Setkání s australskou domorodou kulturou



Hurá, sláva - letní festivalová akce se povedla. Bylo to velmi zajímavé setkání s australskou domorodou kulturou - vlastně poprvé na území České republiky. A já abych u takové akce roku chyběla! Nikdy!

Takže bylo nebylo – ale ano – BYLO.
Dne 10.7.2019. v 10 hod dopoledne mi přišla SMS zpráva: 
„Hi Jana. It´s Cathy from Morning Star here! We just landed. If you are free for lunch we´ď love to catch up! Let me know…. Cheers Cathy.“ 

No abych na tak vzácnou návštěvu neměla čas! 
Samozřejmě mám:

Welcome to Prague my Aussie friends

Konečně tedy osobně poznávám Cathy, producentku nově vznikajícího filmu, se kterou jsem doposud byla jen v emailovém kontaktu, Andyho, kameramana Ivana a hlavně tři protagonisty fillmu Westwind – Larryho, Vernona a Jasona. A samozřejmě se opět setkáváme s Benem

Máme milé posezení na zahrádce kavárny na Václavském náměstí Všichni si setkání užíváme -neboli jak by mohli psát v novinách – „Setkání proběhlo v přátelské atmosféře“ – a dokonce nám přeje i počasí. Je krásně modrá obloha a sluníčko hezky hřeje. Ale ty téměř australské teploty už nejsou, tak snad nám tady kluci ze severu Austrálie nezmrznou!.



Jenže čas - ano zase ten čas – ten je neúprosný a já mám přece ještě povinnost! „So, see you tomorrow my dear friends“

Já totiž musím doručit kazetu s filmem do kina Pilotů! Úkol dne. Tady končí veškerá legrace! J . 

No worries – žádné obavy – s Benem jsem byla už prostřednictvím emailové korespondence domluvená, že přiveze svůj film i na náhradním disku, co kdyby náhodou opět nastaly nějaké technické komplikace! Jeden nikdy neví, jak se technika rozhodne zachovat. Ben mi s úsměvem předal film – ano správně - na dvou nosičích – vidíte – my už jsme sehraní, poučeni a vždy připraveni! 

S australskou partičkou se loučím a uháním směr kino Pilotů. Předávám kazetu s filmem a u dobré kávičky čekám, jak to tentokrát dopadne. Z kina se ani nehnu, dokud se nedozvím výsledek. Svou kávu ještě ani nemám dopitou, a to už mi pan promítač sděluje, že vše je v naprostém pořádku a film hraje. Třikrát hurá!!!!!  



A já můžu s klidem a vesele domů. A díky festivalu australských filmů poznávám další zajímavé pražské kino. Samé klady a pozitiva, jak vidno!!!!


A je to tady - nastal den D – respektive Večer V – ale před projekcí ještě milé posezení se všemi protagonisty v restauraci nedaleko kina. Potom „procházka“ Krymskou ulicí směr „místo činu“. Tady jsme přece jen malinko středem pozornosti. Zkrátka taková „zajímavá“ skupinka se sune Krymskou ulicí – tak to aby nebylo pozdvižení. Jak jsem již psala - Ben točí materiál pro svůj další film – takže cesta probíhá se zastávkami, a to nejen díky natáčení a focení. Ale kluci se občas zastaví a zdraví se s kolemjdoucími apod. 
 





V kině už jsme netrpělivě očekáváni, tak dost legrace – už je čas – už musíme jít!

  





11.7.2019 – kino Pilotů - letní speciální akce AKFF

Druhé české uvedení filmu „Westwind: Djalu´s Legacy.”, opět za přítomnosti režiséra Bena Strunina a také, samozřejmě, „hlavního viníka toho všeho“ - Ondřeje Smeykala – ale pozor - navíc poprvé v Praze - ano – protagonisté filmu – trio Malawurr. A byl to skutečně výjimečný večer s úžasným filmem a následnou besedou. Bylo vyprodáno. Film měl opět úspěch. A beseda? Spousta témat a otázek – takže se tento nejen filmový večer protáhl do pozdních nočních hodin. Co si ale přát více?! 






Ale to není vše. Ta hlavní akce se vlastně konala následující den – 12.7.2019 – Písně kmene Yolngu poprvé v České republice – v rámci svého evropského turné Trio Malawurr zavítalo a společně s Ondřejem Smeykalem zahrálo v Jižních Čechách. 

Kde? Místem konání byl nádherný přírodní amfiteátr Areál Bolfánek u Chudenic. 




Ovšem tady už k nám počasí tak přátelské nebylo. Liják a bouřka jen co začalo představení. Jak je vidět, nás nezaskočí ani technika ani počasí. Ondřej, který takto vystupuje velmi často, je i na tuto alternativu – tzv. mokrou variantu - perfektně připraven – a už den předem, asi jen co zaslechl předpověď počasí, postavil skvělý stan, kam jsme se pohodlně vešli všichni – účinkující i diváci. 



V první části večera vystoupil Ondřej, kterého podpořil Jaroslav Mugrauer. Úžasný koncert – ostatně jako vždy. A takto příjemně naladěni, a to i navzdory silnému bubnování deště na střechu stanu, jsme všichni přítomni přivítali Trio Malawurr: Larry – didgeridoo, Jason – zpěv, Vernon – tanec. Díky nim se rázem, jako mávnutím kouzelného – samozřejmě eukalyptového – proutku, ocitáme na severu Austrálie – tam kdesi v Arnhemské zemi. Nad Bolfánkem – či snad zemí Arnhemskou - se spustil hned s prvními tony jejich písní ještě větší liják a neskutečná bouřka. Já si ale myslím, že toto dramatické počasí bylo součástí programu. Že to tak mělo být. Že „objednávka“ zněla jasně - „Vystoupení Tria Malawurr doprovodí silný déšť, ale i blesky a burácení hromů“. Bůh či snad Duhový had – kdo ví, kdo z nich to zařídil tak, že Westwind zavítal na Bolfánek se vší parádou.





A my měli unikátní možnost být u toho – u jediného koncertu v ČR, který se konal v rámci několika jejich evropských vystoupení. Díky.



Komentáře