Slavný sydneyský ohňostroj


K závěru roku patří ohňostroj. Konec toho „covidového" roku bude určitě jiný, jako byl jiný celý rok 2020.

Tématem dnešního příspěvku ale navzdory pandemii je:

Ohňostroj neboli Firework

Věřte, že ne, jen tak ledajaký. Ohňostroj ohňostrojů. A kde se takový koná? Přece v SYDNEY!!!

Podle mého názoru totiž právě ten v Sydney patří k nejkrásnějším. Je to nejen tím, že se ta velkolepá třaskavá show odehrává v jedinečném zálivu s Harbour Bridge a Operou. 



Někdo to vše ale musí přece vymyslet a pečlivě připravit. 
A kdo tedy stojí za tou kouzelnou podívanou? 

Foti Fireworks Family

Tato italská rodina se zábavní pyrotechnice věnuje již od roku 1793. Tedy dávno před tím, než se přestěhovali do Austrálie. Dnes jde již o 8. generaci, která využívá léty prověřené znalosti a zkušenosti. S nesmírnou vášní a zápalem pro umění pyrotechniky přinášejí rok co rok nové a neotřelé nápady. Svou práci dovedli k dokonalosti a jejich umění je známo po celém světě.



Znalosti a zápal pro svou práci doprovázejí nesmírnou profesionalitou a energií. A to nejen členové rodiny, ale všichni jejich zkušení spolupracovníci. Při své práci dbají o bezpečnost svých zaměstnanců i diváků. Svou práci dělají v souladu s ochranou životního prostředí.

Dnes již Foti Fireworks Family má své zastoupení nejen v Sydney, ale i v Melbourne, Brisbane a Hong Kongu. 



Foti International Fireworks je zárukou skvěle odvedené práce. Jde o vyhledávanou a uznávanou firmu po celé Austrálii.  Foti Fireworks Family a jejich ohňostroje, pyrotechnika a speciální efekty = tradice již od roku 1793. Uznejte, to už je nějaká tradice! 

Kdo jste nemohli vidět ohňostroj v Sydney naživo, tak neváhejte a určitě se na mistrovství Foti Family podívejte na youtube. Stojí to za to. Například tady: https://www.youtube.com/watch?v=eQJZ12o_sSY

Jen tak mimochodem, v Sydney a myslím, že všude v Austrálii, probíhají pouze oficiální ohňostroje. Naštěstí tam neexistuje to, co známe z ČR, kde si kdokoliv může koupit tzv. zábavní pyrotechniku a odstřelovat ji kde a kdy se mu zamane. 

Už jen doplním, že v Sydney jsou 31.12. dva ohňostroje. Ten „menší" je určen pro rodiny s dětmi a začíná ve 21 hod. A ten hlavní, tak ten je samozřejmě o půlnoci a trvá cca 20 minut. 



Vše je naprosto dokonale zorganizováno, počínaje bezpečností diváků až po perfektně zajištěnou dopravu domů. 



Věřte, být při tom, to je neuvěřitelný a nezapomenutelný zážitek. Měla jsem to štěstí několik NYE Fireworks v Sydney zažít a nikdy na to nezapomenu. Celá neopakovatelná atmosféra kolem, milí lidé, legrace (a to i bez alkoholu, protože, ten je tam zakázán), napětí z očekávaní, čím zase budeme překvapeni a ohromeni. Dlouhé, celodenní čekání se zúročí, jakmile ta podívaná začne. Je to skutečně nepopsatelný pocit. Zážitek, který mi nikdy nikdo nevezme. Zkrátka závěr roku na druhou. 



Fotografie jsem dělala na obyčejném foťáčku, tak je, prosím, berte s rezervou. Lépe si vše užijete přímo na https://fotifireworks.com.au

Děkuji za vaši přízeň
 
Vykročte do dalšího roku tou správnou nohou a s úsměvem na rtech. 
Přeji vám všem hlavně zdraví a optimismus. 
ŠŤASTNÝ, negativní, ale přesto pozitivní, ROK 2021!! 
Na zdraví! Cheers! 



Aktuálně

K tomuto příspěvku přikládám nejen video, ale také aktuální informace, které jsem se dozvěděla z australských zpráv.

V Sydney se bohužel objevily po dlouhé době nové případy nakažení covidem. Nejde naštěstí o tak astronomická čísla, jaká jsou v ČR a Evropě. 30.12.2020 bylo 18 nových případů. Tím ale nechci situaci zlehčovat, Naopak.

Austrálie vždy dbala o bezpečnost svých obyvatel, a tak vláda NSW v čele s premiérkou, Gladys Berejiklian, zavádí nová opatření k zamezení šíření covidu. Doporučuje se, aby lidé sledovali vše z bezpečí svého domova. „Stay safe home". Jsou i další omezení, ale to už je téma na jiný článek, nesouvisí s mým dnešním příspěvkem.

Samozřejmě se řeší i tradiční úžasný sydneyský ohňostroj. G. Berejiklian uvažuje i o jeho úplném zrušení, a to nejen v letošním roce. Uvidíme.


Poslední informace jsou tyto:

Ohňostroj v 9 pm je zrušen a ten „velký" půlnoční se zatím konat má. Ovšem bude jen krátký 7minutový. A bude vysílán na ABC (možná půjde „jen" o projekci na Harbour Bridge, necháme se překvapit).

Ostatně Austrálie je o 10 hodin před Evropou, takže když v České republice bude 14 hod, tak má země OZ už bude vstupovat do, věřme lepšího, roku. Do roku 2021. Vše i my můžeme živě sledovat.

Zkrátka a dobře, Silvestr 2020 bude zcela odlišný, a to nejen v Sydney.


Komentáře