Gangurru, Kangaroo nebo hezky česky klokan, klokánek



Dovolte abych vám představila zástupce rodiny Macropodidae. Rodina je to vskutku velmi rozvětvená.
 
Macropodidae. Jazykolam ukrývá unikátní zvířata, která mají v zemi české také zcela unikátní pojmenování. Klokanovití.

Klokan. České slovo, které nenajdeme v žádném jiném jazyce s výjimkou chorvatštiny. Dočetla jsem se, že se jedná o obrozenecký výtvor J. S. Presla. Ten jej vytvořil z ruského základu (klok/клок = chomáč chlupů, klokan má vlnatou srst).

Názvy používané v ostatních jazycích, tedy Kangaroo, ale také känguru, či dokonce slovenské kengura aj. mají domorodý původ.

Dnes už téměř legenda říká, že slovo Kangaroo pochází z australského domorodého slova. Podle této legendy pánové Cook a Banks zkoumali jistou oblast, když k nim došlo pro ně neznámé zvíře. Zeptali se domorodce, jak jej nazývají. Mýtus o významu slova Kangaroo říká, že to byla fráze domorodců klanu Guugu Yimithirr pro „I Don't Know" (Nevím) nebo "I don't understand" (Nerozumím).

Podle slovníku „Kangaroo" pocházelo z „Ganjurru", tedy slova z jazyka Guugu-yimidhirr, kterým se hovořilo poblíž Cookstownu v severním Queenslandu. „Ganjurru" znamená „large black or gray species of kangaroo" tedy velký černý nebo šedý klokan. Slovo je také jedním z prvních domorodých slov, která kdy britští průzkumníci zaznamenali. Při hláskování slova s ​​tradiční výslovností by tedy slovo bylo napsáno jako „gangurru".



Ale dost o jménu. Jeho historie a výklad by vydal snad na knihu. A zřejmě by to vůbec nebylo nudné čtení.

Jenže jak je poutavá historie vzniku jména tohoto jedinečného zvířete, tak neméně zajímavé je zvíře samotné.

No řekněte, že je krásný a roztomilý?!



V Austrálii jsou malá ZOO neboli Wildlife Parks, a tam je většinou umožněno návštěvníkům koupit si speciální krmení a užít si klokany hezky zblízka.

Někdy jsou už pořádně nacpaní a nějaké granulky je vůbec nezajímají a lidé jsou jim vyloženě ukradení. Jindy ale přihupkají a nechají se krmit. Čumáčkem si z dlaně berou dobrůtky. Nechají se pohladit a podrbat za ouškem. Věřte, že tam bych vydržela celé hodiny. Jako např v mé oblíbené Birdland Animal Park.



Úžasný zážitek mám také ze záchranné stanice v Alice Springs. Tam je umožněno si nakrmit mláďátka nebo je nosit v improvizovaném vaku, který jim nahrazuje matčinu kapsu. A „vstupným" podpoříte činnost této tak potřebné stanice. Vždyť kolik klokanů ročně zahyne na silnicích Austrálie. Jsou to totiž noční tvorové a bohužel se přímo vrhají pod kola jedoucích aut. Proto jsou tyto záchranné stanice tolik potřebné. Někdy se už nepovede zachránit matku, ale mládě se díky takovýmto stanicím podaří vypiplat z miniaturního tvorečka v dospělého klokana. Což je úžasné.

Na facebooku sleduju vlastně asi nejznámějšího australského „zachránce klokaních miminek", Kangaroo Dundee (tak se mu přezdívá a jmenuje se tak i film). A kdo že je Kangaroo Dundee?

Zdroj: Abc.net.au, autor: Tom Hancock

Chris 'Brolga' Barns
je zakladatelem Sanctuary Kangaroo právě v Alice Springs. Doporučuji projít si stránky https://kangaroosanctuary.com/


Zdroj: Depositphotos

Rozepsala jsem osobně. A nikde žádné údaje o druzích klokanů, jejich stravě atd. Měla bych to tedy alespoň stručně napravit. I když klokan spolu s koalou jsou zřejmě ti neslavnější a nejznámější zástupci australské fauny.

A na rozdíl od koal jsou klokani téměř v každé zoo. Takže představovat toto zvíře je asi zcela zbytečné.

Tedy jen stručně:

Klokanovití je druhá největší čeleď vačnatců! Má 54 druhů v 11 rodech.
Aby to nebylo tak jednoduché, jsou tady ještě klokankovití, kteří, ačkoliv se klokanovitým podobají, mají svou samostatnou čeleď.

To se nám to ale hezky zamotává.

Klokani jsou endemity. Vyskytují se pouze v Austrálii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech.
Jsou býložravci. Většina z nich se živí spásáním trávy a bylin, výhonky listí či kapradinami a lesními plody.



Klokanovití jsou podobně jako většina savců živorodí. Samice klokanů mají ale zdvojený systém se dvěma dělohami, každá s vlastní boční pochvou – vagínou. Mládě při porodu prochází odděleným středním porodným kanálem (centrální vagínou). Tato trubice se u klokanů vytváří před prvním porodem a přetrvává celý život. Březost u klokana obrovského trvá 36 dnů. Novorozené mládě klokana je však po narození velmi nevyvinuté. Je holé, slepé a schází mu zadní končetiny. Přichytí se drápky k matčině srsti a šplhá jen za pomoci svého čichu a hmatu k jejímu vaku, kde se přisaje na mléčnou bradavku. Ve vaku saje mléko do chvíle, než se dovyvine. Samice má ve vaku čtyři ústí mléčných žláz, v nichž se může vytvářet mléko s rozdílným složením.

