Sochy z písku (ne)jen v Písku


12.12.2019 – Opět jsem měla možnost vstoupit na australskou půdu. Ihned při výstupu z budovy letiště mě čekalo krásné překvapení v podobě obří sochy z písku. Jelikož byl čas předvánoční – tak sochař spojil typické australské reálie s těmi vánočními. A krásné uvítaní nám všem, kdo v tuto dobu přiletěli do Sydney, bylo na světě.


Nyní se ale na chvíli vrátíme na severní polokouli. Na jihu České republiky se nachází jedno malebné město. Tím městem je Písek. A kde jinde hledat sochy z písku než právě zde? V Písku.

Jak se dočteme v brožurce, Písek je historický klenot na řece Otavě. Město v letošním roce slaví krásné výročí. 777 let!

Před mnoha a mnoha lety přinesl písek zlatonosné řeky Otavy zdejším lidem obživu. A současně také městu dal jeho jméno. Řeku od středověku překlenuje kamenný most, který je nejstarším dochovaným kamenným mostem v České republice.


Od roku 2007 můžeme na náplavce vedle mostu každé léto obdivovat obří sochy z písku. Je to již taková novodobá tradice a vtipná narážka na jméno města.


Jak takové obří sochy vznikají?


A tady je výsledek.




Nyní už ale zase rychlý přesun v prostoru a čase. Takže: Jižní Polokoule. Austrálie. Sydney. Darling Harbour. Rok 2017.


Tato socha “obytného autíčka z písku” váží přes čtyři tuny a byla vytvořena skupinou umělců během čtyř dnů. Můžete ji obdivovat na Town Squere v Cockle Bay Wharf až do 22. ledna 2017.

Ačkoliv píšou, že sochu vytvořila skupina umělců, já jsem měla štěstí vidět při práci jen jednoho. Starší sympatický pán. Soustředěně a trpělivě „tesal" každičký detail.



Písečná pláž, surf, obytné autíčko, volnost. Australský life style.


Výsledek snažení všech těchto „písečných" sochařů, kteří dobře vědí, že časem jejich dílo zmizí v nenávratnu, a přesto tvoří pečlivě a dokonale, si náš obdiv zaslouží.

Komentáře