Nerada Tea Cake



Jak jsem to psala na konci minulého příspěvku? „dám si čaj – hm nebo kávu?" Ano, a k tomu by to chtělo nějaký dobrý moučník.


Nerada Tea Cake

Co je to za zvláštní název moučníku? Nerada Tea Cake? Nerada je jméno tradiční značky vynikajících australských čajů. 

Příběh tohoto čaje začíná v tropech Queenslandu v roce 1882. Bratři Cuttenové zde objevili nádherný kout Austrálie – Bingil Bay. Ihned poznali jak velký potencionál tato oblast má a zažádali o grant. A do 4 let zde založili čajové plantáže. Vedle čaje začali pěstovat i kávu, koření a tropické ovoce.

Tuto oblast bohužel velmi často sužují cyklony. Takže není žádná legrace zde žít natož jakkoliv farmařit. Ničivé cyklony často plantáže totálně zdevastují. Tyto pohromy se samozřejmě nevyhnuly ani Cuttenovým.

V roce 1950 se z Indie do Austrálie přestěhoval Dr. Allan Maruff. Byl také mimo jiné nadšeným botanikem. Když se dozvěděl o zničených plantážích bratrů Cuttenů, rozhodl se pokračovat v jejich započatém díle a koupil cca 130 ha půdy v údolí Nerada.

V 60tých letech 20. století založil spolu s Burns Philp společný podnik s názvem Nerada Tea Estates. A tak první továrna na zpracování čaje v Austrálii začala psát svou historii.


Toto je velmi stručný popis vzniku této značky. Dnes je Nerada Tea největším světovým producentem čaje vypěstovaného v Austrálii. Rozsah sortimentu Nerada Tea během let vzrostl z původních pěti na dnešních 85 druhů. Najdeme zde čaje černé, zelené, bílé…. Plantáž ročně dodá továrně ke zpracování 6,6 milionu kilogramů čerstvých čajových lístků!



Nejen, že Nerada Tea produkuje vynikající čaje, ale také na svých stránkách předkládá různé recepty, ve kterých se tento čaj nějakým způsobem využije. Neodolala jsem a (zatím) jeden z nich vyzkoušela. Musím říct, že nelhali – je jednoduchý a vynikající.

Jestli máte doma černý čaj, ale zrovna nemáte vajíčka – a přesto si chcete udělat vynikající moučník – tak tady je jeden naprosto dokonalý recept:



Rychlý čokoládový dort

  • 1 hrnek silného černého čaje (samozřejmě nejlépe značky Nerada, made in Australia)
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička sody bikarbony
  • ½ hrnku cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • hořká čokoláda
Připravíme si hrnek silného černého čaje, necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na cca 180 C. Do mísy vložíme všechny suché ingredience a dobře promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalejeme studený černý čaj, olej, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme, dáme na menší plech nebo do menší dortové formy. Vzhledem k tomu, že těsto není vysoké, pečeme jen cca 10 min. Ještě teplý moučník potřeme rozpuštěnou čokoládou.
Potom už jen stačí uvařit si již výše zmiňovanou kávičku nebo čaj a pustit se do hodování. Mňam.



Těsto je samozřejmě možné „vylepšit" mletými oříšky nebo sušeným ovocem. Fantazii se meze nekladou. Nebo ještě teplý moučník potřít zavařeninou a teprve potom rozpuštěnou čokoládou. Zkrátka z jednoho jednoduchého a rychlého receptu nekonečné množství variant. Jedna lepší než druhá. Co kdo má rád.



Nedávno jsem objevila recept na zajímavý moučník a napadlo mě zkombinovat nám již známý rychlý čokoládový dort z jednou částí tohoto nově objeveného zákusku. A toto je výsledek.



Návod na výrobu korpusu už znáte. A tady je moje obměna:


Rychlý čokoládový dort s kokosovým posypem

Ingedience:
Co potřebujete na těsto, to už víte – viz recept výše.
Dále si připravte marmeládu

A na posyp:
  • 1 hrnek kokosu
  • ½ hrnku cukru
  • 1 vejce
  • šťáva z citronu
Připravíme si základní těsto. Vložíme na plech a potřeme zavařeninou. Smícháme ingredience na posyp a touto vzniklou žmolenkou moučník posypeme. Šup s ním do předehřáté trouby. Peče se opět asi jen 10 minut.

Nyní už jen dobrou chuť!



Příprava jde rychle, ovšem konzumace – tak to je fofr!



Komentáře