jako herečka např. v australském seriálu The Flying Doctors nebo v australském filmu Promised, kde ztvárnila postavu Rosalby.

V australského nastudování muzikálu Evita se Tina stala Evou Perón. Tento muzikál Tima Rice a Andrew Lloyd Webera se v roce 2018 na úspěšné cestě australskými podii představil také v Sydney Opera House.

Kritiky nešetřily chválou, např. Herald Sun mimo jiné napsal: „Tina Arena is brilliant. Faboulus".

To ale nebylo jediné její setkání s muzikálem na podiu. V roce 2007 se představila v roli Roxie Hart v londýnském nastudování muzikálu Chicago.

Tina je držitelkou několika cen ARIA, dvou ocenění World music, ceny ALMA. Je také první Australankou, která byla oceněna za svůj významný umělecký a kulturní přínos, a to doma v Austrálii řádem Order of Australia a ve Francii je nositelkou či rytířkou francouzského národního řádu A Knighthood of the French National Order of Merit.

V listopadu 2015 byla Tina uvedena do Síně slávy ARIA.



Dosud vydala 12 studiových alb (z toho 3 ve francouzštině), 4 live alba, 5 kompilací, 45 singlů, 36 hudebními videoklipů.

Na svém kontě má deset milionů prodaných desek po celém světě. Klobouk dolů.

Tina byla zvolena nejlepší australskou zpěvačkou všech dob, její jedinečný hlas zůstává i po 40 letech v branži bezkonkurenční.

My, fanoušci, se těšíme na její další alba a vystoupení.


Ze světa hudby se přesuneme do světa filmu a divadla. I když …


Zdroj: Depositphotos

Toni Collette

Ve stejný den, tedy 1. listopadu, se narodila herečka Toni Collette. Jen rok a místo se liší. Toni se narodila v roce 1972 ve čtvrti Blacktown v západní Sydney.

Toni už od dětství nechyběla fantazie a herecké nadání. Že byla pěkné kvítko dokazuje i jedna historka z dětství. Jednou se jí prý nechtělo do školy, a tak předstírala zánět slepého střeva. Své „role" nemocné se zřejmě zhostila dokonale, protože celá záležitost skončila operací.

Proslavila se především prací na nezávislých filmech a ve vedlejších rolích studiových filmů. Vždy si šla svou cestou. Neřídila se zaběhlými pravidly a konvencemi, ale vlastním instinktem. Kupříkladu v herecké škole NIDA (Národní institut dramatických umění) vydržela jen několik měsíců a vrhla se rovnýma nohama do herecké reality.

Že to bylo správné rozhodnutí dokazuje její debut ve filmu Spotswood (1992), kde coby teenager hrála po boku takových herců jako Anthony Hopkins a Russell Crowe. Tato jedinečná zkušenost jí přinesla dokonce nominaci na australskou cenu IFA v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli!

Zlom v její kariéře nastal s rokem 1994. Hlavní role v hořké komedii Muriel's Wedding (Muriel se vdává) ji přinesla nominaci na Zlatý globus.

Toni je známá svou vysokou štíhlou postavou. Kvůli ztvárnění role dívky Muriel Heslop však neváhala radikálně změnit svůj vzhled. Za 7 týdnů přibrala snad 18 kg! Její organismus asi z takové změny nadšen nebyl. Filmoví diváci ale ano a její Muriel milují dodnes.

Zakomplexovaná malinko baculatější Muriel, kterou ponižuje rodina i rádoby kamarádky, zoufale čeká na svého prince. Trnitá cesta k nalezení sebe sama Muriel sice prince nepřinesla. Toni ovšem zaslouženě přinesla australskou cenu AFI pro nejlepší herečku a nominaci na Zlatý Glóbus.



Nejen pro film Muriel se vdává Toni radiálně měnila svou váhu. Pro roli ve filmu In Her Shoes musela mnoho kilogramů přibrat a poté během natáčení, spolu s postavou, zase hubnout.

Toni se zařadila k hereckým objevům z Austrálie, které dokázaly dobýt i Hollywood.

Možná není typická filmová kráska. Rozhodně se ale řadí k nejvšestrannějším herečkám.

Její bláznivá matka Fiona ve filmu About a Boy (Jak na věc) dokazuje, že si s chutí střihne roli ošklivky či šedé myšky.

Nebojí se sama sebe zesměšnit. Stejně dobře zahraje ošklivku jako svůdně přitažlivou ženu. Naivku i drsňačku.

Toni ráda přijímá výzvy herecky náročných a nejednoznačných postav stejně jako oddechové žánry.

Její filmografie čítá určitě něco kolem 60 možná 70 filmů. Některé z nich se objevily i v české distribuci.



Kromě mnoha světově známých filmových projektů Toni natočila velkou řadu filmů doma v Austrálii. Jenže jak známo, australské filmy se k českým divákům dostávají těžko. Je to ale škoda.

Svou hereckou práci dělí mezi film, televizi a divadlo.

První větší profesionální jevištní vystoupení se odehrálo v inscenaci Strýček Váňa v Sydney Theatre Company, kde se Toni setkala s Geoffreym Rushem.

Toni se objevila na prknech jak na Broadway, tak např. v Sydney Opera House.

Že je Toni skutečně dobrá herečka, dokazuje množství nominací a ocenění, která za svou práci získala. Určitě jich bude více než třicet!

Spoluvlastní produkční společnost.

Toni podporuje řadu charitativních organizacích jako např. Lékaři bez hranic, Amnesty International a Feeding America.

S manželem Davidem Galafassim má dvě děti.

V roce 2006 založila společně se svým mužem, americkým hercem a hudebníkem Davidem Galafassim, rockovou kapelu nazvanou Toni Collette and the Finish.

S touto kapelou vydala album nazvané Beautiful Awkward Pictures.


Myslím, že to „I když…", které jsem dvakrát použila v textu, je už vysvětleno.

Obě australské rodačky a světové hvězdy mají zkrátka kromě stejného dne narození také podobně úspěšné kariéry, které přesahují jejich obory. Obě se aktivně věnují charitě a obě také zazářily na jevišti Sydney Opera House.



Úvodní fotomontáž - zdroj: Wikipedia.com, autor: John Diavola, Britannica.com, autor: Carolyn Contino

Komentáře