Maličký pohádkový ptáček, to je fairy-wren



Dalším z řady australských endemitů je malinký ptáček, který má doslova pohádkové jméno, Fairy-wren. Soukromě jsem si jej pojmenovala „modrý ptáček". I když modré zbarvení má jen sameček. Samička, jak už to moudrá matka příroda nastavila, musí být nenápadná, a tak barvami její peříčka nehýří. Ale to nic neubírá na její kráse.
 
Dočetla jsem se, že Fairy-wrens patří v Austrálii k těm nejoblíbenějším ptáčkům. Vlastně se ani nedivím.

Fairy-wren, latinsky Malurus cyaneus má české pojmenování Modropláštník nádherný. S tím souhlasím, protože on nádherný skutečně je.



Superb Fairy-wren je maličký pěvec z čeledi, která se česky jmenuje modroplášnikovití.

Modropláštníkovití tedy Maluridae je malá čeleď zpěvných ptáků, která je rozšířená pouze v Austrálii a na Nové Guineji. V současné době je rozlišováno 28 druhů v pěti rodech.

Superb Fairy-wren byl jedním z prvních australských ptáků, kteří byli popsáni.

Vyskytuje se na území jihovýchodní Austrálie, od jihovýchodního Queenslandu, přes východ New South Wales a jihovýchodní Victorii až po jižní Eyre Peninsula v Jižní Austrálii. Dále také na Tasmánii, na King Island, Flinders Island a na Kangaroo Island.

Obývá celou řadu biotopů, od lesů, luk, vřesovišť a pobřeží až po zahrady. V místě svého výskytu ale vždy vyžaduje hustý podrost.



Fairy-wren je velký, resp maličký asi 12 až 14 cm a váží mezi 8 a 10 g. Opravdu maličký ptačí skřítek.

Samečky zdobí nádherně modrá peříčka. Je to přímo přehlídka odstínů modré doplněná o černou. Samička je skromnější, vystačí si s odstíny hnědé, béžové a bílé.



Hnízda staví v hustých keřích asi metr od země. Mají tvar jakési kupole s bočním vchodem. Jsou postavena z volně tkané měkké, suché trávy a pavučin. Často jsou lemována peřím a jemnou měkkou suchou trávou.

Samička obvykle naklade tři až čtyři vejce, která jsou matně bílá.

Přestože tvoří páry, k páření dochází mezi všemi jedinci v komunitě. Superb Fairy-wrens byli označeni jako „nejméně věrní ptáci na světě". Zvláštností jsou i námluvy, při kterých sameček trhá žluté květy a přináší je samičce.

Navíc si vzájemně pomáhají při vyvádění mláďat. Mláďata z první snůšky často pomáhají vyvádět mláďata ze snůšek pozdějších.

Fairy-wrens se živí převážně hmyzem, včetně kobylek, mravenců, larev, drobných semen a plodů.



České jméno maličkého modrého ptáčka zní Modropláštník nádherný. Výstižný je také anglický název. Superb Fairy-wren. Tedy v překladu něco jako skvostný vílí skřítek. Jak také jinak pojmenovat tohoto maličkého roztomilého ptáčka.

Objevila jsem krásný obrázek ze série kreseb May Gibbs. Při přípravě fotek k dnešnímu povídání jsem náhodou zjistila, že na jedné z nich se mi povedlo zachytit našeho milého skřítka jako by stál modelem právě pro vytvoření tohoto obrázku.



V Sydney nedaleko Coogee beach jsem tohoto modrého ptačího skřítka „potkávala" docela často. V hustých keřích tam má ideální místo pro svá hnízdiště. Většinou jsem viděla samečka, proto to mé osobní pojmenování „modrý ptáček".

Někdy se mi sice podařilo k němu přiblížit. Ale přece jen fotografie nejsou moc kvalitní.

Když si totiž jen tak jdete rozhodně ne s cílem fotit malého ptačího neposedu, nemáte fototechniku po ruce. Pak se ale roztomilý fairy-wren objeví a kdo by odolal? „Kde mám mobil? Mám fotit nebo točit video? Rychle, než uletí“, …

Možná bych fotografie mohla nazvat „Najdi fairy-wren" nebo „Kde se schovává modrý skřítek?".



Často totiž ptačí hrdina nečekal a jak rychle se objevil, tak rychle zmizel. Někdy se mi ale přece jen podařilo nějakou tu fotku nebo video ulovit.


Úvodní fotografie je z knihy A Souvenir of Australian Wildlife od mistra fotografa, kterým je Steve Parish.

Komentáře