Sydney, Cockatoo Island




Cockatoo Island. Aha. To znamená, že jde o ostrov plný papoušků kakadu. Je to tak?

Přemýšlím, lovím v paměti. Možná tam nějaký ten zlobivý cockatoo byl, ale já jsem žádného nepotkala. Kdo ale ostrov stoprocentně obývá, tak rackové.

Jeden z nich byl neskutečně drzý. Když jsme se šli kochat výhledem na city z místa, na které zřejmě jen a pouze on měl domovské právo, tak to skoro vypadalo, že nás napadne. Tak běsnícího racka jsem ještě nezažila. Ale na fotografii vypadá docela mile a neškodně, že?



Vše dopadlo dobře a žádná potyčka s nerudným rackem se nakonec nekonala.

Mohu tedy představit další část jedinečného města, jakým Sydney bezesporu je. Jeden z třinácti ostrovů v Sydney Harbour, a to ten, který nese jméno: Cockatoo Island.

Ostrov má rozlohu 18 ha a dnes je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Např takto (viz následující fotografie) jej prezentoval průvodce The official Sydney Guide, který návštěvníky ale i místní pravidelně informuje o dění ve městě a možnostech, jak si užít všechny krásy, které Sydney nabízí.



Jak to ale tedy je s jménem ostrova a papoušky kakadu?

Asi nejsem sama, kdo pátral, proč právě název Cockatoo Island, když tam vlastně žádní papoušci nejsou.

Nejsou. Ale bývali. V roce 1839 byl ostrov vybrán jako nové místo pro umístění trestanců. A v té době byl údajně plný krásných kakadu. Proto tedy Cockatoo Island.

Původními obyvateli byl ale ostrov nazýván Wa-rea-mah. To by mělo v jazyce lidí klanu Eora Nation znamenat Women's Place (Místo žen), protože právě pro ženy klanu byl ostrov posvátným místem.

V roce 2021 byla navržena nová vize obnovy a využití ostrova, tzv. Cockatoo Island/Wareamah Concept Vision. Záměrem této obnovy je propojit a připomenout obě jeho historie. Tedy jak tu z dob kolonizace, tak samozřejmě i historii využití ostrova původními obyvateli. Více informací o novém konceptu najdete zde https://worldlandscapearchitect.com/.

Cockatoo Island

Cockatoo Island leží v Sydney Harbour na křižovatce řek Parramatta a Lane Cove.



V letech 1839 až 1869 byl tedy ostrov využíván jako další místo pro trestance. Potom se Cockatoo Island stal jednou z největších australských loděnic. A první z jeho dvou doků vybudovali právě zde umístění trestanci.



Jako loděnice sloužil ostrov poměrně dlouhou dobu, tedy od roku 1857 až do roku 1991. Právě v roce 1991 byly loděnice uzavřeny. Bohužel to ale přineslo i demolice mnoha budov. Škoda.

Ostrov je zapsán na seznamu národního dědictví. Je významnou památkou, která přibližuje historii stavby lodí, včetně dokladů o klíčových stavbách a vůbec provozování loděnic v Austrálii.



Cockatoo Island je tedy jakýmsi muzeem a archivem, kde najdeme vše o námořnictví, stavbě lodí a těžkém průmyslu v Austrálii od poloviny 19. století.



Koncem března 2005 Harbour Trust ve spolupráci s organizátorem akce uspořádal Festival Cockatoo Island. Tím se ostrov zapsal na kulturní mapu Sydney a je místem konání nejrůznějších výstav a festivalů.

Harbour Trust na ostrově v roce 2008 dokonce vybudoval a otevřel i tábořiště. Stanovat uprostřed industriální památky, to musí být neopakovatelný zážitek. Však taky kemp ročně přiláká zhruba 20 000 táborníků.



Kdo by tady chtěl nocovat, ale stanování pro něj není tím pravým šálkem čaje, může využít možnost ubytovat se v některém z pěti zrekonstruovaných domů a apartmánů s výhledem na přístav a město.



Díky jedinečnému výhledu je Cockatoo Island oblíbeným místem pro sledování vyhlášeného novoročního ohňostroje v Sydney.

Cockatoo Island rádi využívají také filmaři. Natáčel se taky např. americký film Unbroken nebo X-Men Origins: Wolverine, kde hlavní roli ztvárnil Australan Hugh Jackman. V Muzeu voskovým figurín Madame Tussauds v Sydney má Hugh Jackman svého voskového dvojníka právě v podobě této filmové postavy.



Kromě filmařů tady rádi natáčejí i televizní štáby. Ostrov je stále více využíván také jako místo pro nejrůznější soukromé akce.

Cockatoo Island nabízí jedinečné zážitky nejen pro milovníky industriálních památek. Kdo je fanda do táboření a chce stanovat na naprosto netradičním a vlastně trochu zvláštním místě, tak tady má jedinečnou šanci.

Cockatoo Island přináší jak pohled do minulosti, tak zajímavou možnost kempování, ale hlavně nádherný výhled na Harbour Bridge!

Komentáře