Jednou ročně se Melbourne mění v město tenisu



Nejsem žádný sportovec, a tak jsem málem zapomněla na jednu velkou událost právě ze sportovního světa.

Australian Open

Jeee, to by mi sportovní příznivci asi neodpustili! Jdu tedy odvážně na to. Ovšem laicky a stručně.

Pro začátek přiblížím alespoň na fotografii atmosféru města, aneb jak si obyvatelé a návštěvníci Melbourne užívali AO v roce 2017.



Australian Open je jedním ze 4 tenisových turnajů nejvyšší kategorie. Je jediný, který se koná na Jižní Polokouli. První ročník AO se konal už v roce 1905.


Ten letošní je poznamenán, jak jinak, covidem, který nám stále zasahuje do všech sfér života. Za normální situace se v druhé polovině ledna Melbourne mění v hlavní město tenisu. Ano, původní termín AO byl 18. až 31.1.2021. Pandemie však posunula jeho konání na únor, a to od 8. do 21.

Tenisoví fanoušci určitě vše bedlivě sledují. Pokud ne, tak veškeré informace jsou na www.australianopen.com.au. A já tím pádem nemusím dělat sportovního zpravodaje.



Že pandemie změnila letošní ročník je jasné. A to jak pro diváky, tak i pro sportovce. Ti museli ihned po příletu do 14denní karantény. Ne všichni se chtěli přizpůsobit pravidlům země, kam přiletěli. To vše ale proběhlo médii, asi i českými, a já mohu pana „primadonu" nechat bez komentáře a ….

… a mohu přejít k dalšímu důvodu, proč je dnes na programu tenis. Tím důvodem je vlastně hned několik výročí. A všechna mají společného jmenovatele, kterým není nikdo jiný než

Lleyton Hewitt

Tento slavný australský tenista se narodil 24. února 1981 v Adelaide.



Svou profesionální kariéru zahájil v roce 1998. Na prvním místě žebříčku ATP byl nepřetržitě od listopadu 2001 do června 2003.

V listopadu 2001 se stal nejmladší světovou jedničkou a toto jeho prvenství dosud nikdo nepřekonal. Do této doby také spadají jeho největší úspěchy, tj. dvě vítězství v grandslamových turnajích (US Open 2001 a Wimbledon v roce 2002).

Celkově dokázal za svou kariéru vyhrát 30 turnajů série ATP ve dvouhře.

Kariéru ukončil na domácím grandslamu Australian Open 21. ledna 2016, kde ve svém posledním profesionálním zápase prohrál s Davidem Ferrerem 2:6, 4:6, 4:6.

Vloni Lleyton Hewitt vyhrál hlasování fanoušků o zařazení do tenisové Síně slávy.

Opět připomenu Museum Madame Tussaunds v Sydney. Zde si totiž můžeme také „zahrát" tenis, a to jak s Rodem Laverem (nar. 9.8.1938) tak právě i s našim oslavencem, Lleytonem Hewittem.


Komentáře