Wattleseed biscuits – pečeníčko pečení silně návykové dobroty



Acacia pycnantha nebo také Golden Wattle. Semínka této nádherně kvetoucí rostliny lze využít v kuchyni při přípravě jak sladkých, tak také slaných dobrot.
 
Připomenu, že Acacia pycnantha je rychle rostoucí strom. Za příhodných podmínek dorůstá do výšky 8 až 10 metrů. Velmi bohatě kvete. Větvičky hustě obsypané nádhernými žlutými květy jsou velmi dekorativní (viz Golden Wattle, květinový symbol Austrálie).



Semínka akácie, tedy wattleseed, jsou velmi výživná. Obsahují draslík, vápník, železo a zinek. Díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodná pro diabetiky.

Australští domorodci je používali k výrobě mouky.

Mouka ze semen akácie si v Austrálii v poslední době získala oblibu díky vysokému nutričnímu obsahu.

Nutno dodat, že semínka jsou neodolatelně chutná.



Svou chutí připomínají směs čokolády, kávy a lískových oříšků. Jak skvěle chutnají, tak také nádherně voní. Až omamně.

Právě pro svou výjimečnou chuť a vůni jsou oblíbenou ingrediencí pro přípravu nejrůznějších dezertů, zmrzliny, müsli nebo čokolády. Kuchaři je používají také k vylepšení omáček.



Teď se asi ptáte, kde je možné tuto zdravou dobrotu koupit mimo Austrálii. Wattleseed mívali na www.aussiefoods.eu.

Možná se dají sehnat v některých obchodech se zdravou výživou. Pátrala jsem na internetu a zjistila, že semínka akácie nabízí několik českých internetových obchodů (např zdravi-vitaminy-doplnky.cz). Stačí když do vyhledavače zadáte „wattleseed" nebo „semena akácie mletá". Bohužel to není úplně levná záležitost. Pokud ale rádi pečete či zdravě mlsáte, určitě se vám jejich koupě vyplatí. Odměnou budou skvěle chutnající, a vlastně i trošku zdravé dobroty.



Kupříkladu na slanou dobrůtku Wattleseed biscuits potřebujete kromě 10 g wattleseed (semínek akácie) ještě:
  • 125 g másla
  • 150 g (cca 1 hrnek) hladké mouky
  • 150 g strouhaného sýru (Chedar je nejlepší)
  • 50 g strouhaného parmazánu
Z těchto ingrediencí vypracujeme těsto, ze kterého si připravíme dva válečky. Ty dáme asi na 30 minut do ledničky.

Z připravených válečků nakrájíme asi ½ centimetrové plátky, které poklademe na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 12 až 15 minut.

Zkrátka hotová sušenka by měla mít krásně zlatavou barvu.

Pokud budete mít sýr nastrouhaný na větším struhadle, těsto se trochu hůře zpracovává do válečku. Nic se ale neděje. Jednoduše z připraveného těsta vytvoříte kuličky, které vidličkou malinko zmáčknete a je to.

Upozorňuji, že se z trouby při pečení line skutečně neodolatelná vůně, jak po sýru, tak po nádherně aromatických semínkách.



Definitely easy and quick to make. Je to tak, skutečně jednoduchá a rychlá příprava.

Musím upozornit, že je tady ale jedno úskalí. V té souvislosti přemýšlím, čím nahradit slovo „žravý"!? Zkrátka konzumace této dobroty je silně návyková.

To si jen tak sedíte, popíjíte vínečko a zobete a zobete a …



První zářijový den je v českých zemích začátek školního roku, který oznamuje příchod podzimu. V Austrálii je to první jarní den.

Začátkem září rozkvétá Golden Wattle. První jarní den, tedy 1. září se slaví jako Wattle Day.

Oslava příchodu jara, který zlatě kvetoucí akácie v Austrálii ohlašují, nebyl původní účel tohoto dne. Wattle Day měl za cíl propagovat a posílit vlastenectví.

První návrh na vznik Wattle Day se datuje do roku 1908, kdy ornitolog a přírodovědec Archibald James Campbell žádal o vytvoření Dne akácií, tedy Wattle Day.

V roce 1986 environmentalistka Maria Hitchcock zahájila kampaň pro oficiální uznání Wattles jednak jako australského národního květinového znaku (Australia's National Floral Emblem), ale také jako svátku.

V roce 1988, právě 1. září, se Golden Wattle stává národní květinou Austrálie.

První zářijový den byl oficiálně vyhlášen jako Wattle Day až v roce 1992 a slaví se po celé Austrálii.

Jak se takový Wattle Day vlastně slaví?

Například byt či dům rozzáří výzdoba v barvách akácie, což jsou zelená a zejména žlutá.

Oslavy Wattle Day jsou oslavou přírody. A jak nejlépe oslavit přírodu a tuto úžasnou rostlinu než venku třeba procházkou parkem nebo lesem, zasazením stromu či květiny a samozřejmě nesmí chybět piknik.

V Austrálii se Wattle Day slaví venku vyhříváním se na jarním sluníčku. V srdci Evropy už bohužel na tom podzimním. A Golden Wattle tady musí zastoupit kupříkladu zlatě kvetoucí třapatky.



Dobrou chuť a na zdraví.

Happy Wattle Day!!!

Komentáře