Mláděti se vytvoří zadní končetiny, začne vidět, uši se mu vzpřímí a naroste mu srst. Tohle vědecké pojednání jsem musela téměř opsat, abych něco nepopletla.

Laicky řečeno, klokan se narodí jako naprosto miniaturní stvoření, které si zatím vůbec není podobné. Jakýmsi zázrakem se dostane mamince do vaku a pak už se hezky krmí a postupně vyvíjí.

Ostatně kniha Davida Bergaminiho Austrálie, země a život přinesla zajímavé fotografie, sice jen černobílé, vývoje klokaního mláděte.



Kolem sedmého měsíce vystrčí mládě hlavu z vaku a začne ochutnávat trávu. Pokud je v nebezpečí, ihned zaleze zpět do bezpečí maminčiny kapsy. Do vaku leze hlavou napřed, takže uvnitř musí udělat jakýsi kotoul. Je to skoro legrace sledovat, jak se tam klokaní mrně souká, dlouhé nohy mu trčí ven a pak se tam hezky otočí a vykoukne.

Vak je však brzy obsazen dalšími klokaními přírůstky, tudíž malý klokánek neboli hezky australsky Joey strká hlavu do vaku jen tehdy, když se chce napít. V prvním roce se již pase s ostatními. Do vaku zpět již obvykle neleze. V blízkosti matky ale zůstává do dvou let.



Největší z rodu klokanovitých a vlastně mezi vačnatci vůbec je klokan rudý (Red kangaroo). Je nejrozšířenějším a největším druhem klokana. Vyskytuje se zejména ve vnitrozemí Austrálie. Svůj název nezískal díky rudé barvě srsti, ale od barviva vylučovaného žlázou na prsou.

Ve vzpřímeném postoji může mít i něco přes dva metry!

Samec většinou dorůstá do délky asi 1,6 m a může vážit i 90 kg. Samice jsou drobnější. Většinou mají délku asi 1,1 m a váží 26 až 30 kg.

Jistě je všeobecně známé, že ocas slouží klokanům jako jakási opora, pokud se chtějí vztyčit na zadní. V případě nebezpečí jim buší do země. Při skoku slouží ocas k udržení rovnováhy a směru.

Zadní končetiny jsou nápadně dlouhé se silnými svaly. Díky tomu se klokani dokáží odrazit od země a velmi dobře skákat.

Fotografie klokana ve skoku přinesla již zmíněná kniha Davida Bergaminiho Austrálie, země a život.



  • Klokan rudý může svými skoky dosáhnout rychlosti až 64 km/hod.
  • Délka skoku byla odhadnuta na více než 9 metrů!
  • Do výšky klokan rudý vyskočí průměrně 1,5 m, klidně ale až do tří metrů!
  • Klokan dokáže jedinou ranou svých silných zadních nohou s ostrými drápy rozpárat člověku břicho.
Pro případ ochrany během vzájemných soubojů s dalšími samci má klokan na břiše obzvláště silnou kůži, která jej chrání.. Mimo ostrých drápů, které mohou způsobit i hluboká zranění, patří mezi nebezpečné také právě kopnutí zadními končetinami a díky síle v ocase i švihnutí ocasem.

Opakem klokana rudého, tedy tím nejmenším klokanem je Parma Wallaby, česky Klokan parma. Délka klokana parma je 45 až 53 cm, a jeho ocas je stejně dlouhý. Hmotnost se pohybuje mezi 3,2 až 6 kg, tedy jen desetina hmotnosti největšího, klokana rudého. Rozdíl mezi samcem a samicí je téměř neznatelný, samec je ale těžší a má silnější přední končetiny.

Nejrůznější druhy klokanů představil v úžasné publikaci A Souvenir of Australian Wilflife jeden z předních fotografů Austrálie, Steve Parish.



Určitě by se slušelo dodat, že dvě typická australská zvířata mají své místo také ve státním znaku Austrálie. Jsou to klokan a emu.



Na závěr dodám, že klokan se dožívá 9 až 18 let, někdy dokonce až 28 let.

V prosinci roku 2018 zemřel jeden z nejslavnějších klokanů. Ne, Skipy to nebyl. Byl to klokan Roger. Toho zachránil právě Chris 'Brolga' Barns. Roger se proslavil a stal se miláčkem sociálních sítích. Proč? Měl neskutečně vyvinuté svaly.

Roger měřil 204 centimetrů a vážil 89 kilogramů. Jeho skutečně výrazné svaly a mohutná postava z něj udělaly alfa samce záchranné stanice. Za svůj život měl dvanáct klokaních partnerek.

V roce 2015 jej proslavily fotografie a video, kde rozmáčkl jako nic plechový kbelík. Úplný klokaní Schwarzenegger.

Dostal se dokonce na české stránky! To, když ve svých dvanácti letech zemřel. Články věnované klokanímu kulturistovi se objevily 10. prosince 2018 např. na webových stránkách Novinky.cz nebo Radio Wave.


Zdroj: Twitter.com, autor: Fbeyeee

Nechci končit smutně. Vždyť Roger prožil v Alice Springs krásných dvanáct let života. Tato záchranná stanice pomáhá přežít osiřelým klokánkům už myslím od roku 2005. Chrisovi patří za tuto záslužnou činnosti velký dík.

Přeju krásný a pohodový den neboli G´Day Mate!

Komentáře