Jedinečná australská flora na jednom místě



Kde lze najít zástupce australské flory hezky na jednom místě? Ano, samozřejmě, kde jinde než v Austrálii.
 
Já mám ale na mysli jednu krásnou botanickou zahradu, která se nachází na předměstí Sydney. Už je tedy zřejmé, že nejde o Royal Botanic Garden, kterou najdeme v samotném srdci města. Na rozdíl např. právě od Royal Botanic Garden, kde jsou shromážděny rostliny ze všech koutů světa, tady se specializují jen a jen na ty domácí, australské.



Nezbývá než dodat, že jde o

The Australian Botanic Garden Mount Annan.

Learn more about the Australian Botanic Garden's 400+ hectares of natural woodland, stunning gardens and wide, open spaces.

Tato slova jsem si vypůjčila z webových stránek The Australian Botanic Garden Mount Annan. Stručně bych zahradu mohla popsat právě takto: Jedná se o cca 400 hektarů úžasných zahrad a širokých otevřených prostranství plných jedinečných australských rostlin.



Máte tuto rostlinku doma v květináči nebo na zahradě? Je to Leucophyta brownii (Cushion Bush) česky Drátovec.



A věděli jste, že pochází z Austrálie? Takto krásně si roste také zde, v Australské botanické zahradě.



Leucophyta brownii, česky drátovec, je pouze jedním z 18 druhů rostlin rodu Leucophyta. Některé se i ve své domovině, tedy v Austrálii, pěstují jako letničky. Jiné jsou stálezelené trvalky a malé keříky. Rodové jméno vychází z řeckého leucos, tedy bílý nebo šedý, a phyta, rostlina vzbuzující dojem keře. Druhové jméno získala tato zvláštní rostlinka po skotském botanikovi Robertu Brownovi, který myslím v roce 1818 rod poprvé popsal. Drátovec se jí říká česky, ale už jsem slyšela i poetičtější pojmenování, a to krásnohlávek. Rostlinka se řadí do čeledi hvězdnicovitých Asteraceae, kde najdeme třeba i aksamitník, bělotrn nebo artyčok.

Cushion Bush, tedy polštářkový keř, v Austrálii dorůstá až do výšky a vlastně i šířky 1 metru. V českých podmínkách se velikost pohybuje většinou kolem 30 cm. V létě rozkvete kulovitými vlnatými hlavičkami bledožlutých kvítků. Někde jsem se dočetla, že rostlinku můžeme v létě množit stonkovými řízky. Nemohu potvrdit, protože jsem to zatím nevyzkoušela.

Cushion Bush, polštářkový keř, krásnohlávek nebo drátovec, jak chcete, vyžaduje propustnou půdu a slunce. V evropských podmínkách jej většinou pěstujeme v nádobách jako přenosnou rostlinu.



Od keříčku podobného polštářku zpět do botanické zahrady. Tady přece neroste jen tato jedna jediná rostlinka.

The Australian Botanic Garden Mount Annan se rozkládá na pozemku, který má zajímavou historii.
  • V roce 1818 získal William Howe 3 000 akrů půdy na východní straně řeky Nepean a založil zde panství Glenlee.
  • V 50. letech 19. století Glenlee získal James Fitzpatrick, jehož potomci zde až do roku 1978 provozovali mlékárenskou farmu.
  • Od konce 70. let 20. století tady působila jezdecká škola. Původní mlékárenské budovy sloužily jako kiosek a zázemí.
  • V roce 1984 vyčlenila Vláda New South Wales 400 hektarů půdy pro vznik Australské botanické zahrady, kterou od té doby spravuje Royal Botanic Gardens & Domain Trust.
  • V roce 1985 začalo plánování lokalit, výstavba silnic, budování jezer, zavlažování, první výsadba Eucalyptus arboretum.
  • O rok později práce pokračovaly výstavbou Terrace Garden a Mount Annan Drive.
  • V následujících dvou letech probíhala velká výsadba (Bottlebrush, Wattle, Banksia a Cassia). Bylo dokončeno parkoviště návštěvnického centra a vybudovány byly také Tematické zahradní vycházkové stezky.
  • V roce 1988 byla The Australian Botanic Garden Mount Annan oficiálně otevřena.


V roce 1995 se nově objevená borovice Wollemi začala vysazovat také na Mount Annan. Jehličnan z dob dinosaurů byl objeven v roce 1994. Určitě víte, že tato jedinečná prehistorická rostlina je k vidění také v českých botanických zahradách.

Wollemia nobilis (Wolemie vznešená), je druh starobylé jehličnaté dřeviny. Řadí se do čeledi blahočetovitých.

Wolemii našel v roce 1994 úplnou náhodou strážce Národního parku David Noble. Při své pochůzce v hluboké rokli deštného lesa objevil skupinu prehistoricky vyhlížejících stromů.

Pro jejich identifikaci navázal David Noble spolupráci se Správou Národních parků Nový Jižní Wales a s Royal Botanic Garden v Sydney. Vědci zjistili, že podobný strom ještě nikdy neviděli. Přesněji rostlinu určit se jim povedlo až s pomocí zkamenělin. A tak se odhaduje, že Wolemia na zemi rostla už před 200 miliony lety! Patří tedy mezi tzv. živoucí fosilie, ke kterým patří kupříkladu také Jinan dvoulaločný nebo Blahočety.

Vědci strom pojmenovali podle prvního místa nálezu, což je Národní park Wollemi. Odborný název Wollemia nobilis pak vznikl jako spojením jména Národního parku a jména objevitele Davida Noblea.

Wolemia patří k nejvzácnějším živým organismům na zeměkouli.



Zdokonalování Australské botanické zahrady samozřejmě neustále pokračuje. Ostatně každý, kdo má i malou zahrádku ví, že tam práce nikdy nekončí. Pořád je co vylepšovat a vysazovat. Co tedy teprve v takto rozlehlé a velkolepé botanické zahradě!

Dnes zde nechybí dětské hřiště či místa pro piknik, kavárna, informační centrum a obchod se suvenýry.

Nic tak nebrání tomu strávit celý den v jedinečné australské přírodě.



V prvních letech po otevření zahrady se počet návštěvníků pohyboval kolem 100 000 ročně. V roce 2011 bylo zrušeno vstupné do zahrady. Volný vstup tak samozřejmě návštěvnost výrazně zvýšil. Například v roce 2016 zahrada přivítala více než 400 000 návštěvníků.

The Australian Botanic Garden Mount Annan se rozkládá na ploše 4 160 000 metrů čtverečních a je domovem více než 4 000 australských původních druhů rostlin.



V letošním roce slaví své 35. narozeniny!

To je 35 let skvělé práce architektů, zahradníků a samozřejmě také dobrovolníků, bez kterých by to nešlo. Za to jim všem patří velký dík!

Narozeninovým dnem je 2. říjen!

Komentáře