Což takhle dát si třeba Banana bread




Tolik procházek, a to jak po Sydney, tak např. místech v Port Macquarie. Navíc i toulání nejen v prostoru, ale i čase. To už přece jen člověku docela vyhládne!





Přiznávám, že v Austrálii dietním náladám nepodléhám. Tam mi chutná téměř vše a vyloženě ujíždím na banana bread.



To je pro mě velké pokušení, kterému neumím odolat. Proto jsem si přivezla i návod na jeho domácí výrobu. Ale tak dobrý, jako je ten pravý australský, se mi ještě nepovedl. Asi je to i surovinami (mouka, banány,..). A vůbec - prostředím.

Ale přece jen zas tak špatný nebyl. To zase ne. Byl moooc dobrý.



Tak jestli máte doma přezrálé banány a nevíte co s nimi – není nic lepšího než je použít právě na banana bread.

Banana Bread

Stačí mít doma:
  • 4 banány (ty hodně, hodně zralé jsou nejlepší)
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • ½ hrnku cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 8,5 dkg másla
  • 1 vanilkový cukr
Banány rozmačkáme, postupně přidáme všechny ingredience a vše dohromady dobře promícháme. Těsto nalejeme do formy na banana bread – pokud nemáme, stačí forma na srnčí hřbet. Pečeme v předehřáté troubě cca 30 až 40 minut. Zkrátka podle toho, jak peče právě ta vaše trouba.

Hotovo!

Vidíte, že jsem vůbec nelhala. Je to naprosto jednoduché a rychlé. A navíc ještě dobré.



V Austrálii se jí buď klasicky, tím myslím jako každý běžný moučník, tj. studený. Nebo opečený. A ten opečený se potom ještě teplý namaže slaným máslem. Ano – čtete správně – slaným máslem. Mňam. To miluju nejvíce. Tato kombinace možná zní divně – ale vyzkoušejte a dáte mi za pravdu.

Do těsta je možné také přidat např. sušené brusinky nebo čerstvé ovoce (borůvky, maliny apod.)- A rázem máme Mixed Berry Banana Bread.



Upečeno máme. No jo - já ale přece jen nejsem žádná food bloggerka. To bych si vůbec nedovolila konkurovat všem těm skvělým autorkám food blogů. Jen pečení je další můj koníček, ke kterému jsem se díky coronavirové situaci vrátila. A tak mi přišlo vtipné občas články „okořenit" vyzkoušenými recepty.

A tak aby to ani tentokrát nebylo jen o pečení, přemýšlela jsem o nějaké spojitosti mezi banana bread, banány a Austrálií.

No jasně. Mám to. V Austrálii se přece banány pěstují. No ovšem.



A jak jsem tak pátrala po nějaký informacích o banánech, našla jsem docela zajímavé věci. Například hned to první co jsem objevila je informace, že jde o více méně první ovoce na světě. Původně se prý objevilo v regionu, který dnes zahrnuje Indonésii, Filipíny, Novou Guineu a malajský poloostrov. No napadlo by vás to, když si dáváte ke svačině banán, že má takovou zajímavou a dlouhou historii. No jo, ale zatím se tady neobjevuje žádná zmínka o Austrálii. Co s tím? Nezbývalo mi než pátrat dále.


Víte například to, jak banány získaly své jméno?

Původní banány z jihovýchodní Asie vypadaly docela jinak než ty naše dnešní. Byly i daleko menší. Měly velikost asi jako prst dospělého člověka. A arabští obchodníci je pojmenovali právě podle této podobnosti. Arabsky se totiž prst řekne „banan". Pravdivé! Zajímavé!

Asi se ale ptáte, kde mám Austrálii? Trpělivost prosím. Kdo mě zná tak ví, že Austrálii najdu všude.


Proto bych měla v historii banánů trochu poskočit. Vynechám tak nějak přibližně období mezi 5. a 15. stoletím. To přece Austrálie ještě nebyla objevena. V té době ale obchodníci z Arábie, Persie, Indie a Indonésie obchodovali s banány po pobřežních regionech Indického oceánu. Díky portugalským námořníkům se už v 15. století banány objevily na Kanárských ostrovech. Dále se rozšířily do Ameriky. To bylo někdy mezi 16. a 19. stoletím.

