Port Macquarie - Painted Rocks at the Breakwall


Při toulání a prozkoumávání Port Macquarie jsem narazila i na jednu zajímavost. Jen tak si jdu, kochám se a nejednou můj zrak upoutá jedno místo. Co to tam je? Z dálky to vypadá, jakoby si obyvatelé campu sušili plážové ručníky na kamenech. To bylo první, co mě při tom pohledu napadlo. Ovšem když jsem přišla blíže, záhada byla objasněna. Ale zatím jen částečně.



Už vím, že nikdo na kamenech nic nesušil. Kdepak. Kameny v žádném případě neslouží jako sušáky. A neřádili tady ani vandalové s barvami. Nic takového.



Kameny na The Breakwall jsou „umělecká díla" – je to taková galerie v přírodě. Při podrobnějším prozkoumání je zřejmé, že autory těchto děl nejsou jen místní umělci, ale lidé ze všech koutů nejen Austrálie, ale světa vůbec.


No jo – ale proč to tam vlastně je? Proč jsou kameny na The Breakwalk pomalovány? Kdo s tím začal? Kdy?



Odpovědi na tyto otázky mi dlouho vrtaly hlavou. Ale hurá! Už i toto je objasněno.



Začalo to v roce 1995 uměleckou soutěží. No a od té doby je z The Breakwall venkovní galerie, která upoutá pozornost každého, kdo sem zavítá.



Pokud se vydáte do Port Macquarie, určitě se projděte podél řeky Hasting na the Breakwall. A jestli vám nebude stačit prohlídka stávajících děl a budete chtít na tomto místě zanechat svou uměleckou stopu, tak není nic jednoduššího než si vzít barvy, najít ten „svůj" kámen, chytit inspiraci a tvořit.



Port Macquarie obývají také krásní pelikáni. Mají tady dokonce svůj ostrov, Pelican Island. A tak se při procházce můžete kochat nejen uměním, ale i těmito úžasnými opeřenci. A jako bonus třeba přijde i setkání s vodní želvičkou. Mně se to poštěstilo. Při jednom takovém prohlížení uměleckých děl této netradiční galerie na mě z vody jedna vykoukla. Tak to byl teda bonus jedna báseň! Že je krásná?




Po The Breakwall jsem se procházela několikrát a vždy jsem našla něco zajímavého, co mi před tím uniklo. No posuďte sami.




Videobonus


Komentáře