Kylie Minogue. Malá velká Australanka.


Kylie, květen a rok 1968. To vše k sobě patří. Ale možná bych mohla začít trošku zeširoka tím, co se v roce 1968 v Austrálii událo.

Zásadní věcí, která už řadu let ovlivňovala život asi celého světa, byla Válka ve Vietnamu. Dotýkala se také Austrálie. A patří i k roku 1968. Pod tlakem amerických médií, která, jak píše WikipediE, tenkrát o válce informovala otevřeně, začal u americké veřejnosti sílit odpor proti válce. Lidé už měli válečného běsnění dost. Protiválečné protesty se nekonaly jen napříč Spojenými Státy, ale i v jiných zemích. V Austrálii se protest proti této šílené válce, kde zbytečně umírali také Australané, konal kupříkladu 2. července v Sydney a 4. července se uskutečnil v Melbourne před americkým konzulátem.

Aby toho nebylo málo, tak silné zemětřesení těžce poničilo město Meckering v Západní Austrálii.

Rok 1968 naštěstí nebyl jen plný války a jiných tragédií, ale přinesl i veselejší události. K těm pozitivním patří třeba otevření první etapy dálnice Warringah v Sydney. Nebo květnová návštěva indické premiérky Indiry Gándhíové.

Kdybych měla jmenovat všechny události toho roku v Austrálii, tak vznikne několikastránkový seznam.

Proto už vyberu jen 20. srpen. To je den, kdy The National Gallery of Victoria v Melbourne otevřela dveře svým návštěvníkům.



Melbourne. Vida! Právě v tomto australském městě se 28. května 1968 narodila manželům Minogue holčička, která dostala jméno Kylie.

Slavná melbournská rodačka. Malá velká Australanka. Malá vzrůstem (Kylie měří 152 cm), velká co do věhlasu a slávy.


Los Angeles, Kalifornie, USA-14. duben 2013: Kylie Minogue na 2013 MTV Movie Awards, pořádaných v Sony Pictures Studios (Foto: Depositphotos)

Kylie si získala diváky a posluchače nejen doma v Austrálii, ale velmi brzy po odstartování své hvězdné kariéry i v zámoří.

Stala se ikonou, legendou. Pop Princess.

Australia Post vydává kolekce známek, věnované nejrůznějším australským reáliím a osobnostem. Myslím, že to bylo v roce 2013, kdy vydala také kolekci nazvanou výstižně, Australian Legends of Music. Vedle např Olivie Newton-John nebo Johna Farnhama zde samozřejmě nechybí ani Kylie.


A jako správná legenda má Kylie i svou voskovou dvojnici v muzea Madame Tussauds v Sydney (tuším, že i v Londýně).



Kdo by Kylie Minogue neznal! Není tedy zbytečné vypisovat se s informacemi o jejích hitech, filmových rolích, úspěších, oceněních či soukromí? Pokud bych začala rokem 1968 a šla rok po roce, tak sepíšu román. Román „Kylie".

Napadlo mě vybrat jen každý pátý rok! Vida, to jsem mohla dnešní povídání nazvat

Kylie 2023 = 11 x 5

1973

Pětiletá Kylie si asi hraje se svou dvouletou sestrou Dannii. Rodina žije v Melbourne.


Melbourne v sedmdesátých letech, foto z knihy Austrálie, autor Josef Brinke

1978

Kylie si užívá svá dětská léta se svými sourozenci (sestra Dannii a bratr Brendan).

Musím ale dodat, že obě sestry své kariéry rozvinuly už během dětství. Kylie se od jedenácti let objevovala v australských televizích v malých rolích včetně seriálů The Sullivans (1979) a Skyways (1980).

1983 

Čas letí. Z holek Minogue už jsou slečny.


Kylie se svou sestrou Dannii, Foto z knihy Kylie, autor: Sean Smith

Kylie ale místo školy dost času trávila natáčením. Její maminka z toho prý velkou radost neměla a moc ji v tom nepodporovala. V roce 1985 byla Kylie obsazena do jedné z hlavních rolí v seriálu The Henderson Kids.

1988 

Kylie proslavil seriál Neighbours, kde hrála od roku 1986 do roku 1988. V červenci 1988 vydala své debutové album nazvané stručně, „Kylie".

1993

Kylie podepsala smlouvu se společností Deconstruction Records, což pro ni znamenalo začátek nové fáze její kariéry.

1998

Turné Intimate and Live Tour.

2003

V listopadu vydala Kylie své deváté studiové album Body Language.

2008 

V květnu zahájila evropskou část turné KylieX2008, s dosud nejnákladnější produkcí. Turné získalo pozitivní recenze.



Rok 2008 byl pro Kylie rokem plným ocenění. Obdržela francouzský Řád umění a literatury a v červenci 2008 jí, tehdy ještě Prince Charles udělil Řád britského impéria.

Aby řádů a cen nebylo málo, na BRIT Awards získala cenu pro „nejlepší zahraniční umělkyni".

V září 2008 vystoupila na otevření hotelového rezortu Atlantis v Dubaji.

Od listopadu pokračovala v turné po Jižní Americe, Asii a Austrálii. Koncertní šňůra zahrnula 21 států a výdělek činil přibližně 70 milionů dolarů.

Kylie získala také Cena Music Industry Trust za 20 let své kariéry.


Foto z knihy Kylie, autor: Sean Smith

2013 

V lednu 2013 Kylie a její manažer Terry Blamey, se kterým pracovala od začátku své pěvecké kariéry, ukončili spolupráci a v únoru podepsala smlouvu s Roc Nation.

V září 2013 spolu s italskou písničkářkou Laurou Pausini natočila single Limpido. V Itálii skladba dosáhla na první příčku a na World Music Awards v roce 2013 získala nominaci na nejlepší světovou píseň!

V tomto roce se Kylie stala porotkyní třetí série talentové soutěže The Voice UK.

V listopadu 2013 byla oslovena a stala se členkou poroty třetí série The Voice Australia, která se natáčela v roce 2014.



2018 

Fanoušci mohli vidět Kylie ve filmu Swinging Safari.



Kylie vydala album Golden a v září 2018 se vydala na koncertní turné s názvem Golden Tour. Nejprve koncertovala v Evropě a poté v březnu 2019 pokračovala v Austrálii.


2023 

V únoru Kylie zahájila Sydney WorldPride 2023. Stala se také speciálním hostem charitativní akce Red Nose Day, kterou 17. března odvysílala BBC1.

***

Milovníkům vína možná není neznámou značka Kylie Minogue Wines. Tu Kylie uvedla na trh v roce 2020 s londýnským distributorem Benchmark Drinks. Za více než 2 roky od uvedení dosáhla značka pozoruhodného úspěchu viz www.kylieminoguewines.com.

Na zdraví dnešní oslavenkyně připíjím vínem jiné značky, protože, přiznávám, zatím jem neměla možnost vína této značky ochutnat. Ale doufám, že co není může být.


Happy Birthday Kylie!!

Každý fanoušek má ty své "nej" skladby. Mou nejoblíbenější je Where the Wild Roses Grow. Ale nejen ta. Pár mých dalších favoritů najdete ve video bonusu.

Komentáře