Cesta do Ráje neboli malý ráj na zemi zvaný (překvapivě) Eden



Oslavy, výročí. Pro změnu výročí, oslavy. A kde je cestování a poznávání dalších úžasných a jedinečných míst, kterými Austrálie oplývá?!?!

No ano, cestování je zatím „u ledu". A ledová doba, tj. čas zimní, stejně výletům moc nepřeje. Teda alespoň já jsem raději doma u kamen. Ale jen co vykoukne sluníčko a začne svými kouzelnými paprsky probouzet přírodu, ožívám i já.

Zatím se můžeme na výlety vydávat jedině tak prstem po mapě. Nebo virtuálně. Právě on-line je poslední dobou téměř vše. Věřme, že se to brzy změní.

Dost už ale řečí. Jede se na výlet.

Zavřu oči, představím si, že jsem v Sydney. Je krásný den jako stvořený pro výlet. Kdo se přidá?

Vydáme se na jih od Sydney. Cesta po South Coast je nádherná. Jen její popis by si zasloužil extra článek.

Dnes je naším cílem ráj. Omlouvám se. Takto je to správně: Ráj. Městečko Eden. Vzdušnou čarou je to ze Sydney asi 380 km, po silnici přibližně 480 km. Nečeká nás tedy žádná daleká cesta.

Milovníci cestování vláčkem mohou zvolit cestu, kterou ukazuje na mapce šedou barvou označená trasa. Sice s malinkou zajížďkou, ale proč ne. Ze Sydney po kolejích do Canberra. Tam buď chvíli zůstat nebo přeskočit na bus a uhánět směr Eden.


Vláčkovou trasu přes hlavní město neznám (zatím) a proto se dnes vydáme po modré přes Nowra a Batemans Bay.

Autem jsme tam asi za 6 hod. To je ale za předpokladu, že jedeme non stop. Jenže jízda autem v sobě skrývá jedno nebezpečí. Tolik krás kolem! Z jedné strany lákají dlouhé zlaté pláže a divoké pobřeží. Druhou stranu silnice lemují nádherné zelené pastviny a eukalyptové lesy. Takže chcete téměř na každém kroku zastavit. Ještě je možnost jet po dálnici. Nebo pohodlným autobusem společnosti Premier Motor Service. To jsme v cíli i s bezpečnostní pauzou za necelých 9 hodin.



Nyní už ale pojďte, ukážu vám cestu rájem. A co v ráji nesmí chybět? Ano, „TEN" strom.



Eden je malý přístav a vlastně nejjižnější město NSW (Nového Jižního Wallesu). Je to skutečně malebné místo mezi Nullica Bay na jihu a Calle Calle Bay na severu.

Eden je vlastně největším rybářským přístavem v NSW. Ano rybolov a turistický ruch jsou hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel. Každoročně toto místo navštíví kolem 550.000 návštěvníků.



Jezdí se sem nejen v létě. V zimním období tudy migrují velryby. A jejich pozorování je velkým lákadlem.



Twofold Bay je třetím nejhlubším přírodním přístavem na Jižní Polokouli. Ve „Whale Eden Killer Muzeu" se dozvíme spoustu zajímavostí z dlouhé historie týkající se velryb.



V tomto malebném místě můžete podnikat spoustu činností, a to v průběhu celého roku. Například jen tak relaxovat na krásných dlouhých písečných plážích:



Jeden můj mini zážitek. Ne, ne, tentokrát na mně žádný cockatoo nebafnul. Ale jen se mi tady stalo to, co v Austrálii mívám téměř v každém městě.



Jen tak si vykračuju nádhernou cestičkou, nikde nikdo. Bylo vidět, že holidays jsou už minulostí. No, a já si jdu a kochám se tou nádherou kolem. Dýchám čistý vzduch, který provoněly nejen eukalypty ale také blízké moře a najednou proti mně holčina. Na tom by nebylo nic zvláštního. Proč by tady někdo nemohl jít. Nejsem přece v pustině bez obyvatel. No jo. Jenže. Jen mně spatřila, už se hnala ke mně a vysypala na mně tradiční dotaz, který dostávám v OZ ať jsem kde jsem. „Ahoj. Jsi zdejší? Nevíš, prosím, kde je tady pláž?" Well, zdejší nejsem. Jsem přece holka ze Sydney (haha). Ale kde je pláž vím.

Dlouhá písečná pláž. A jak se zdá, jsem tady jen já a můj stín.



Vlevo nikdo.



Vpravo nikdo. Paráda, kdy se vám to povede takto relaxovat?!



Eden, to je místo, kde můžete relaxovat na nádherných plážích (jak jste viděli), rybařit, jezdit na kajaku, šnorchlovat, podniknout výlety buší. Je tady také velmi zajímavé Marine Discovery.

Po takto náročném a vyčerpávajícím programu je potřeba se posilnit a nabrat nové síly. Od toho je tady dostatečné množství restaurací, které podávají dobroty z čerstvých ryb a potvůrek z moře vytažených. Čerstvé mušle si můžete koupit přímo z rybářských lodí a připravit si je sami. Mňam.

Také okolí Edenu nabízí další a další možnosti využití času. Já jsem tentokrát stihla „jen" Eden. A stálo to za to. Po 3 dnech v ráji, tedy Edenu, jsem uháněla do mého milovaného Batemans Bay.

Myslím, že k muzeu velrybářství a Marine Discovery se vrátím a věnuji jim samostatné povídání. Eden určitě ještě navštívíme. No a Batemans Bay, to bude celý seriál. Zdá se, že moje Sydney má konkurenci?!?!!!

Líbilo se vám v Ráji?


Komentáře