Špetka vzácného koření pro pražskou ZOO



V předešlém příspěvku jsme si společně užili nádherné rostliny v kouzelné Royal Botanic Garden, Sydney. Co byste řekli na to, kdybychom tentokrát vyměnili floru za faunu. A Sydney za Prahu. Ale nebojte, i v Praze bychom vlastně Austrálii neopustili.

Jak to udělat?
Jednoduše – hurá do ZOO Praha.


V sobotu 30.5.2020 zde představili nově vybudovanou australskou expozici – Darwinův kráter. Slavnostní otevření díky „coronavirové situaci", bylo z konce března přeloženo na květen a samozřejmě se konalo za přísných hygienických opatření. Takže vlastně téměř bez přítomnosti návštěvníků. Úvodní povídání pana ředitele živě přenášela ČT 24. I my - návštěvníci ZOO - jsme vlastně tuto akci sledovali prostřednictvím obrazovky umístěné poblíž nové expozice.

Ondřej Smeykal všechny naladil na australskou notu hrou na didgeridoo. Slavnostní přestřižení pásky tak proběhlo právě za zvuků tohoto pro Austrálii typického hudebního nástroje. A dlouho očekávaný Darwinův kráter byl otevřen.



Hygienická opatření byla jasně daná. To se nedá nic dělat. Zdraví je na prvním místě, a to nejen lidí, ale i zvířecích obyvatel ZOO. Počet návštěvníků v expozici byl proto limitovaný. A tak jsme si na vstup do Kráteru museli počkat v delší frontě.

Jak jsme se záhy přesvědčili, bylo vidět, že si zvířata odvykla na davy zvědavých a zvídavých návštěvníků. Často byla před námi ukryta v soukromí svých příbytků, a to nejen v australské části. A tak jsme jich toho dne moc neviděli.

Možná vám ale pořád vrtá hlavou, proč v názvu příspěvku zmiňuji koření, když píšu o ZOO a tudíž fauně a ne floře.

Aniseed neboli Anýz, Nutmeg tedy Muškátový oříšek, Laurel čili Bobkový list - Vavřín a Sumac– česky Škumpa.



Ano, tak to je to vzácné - australské - koření v pražské ZOO. Čtyřka tasmánský čertíků se stala hlavním lákadlem Darwinova kráteru. Kořením je tedy hned z několika důvodů. Tasmanian Devils se tak často v evropských zoologických zahradách neobjevují. A tak jsou takovým vzácným kořením každé ZOO, kde je chovají. To za prvé. No a jména těchto čtyř nováčků už znáte. Každý z nich byl pojmenován po jednom druhu koření.



Tamanian Devil – česky Tasmánský čert neboli Ďábel medvědovitý je masožravý vačnatec. Žije pouze v Austrálii, a to jen v jednom australském státě - na Tasmánii.

Velký je asi 57-65 cm, vysoký cca 24-26 cm. Váží mezi 7 až 9 kg. Má černou srst, bílou náprsenku nebo bílé skvrny na těle. Podle toho rozeznáte i ty naše 4 tasmánské obyvatele pražské ZOO.



Jak jsem se již zmínila, venku se moc zvířat neobjevilo. A tak z Darwinova kráteru mám jen velmi málo fotografií. Příští návštěva snad bude na setkání se zvířaty bohatší. Obyvatelé ZOO si – doufejme - opět zvyknou na nás návštěvníky. Proto tento článek berte jen jako takovou malou pozvánkou k návštěvě ZOO Praha.



ALE!! Nebyli všichni obyvatelé ZOO ukrytí před našimi zraky. Kupříkladu malé sloní slečny si venku užívaly sluníčka a návštěvníci jim ani v nejmenším nevadili.

Že bych končila tentokrát jinak než australsky? Např. fotografií těchto dvou sloních holčiček?!



Sečteno – podtrženo - povedlo se - Darwinův kráter odtajněn a otevřen. Nakonec to byl krásný a dokonce i slunečný den.



Závěr musí ale přece jen patřit Austrálii! Naštěstí jsem zásobena dostatečným množstvím fotografií, a to i s typickými zvířecími obyvateli Austrálie. A když ta, žijící v pražské ZOO, si s námi hrála na schovávanou – tak představím jejich příbuzné, žijící doma – tam - v nádherné Austrálii.

Echidna – česky Ježura



Klokan samozřejmě nesmí chybět


Čertík



Kookaburra



Nechám se překvapit kdo z „Australanů", žijících v pražské ZOO, se mi ukáže v celé své kráse při mé příští návštěvě.

Videobonus nakonec


Komentáře