„Banjo“ Paterson, básník buše


Myslím, že těchto pár veršů stačí...

Once a jolly swagman camped by a billabong
Under the shade of a coolibah tree
And he sang as he watched and waited 'til his billy boiled
"You'll come a-Waltzing Matilda, with me"

Waltzing Matilda, Waltzing Matilda
"You'll come a-Waltzing Matilda, with me"
He sang as he watched and waited 'til his billy boiled
"You'll come a-Waltzing Matilda, with me"


A tak dále a tak dále. Poznali jste? Waltzing Matilda. Neoficiální hymna Austrálie.
A kdo že je jejím autorem?



Andrew Barton „Banjo" Paterson

Australský novinář a spisovatel, jeden z nejvýznamnějších tzv. „bush poet" („básníků buše").

Narodil se 17. února 1864 na farmě Narrambla, Orange. Byl nejstarší ze 7 dětí. Vyrůstal v australském vnitrozemí, a tak se zdejší krajina a tvrdý venkovský život staly hlavní inspirací jeho tvorby.

Po smrti strýce, rodina převzala farmu v Illalongu, v blízkosti hlavní trasy mezi Melbourne a Sydney. V roce 1874 byl poslán studovat do Sydney. Zde žil se svou babičkou. A právě ona v něm probudila zájem o poezii.

Žil na chatě Rockend (ta je dnes uvedena na seznamu Národních památek).

Po studiích pracoval jako advokát. V roce 1885 začal psát a publikovat v novinách. V dalším desetiletí dostal možnost psát pro prestižní časopis. Zde publikoval pod pseudonymem „Banjo".

Proč právě Banjo? Už v dětství mu učarovali koně a tato jeho láska a vášeň jej provázela celý život. Právě podle jména svého oblíbeného koníka si dal pseudonym Banjo.

Stal se také vojenským zpravodajem.

V 1. světové válce pracoval jako řidič sanitky pro Australskou nemocnici ve Francii. V roce 1915 se vrátil do Austrálie. Začal pracovat jako čestný veterinář a pomáhal při přepravě koní na plavbách do Číny, Afriky a Egypta. Byl zraněn a propuštěn z armády.

Tolik stručná fakta. A co láska? No tak to je téma!

Paterson byl 8 let zasnouben se Sarah Riley. Potom se ale jednou stalo… Při návštěvě jejich přátel v Dagworth Station v Queenslandu se setkal s Christinou Macpherson, která mimochodem složila hudbu, pro kterou Paterson napsal svůj nejslavnější text, „Waltzing Matilda". Vztah s Christin ukončil jeho zasnoubení se Sarah.



Jeho vyvolenou se ale ani Christine nestala. Dne 8. dubna 1903 se oženil s Alice Emily Walker. Spolu měli 2 děti, Grace a Hugh.

V roce 1939 mu byl udělen Řád britského impéria.

Tento zajímavý pán, jehož životopis jsem vzala hodně stručně, nenapsal pouze „Matildu". Určitě i v České republice je známá minimálně filmová verze jeho románu „Muž od Sněžné řeky".



Jen tak namátkou, výběr jeho tvorby:

Clancy of the Overflow (1889)
The Man from Snowy River (1890)
In Defence of the Bush (1892)
The Man from Ironbark (1892)
Saltbush Bill (1894)
Waltzing Matilda (1895)
Hay and Hell and Booligal (1896)
Mulga Bill's Bicycle (1896)
T.Y.S.O.N. (1898)
We're All Australians Now (1915)
A Bush Lawyer (1933)

V češtině toho bohužel moc vydáno nebylo. Objevila jsem jen „Balady z buše" a „Vražedné šance" (detektivní a dobrodružné příběhy různých autorů z dostihového prostředí, mj. i povídka Banjo Patersona).

O tom, že Paterson je jedním z nejslavnějších australských autorů, svědčí i fakt, že jeho portrét zdobí bankovku. Tu desetidolarovou.



Paterson zemřel na infarkt 5.února 1941. Bylo mu 76 let. Jeho hrob najdeme na hřbitově v severní Sydney (Northern Suburbs Memorial Gardens and Crematorium).

Letos uplynulo 80 let od jeho odchodu.

V Museum Madamme Tussauds v Sydney se můžeme setkat se slavnými postavami australské historie, kultury a sportu. Nechybí ani dva nejvýznamnější australští spisovatelé, Henry Lawson a Banjo Paterson.


Perlička na závěr

ABC News dne 21.12.2020 přineslo zprávu, že byla nalezena krabička s čokoládou, která patřila právě našemu hrdinovi. Mimochodem jde o jednu z nejstarších krabiček s čokoládou. Je stará 120 let.

Pracovníci National Library of Australia nečekali, že v krabici mezi poezií, výstřižky z novin a deníky najdou právě tuto sladkost.

Krabička je ozdobena portrétem Královny Viktorie a je zde uvedeno „Jižní Afrika, 1900" a "Přeji vám šťastný nový rok, Victoria RI." V této době byl Banjo v Africe jako válečný korespondent. Možná krabičku poslal domů, aby se čokoláda nerozpustila v africkém vedru. Kdo ví.

Ale proč ji nesnědl? To je otázka. Možná si ji prý schovával pro zvláštní příležitost. Nebo že by na ni zapomněl?! To už nezjistíme. K básníkovi přece jen nějaká ta záhada a tajemství patří. A tak tajemná čokoláda bude uchována a bezpečně uložena na chladném a suchém místě v archivu Národní knihovny v Canberra.

***

Komentáře