Bílé střechy Sydney Opera House se majestátně klenou nad zálivem


Zase Opera? Je to tak a důvod je prostý. Jde totiž o výjimečnou stavbu, která si zaslouží pozornost. Navíc tato hvězda mezi budovami zdobí Sydney Harbour neuvěřitelných padesát let.
 


O tom, jak náročná a plná komplikací byla stavba této dnes ikonické budovy jsem se již zmiňovala (viz Sydney Opera House, stavba pokračuje).

Přes všechny peripetie se nakonec stavbu Opery podařilo dokončit a dnes je chloubou Austrálie a ozdobou Sydney. Kdo by její nádherné střechy neznal a neobdivoval?!



Střechy. Zřejmě právě jejich realizace zamotala J. Utzonovi hlavu nejvíce.

Jak se lze dočíst v nejrůznějších publikacích a článcích o stavbě Opery, architekt Utzon se svým týmem vyzkoušel nejrůznější parabolické a elipsoidní tvary. Nakonec se rozhodl svůj původní návrh nízkých „skořepin" pozměnit.

Na fotografii z knihy Australia, everything you ever wonted to know je vidět, že se původní návrh skutečně od výsledné podoby Opery liší.



Díky novému návrhu mohly být střechy sestaveny z předlitých betonových dílů, kterých je 2 194 a každý z nich váží až 15 tun.

Někde jsem narazila na vtipné srovnání hmotnosti střech Opery s váhou sloních samců. Kdybychom tedy na jednu stranu pomyslné váhy dali střechy Opery vyvážilo by je údajně 53 650 sloních samců.

Mimochodem, budova Opery má krásných klenutých střech celkem 10.



Střechy jsou pokryté dlaždicemi vyrobenými švédskou společností Höganas. Podle některých pramenů je na střechách Opery celkem 1 056 006 dlaždic. Ale informace ze zdroje nejpovolanějšího, tedy Sydney Opera House, říká že jich je 1 056 000.


Jsou navrženy nejen dokonale designově, ale také prakticky. Jsou totiž „samočistící". Čety čističů tak nahrazuje déšť. Geniální řešení, že?


Foto z knihy Australia, everything you ever wonted to know

Prší?! Žádný problém. Naopak. Skvělá zpráva. Bude umyto. Řekněte, to by byla paráda, mít např okna, která by po lijáku nebyla špinavá ale naopak krásně čistá! Hezká utopie.

Zatím dešťová voda účinně čistí asi jen střechy Opery.



Každá budova po nějakém čase potřebuje údržbu. Opera v Sydney není výjimkou. Klasický problém je, jak na nákladnou opravu získat finance. V Sydney Opera House přišli s geniálním nápadem. Prostřednictvím internetu zahájili virtuální prodej dlaždic střech Opery. Tato sbírka se konala, myslím, v roce 2013 pod názvem Own Our House.

Jedním z prvních „kupců" byl herec Hugh Jackman, který mimo jiné řekl: „Akce Own Our House je skvělým způsobem, jak lidé mohou dát najevo svou hrdost a lásku k jedné z nejvýznamnějších staveb světa."



Co ale vlastně střechy Opery představují? Čím se asi architekt Utzon inspiroval?

Verzí je, jak už to bývá, hned několik:

Jedna říká, že střechy nad zálivem jsou jako plachetnice. Ano, z dálky budova skutečně připomíná loď s bílými plachtami. A je to dechberoucí pohled, který se nikdy neomrzí.



Podle další verze jde o mušle. Vlastně, proč ne?!

Je tady ještě třetí verze, zcela odlišná. Architekt Utzon prý dostal nápad, jak by taková budova Opery mohla vypadat, když si loupal pomeranč.


Foto z knihy Australia, everything you ever wonted to know

Ať tak či onak, každá verze je zajímavá a vlastně i výstižná. Ke které se nakonec přikloníte, záleží jen na vaší fantazii.



Design střech mě naprosto fascinuje. Napadlo mě, že by se vzorem, které dlaždice tvoří, mohli inspirovat třeba návrháři bytového textilu. Možná i oděvní tvůrci.



Závěsy nebo potahy vycházející z designu střech sydneyské Opery, to by se mi vážně moc líbilo!



Nádherné bílé střechy Sydney Opera House. Jsou ale skutečně bílé?
Kdepak. Dlaždice sestavené do jemného vzoru mají dvě barvy: lesklou bílou a matnou krémovou.
Sluneční paprsky vytvářejí iluzi bílé barvy.



Sydney Opera House je ikonou a ozdobou Sydney už 50 let. Nemění se, a přitom je jiná. Sluneční paprsky, kapky deště či večerní osvětlení, to vše ji proměňuje každý den, každou hodinu.





Bože, jak já to místo miluju.

Nikdo mi nevymluví, že zde nepůsobí cosi pozitivního a vlastně nepopsatelného, až magického.

Hrou světla a stínu a svým tajemným kouzlem mi Sydney Opera House připomíná Uluru (viz Tajemná rudá skála v srdci kontinentu).
Možná i tou zdánlivě nemožnou podobností, jsou Sydney Opera House a Uluru těmi mými NEJ místy Austrálie.

Komentáře

  1. To je jedno z nejpoutavějších fotoalb blogu! Nádherná budova SOH. Je to skvost a rozumím, proč Australance 🇦🇺 místo tolik učarovalo. ❤️🙆‍♂️ David z Webevize.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat