The Rocks 2



Ano – toulky po této malebné části Sydney ještě nemohu ukončit. Vždyť jsme teprve na začátku. I to mé video něco málo ukázalo – alespoň pohled z terasy Museum of Contemporary Art. 




Za zmínku určitě stojí The Rocks Market




A důvodem nejsou jen nákupy (i když je tady spoustu zajímavých věcí – vše home made – šperky, oděvy, dekorace, dobroty...), ale i specifická atmosféra. Vsadím se, že každý, kdo sem přijde, si alespoň nějakou maličkost koupí. A když ne drobnost pro radost tak nějakou dobrůtku či výbornou kávu např. v této nádherné kavárničce. Ovšem pokud nebude plně obsazená. 












Kdo navštíví tento Market nebo The Rocks vůbec – tak projde kolem památníku - "First Impressions". Tento památník pochází z roku 1979 a symbolizuje osídlení Austrálie.

 


A co tento psík – takový zdejší „hlídač“ nebo talisman? Že je kouzelný? Bronzová socha pejska zvaného „Biggles“ byla vytvořena v roce 1995. Předlohou byl skutečný pejsek, který se narodil v roce 1980. Byl miláčkem zdejší komunity a takovou menší celebritu z něj udělal mimo jiné jeho „lumpárničky“ i jeho „koníček“ – přeskakování balkonů při pronásledování koček. Bohužel jeho konec byl smutný – údajně byl naposledy spatřen, když pronásledoval krysu a nešťastně skočil ze skály u Mrs Macquarie's Chair. Obyvatelé The Rocks, kteří ho milovali, v roce 1994 uspořádali sbírku pro vytvoření této sochy na jeho počest. 






Hm možná dobrý tip pro jeden speciální blog (nebo dva?!) – sochy v Sydney. Zkrátka jedno téma hned připraví námět na několik dalších povídání. 


Když se vydáme směrem k Nurse ́s Walk – tak projdeme kolem Water steps. Je to fontána, která vede z The Rocks square na Playfair Street. 






A když The Rocks – tak určitě – Nurse ́s Walk





Nurse ́s Walk byla v roce 1979 vytvořena na počest zdravotních sester, které pracovaly v tehdejších dvou sydneyských nemocnicích, a to v době od roku 1788 do roku 1816. Po připlutí první flotily s trestanci v roce 1788 byly sestry vybrány z řad odsouzených. První nemocnice byla v Sydney postavena právě v roce 1788. .Druhá – mobilní - byla postavena v roce 1790 za méně než 14 dnů. Autorem byl Samuell Wyatt.

Jednou z nejvýznamnějších zdravotních sester byla bezesporu Lucy Osburn. Je považována za zakladatelku moderního ošetřovatelství v Austrálii. Proto právě na ni upozorňuje a ji je právem věnována pamětní deska, která je zde umístěna. Lucy se narodila v Anglii v roce 1836 a do Austrálie byla společně s 5 dalšími sestrami poslána Florence Nightingale v roce 1868, aby zde převzala péči o ošetřovnu. Jistě velmi pozoruhodná žena, která by si zasloužila delší zmínku. Její život by vydal na román. Hm - a není nějaký už napsán? O žádném nevím – ale o této výjimečné ženě se něco více dozvíme v knize autorky Deborah Burrows Nurses of Australia. 




Zajímavá a dramatická historie australských zdravotních sester tím nekončí. Často si v těchto místech vzpomenu na divadelní hru Sonáta pro lžíci – australského autora Johna Mista, která líčí osud – velmi drastický osud - australských sester za druhé světové války. Díky této divadelní hře, kterou přeložila a v Praze v roce 2010 nastudovala režisérka a překladatelka Kateřina Ivánková, jsme se i v České republice mohli dozvědět o osudech australských armádních sester zajatých Japonci během druhé světové války. Hru uvedlo Divadlo Bez zábradlí v roce 2010 a excelovaly zde Jiřina Jirásková a Dana Syslová. Pro mě nezapomenutelný divadelní zážitek. 





Zkrátka zákoutí The Rock mohou – jak vidno – vyvolat různé vzpomínky a nálady. Historie se zde příjemně a nenásilně snoubí se současností. Toto místo je stále rušné a živé. Nejen turisty ale i sydneysiders vyhledávané a navštěvované. A přitom si zachovává svou jedinečnou, specifickou a trochu tajemnou atmosféru.





Komentáře