A je to tady! Hlavní dík patří čínské komunitě, která v polovině 19. století pomohla rozšířit banány právě v Austrálii. Prvními šťastnými Australany, kteří mohli toto dobré a zdravé ovoce ochutnat, byli obyvatelé Carnarvonu v západní Austrálii. Jsou tím pádem takoví banánoví průkopníci. No prosím. No a potom dalšími šťastnými byli občané severního Queenslandu. V 80. letech 19. století to byli opět čínští dělníci ze zlatonosných polí, kteří založili banánové plantáže v queenslandských tropech. V 90. letech 19. století byly plantáže zakládány také v oblasti Coff Harbour v Novém jižním Walesu.



Banánové plantáže v Austrálii 

Banánové plantáže v Austrálii zabírají plochu cca 13 tisíc hektarů. To už je docela nezanedbatelná rozloha, co říkáte? Tropické banánovníkové regiony severního Queenslandu produkují více než 90% australských banánů. Nejpopulárnější jsou odrůdy Cavendish a Lady Finger.

Právě odrůda Cavendish je velmi populární. Své jméno získala podle Angličana Williama Spencera Cavendishe, 6. vévody z Devonshiru. Původní rostliny Cavendish byly přivezeny na Mauricius z jižní Číny asi v roce 1826. Následně byly dovezeny do Anglie. Tady se jejich pěstování ujal vévodův zahradník. Do Austrálie se tato odrůda dostala v 50. letech 19. století.



Všechny čerstvé banány, které si v Austrálii můžeme koupit, jsou lokálně pěstovány. Žádný dovoz.
Takže banány a tím pádem banana bread k Austrálii naprosto neodmyslitelně patří.



A ještě jedna taková „banánová" perlička.

O Australanech je známo, že jsou milí, usměvaví a také hraví. A tak občas mají různé bláznivé nápady. Třeba postavit obří sochy. Na tom by nebylo nic zvláštního. Proč teda o tom píšu?
Obří trochu bláznivé sochy, tzv. „The Big Things", tak těch můžeme po celé Austrálii najít více než 150 (viz obrázek, který jsem našla na internetu).



Většina z nich se nachází u hlavních silnic, a tak se staly turistickou atrakcí a už i kultovním fenoménem. Mnohé z nich jsou dnes považovány za díla lidového umění a byly zapsány na seznam australského dědictví.

No a jednou takovou stavbou či sochou, chcete-li je Obří banán.

The Big Banana najdeme v Novém Jižním Walesu, ve městě Coffs Harbour. Tyčí se, … no schválně, hádejte kde? Že by překvapivě u banánové plantáže? Bingo. Byl postaven v roce 1964 jako jedna z prvních tzv. „Velkých Věcí" a je jednou z těch nejznámějších. Nejde ho přehlédnout vzhledem k tomu, že je 5 m vysoký a 11 m dlouhý. No zkrátka- takový Velký Banán.

Tuto atrakci jsem zatím neměla možnost vidět na vlastní oči, a proto nemám žádnou svou fotografii. Ale je tady takový roztomilý obrázek z dětské knížky "Why I love Australia" výtvarníka Daniela Howartha. Ostatně v téhle útlé knížečce je stručně a jasně vlastně o Austrálii řečeno vše prostřednictvím milých obrázků. A tak je možné, že se k ní ještě několikrát vrátím. Pro začátek – The Big Banana na ilustraci D. Howartha.



Jak už jsem se zmínila, těchto „drobnůstek" najdeme napříč Austrálii více než 150. Nebudu je jmenovat všechny – ale jen tak pro zajímavost, jde např. o:

  1. The Big Apple - v Queenslandu
  2. The Big Barramundi – tamtéž (jen na vysvětlenou: Barramundi je ryba)
  3. The Big Captain Cook – pro změnu také Queensland – Cairns

A dále např. Velký sýr, Velký pes,... Pro změnu např. Velká zlatá kytara – v NSW, Big Kookabura, Big Koala... Nebo The Big Merino.

A právě The Big Merino – v Goulburn NSW – jsem, zatím jako jedinou z The Big Things, spatřila na vlastní oči. A tak potvrzuji – je skutečně BIG.



Od receptu na banánový chlebíček přes historii banánů až k The Big Banana. To byla naše dnešní společná jízda.

Objevili jsme společně pár zajímavostí o banánech. Také energii jsme dokonale doplnili. A tak se můžeme společně vydat na další toulky mou milovanou úžasnou Austrálií.

Komentáře