ZOO Praha



Pražská ZOO má zvířata z celého světa a podporuje záchranu mnoha, bohužel, ohrožených druhů. Ano – vím – nedělá to jen pražská ZOO, ale vzhledem k tomu, že většinu roku pobývám v Praze, je pro mě nejsnazší právě její návštěva. A také proč ne?! Je krásná. A rok od roku krásnější.

Jsou tam samozřejmě i zvířata ze země mému srdci nejbližší – z Austrálie – zatím ale tak různě rozmístěná. Ovšem to vše se brzy změní. Ještě někdy vloni jsem četla, jak australská část bude otevřena až v první polovině roku 2020. No to jsem si řekla: „jen abych se dožila – rok 2020!" Aha, mně vůbec nedošlo, v tom fofru, jak čas uhání, že rok 2020 je už ten následující. A nyní už vlastně ten, který běží. 2020. Neskutečné číslo.




Takto to vypadalo v ZOO Praha létě 2019




A takto v prosinci 2019




ZOO nabízí možnost adopce nebo sponzoringu vybraných zvířat. A tak i já jsem si vybrala a adoptovala již druhým rokem zvířátko. Jaké asi? Z které země? Těžká přetěžká hádanka.



Vloni to byla moje milá – zatím hodně utajená – echidna (ježura australská) a klokánek králikovitý – oba žijí v nočním oddělení Indonéské džungle (jak píše pan ředitel v článku o echidnas - je to proto, že ty v Praze jsou z New Quinea). Letos mám v adopci (zatím jen) echidnu. Ona je tam – jak já říkám – „chudinka moje malá" taková utajená a pořád ve tmě. Chudinka samozřejmě není – je o ni dobře postaráno. Ale z mých pobytů v Austrálii vím (ZOOs a wildlife parks, které jsem navštívila nebo pravidelně navštěvuji), že echidnas hezky běhají v denním světle venku. A skutečně běhají rychlým tempem, udělat hezkou fotku, to není jen tak. A tak předpokládám, že se vše brzy změní i v Praze a že i má milá „svěřenkyně", i přesto že se nenarodila v Austrálii, vyběhne ven v Australské části a ukáže se v celé své kráse všem návštěvníkům.

Jako to dělají např. ty v Birdland Animal Park v Batemans Bay.
www.birdlandanimalpark.com.au







Ano už 28.3.2020 – to je to datum, kdy bude slavnostně otevřena právě mnou hodně očekávaná – Australská část. Hurá. Já už toto datum mám v diáři. Co vy?





A proč se nyní věnuji březnové události v Praze?

Protože ani pražská ZOO nezůstala stranou a chce ohněm zničené Austrálii pomoci.
www.zoopraha.cz



Za to všem pracovníkům ZOO moc děkuji. Jsou velmi vstřícní a rychle reagovali na všechny mé dotazy a žádosti. Penízky jsem samozřejmě zaslala i na tuto sbírku v České republice. Vybraná částka má být rozdělena po konzultaci s australskou stanou. A už nyní je to krásné číslo. Dle info na stránkách pražské ZOO to bude pomoc ve státě Victoria - Bushfire Emergency Wildlife Fund spravované Zoos Victoria.


Jinak samozřejmě je možné zasílat peníze přímo na australské účty nebo si adoptovat koaly apod. A tak k „mé" echidně v Praze přibyli 2 koalas v Port Macquaries. Zatím smutní a popálení, ale brzy jistě zase čiperní, a to nejen díky příspěvkům nás „adoptivních rodičů", ale hlavně díky skvělé péči v Koala clinic v Port Macquaries. Doufám, že se stihnu na ně – a to nejen ty „mé" Paula a Tashu – jet podívat.

https://www.koalahospital.org.au/




Děkuji všem, kdo se jakýmkoliv způsobem do pomoci Austrálii zapojili.

A nezapomeňte - od 28.3.2020 - ZOO Praha - Australská část.





Video bonus - My dream job

K tomuto článku o pražské ZOO a pomoci hořící Austrálii přidávám takový už skoro tradiční video dovětek.
Škoda, že jsem se narodila v jiné zemi než je Austrálie. Ale nyní jsem tady – doma v Austrálii – tak dost nářků.



Většina fotografií je právě z Birdland Animal Park v Batemans Bay. To je takové „moje" místo – a tam tak pracovat! Tak jsem nejšťastnější člověk na světě. Možná i proto je tam tolik fotografií, kde „straším" já – ale nebojte – příště už to zase bude beze mě.


Komentáře